Το Γεωπάρκο της Λέσβου εκπαιδευτικός προορισμός για τα σχολεία της Ευρώπης

ΣΧΟΛΙΟ ΑΠΟ ΤΟ “Πανόραμα Πολιχνίτου

Επειδή θεωρούμε ότι με δύο εξαιρετικές προσωπικότητες του νησιού, τον Δ/ντή του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους του Σιγρίου κ Νίκο Ζούρο και τον Προϊστάμενο Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου κ.  Παύλο Τριανταφυλλίδη το νησί διανύει τη χρυσή εποχή του στους τομείς αυτούς, γι ΄αυτό τον λόγο και θα αναρτούμε κάθε τους δραστηριότητα.

Μια  επιτυχημένη συνεργασία και δικτύωση σχολείων από τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO της Λέσβου και Bergstrasse-Odenwald της Γερμανίας υλοποιείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά φέτος. Η δικτύωση πραγματοποιείται στα πλαίσιο της επιτυχημένης συνεργασίας των δύο Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO Λέσβου και Bergstrasse-Odenwald της Γερμανίας στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ που υλοποιεί το Γυμνάσιο Αγιάσου σε συνεργασία με το σχολείο Martin-Luther Schule.

 

Στο πλαίσιο της συνεργασίας, μαθητές και εκπαιδευτικοί από το σχολείο Martin-Luther Schule πραγματοποιούν τις τελευταίες ημέρες εκπαιδευτική επίσκεψη στη Λέσβο και γνωριμία με το Απολιθωμένο Δάσος και τα μοναδικά χαρακτηριστικά του Γεωπάρκου Λέσβου.

 

Οι μαθητές από τη Γερμανία συνοδευόμενοι από μαθητές και εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Αγιάσου, επισκέφτηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους στη θέση Μπαλή Αλώνια και συμμετείχαν σε βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα.

Οι δραστηριότητες των μαθητών ξεκίνησαν από το Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους, όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν στη φυσική τους θέση μοναδικής επιστημονικής αξίας ιστάμενους και κατακείμενους απολιθωμένους κορμούς δέντρων και ριζικά συστήματα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν οι μαθητές, για τον μεγαλύτερο ιστάμενο απολιθωμένο κορμό δέντρου, την προγονική μορφή Σεκόιας, που φθάνει σε ύψος τα 7,20 μέτρα.

 

 

Και τα δύο σχολεία συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα συντήρησης απολιθωμάτων, το οποίο τους ενθουσίασε καθώς και ήταν η πρώτη φορά που οι μαθητές από τη Γερμανία είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά ενός απολιθώματος μέσα από τη διαδικασία της συντήρησης. Μεγάλο ήταν επίσης το ενδιαφέρον των μαθητών κατά τη διάρκεια συμμετοχής τους σε δραστηριότητα προσομοίωσης σεισμών στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου. Οι μαθητές συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου «Φυσικές διεργασίες στον πλανήτη μας – Ελάτε να γνωρίσουμε του Σεισμούς», όπου ενημερώθηκαν για το φαινόμενο του σεισμού και τα μέτρα προστασία κατά τη διάρκεια ενός σεισμού, τα οποία με μεγάλη επιτυχία εφάρμοσαν στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου.

Οι μαθητές από το σχολείο ‘Martin-Luther Schule’ και του Γυμνασίου Αγιάσου από τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO της Λέσβου και Bergstrasse-Odenwald της Γερμανίας ολοκλήρωσαν την εκπαιδευτική τους επίσκεψη γεμάτοι νέες εμπειρίες και εξέφρασαν την πρόθεσή τους σύντομα να επισκεφτούν ξανά τη Λέσβο.

Πηγή:https://www.stonisi.gr/post/76085/to-gewparko-ths-lesvoy-ekpaideytikos-proorismos-gia-ta-sxoleia-ths-eyrwphs

Διαβάστε επίσης

Νέα πνοή στην Ίμβρο δίνει η επαναλειτουργία των σχολείων

Τελευταία, εξαιρετικά νέα από την Καθηγήτρια κα Νένα Γαλανίδου για τα Ροδαφνίδια

“Ο Μακρυγιάννης” σε θεατρικό μονόπρακτο από τον “δικό μας” Θοδωρή Προκοπίου

SAPPHO LESVOS FESTIVAL, ένας Θεσμός με διεθνές προφίλ στο πανέμορφο νησί της Λέσβου

Μετάβαση στο περιεχόμενο