18 χρόνια εγκαταλελειμμένο και αναξιοποίητο το Αρχοντικό του Δ. Καλιά Μπέη (σπιταρώνα Σκάλας)

Ιγνάτης Ψάνης
«Με ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, με αρ.πρ.22.19.7.2001, το Υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε: «Χαρακτηρίζουμε ως ιστορικό διατηρητέο ​​μνημείο και έργο τέχνης, το Αρχοντικό Δημ. Καλιά Μπέη, διότι παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό και μορφολογικό ενδιαφέρον, αποτελεί σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της περιοχής και είναι σημαντικό για τη μελέτη της ιστορίας της αρχιτεκτονικής του Λέσβου».
Δεν γνωρίζουμε σε πόσα κτήρια της χώρας έχουν αποδοθεί τέτοια και τόσα χαρακτηριστικά, που με μία κουβέντα τα αναδεικνύουν μοναδικά μνημεία αρχιτεκτονικής και πολιτισμού.
“Καταφέραμε”, όμως, αυτό το εμβληματικό κτήριο, ένα αρχοντικό, μνημείο τέχνης και ιστορίας του Πολιχνίτου και της Λέσβου ολόκληρης, με πράξεις και παραλήψεις των υπευθύνων αλλά και με την αδιαφορία των κατοίκων της περιοχής μας ναι μεταβληθεί σε έναν ΕΡΕΙΠΙΩΝΑ.
Θεωρούμε χρέος μας να ασχοληθούμε με το συγκρότημα της¨Σπιταρώνας” στo κεντρικότερο του σημείο της Σκάλας, και αυτό διότι διαπιστώνουμε ότι έχει εγκαταλειφθεί τελείως και δεν γίνεται καμία προσπάθεια αξιοποίησής του, γεγονός που θα έδινε μια τεράστια ανάσα στη χειμαζόμενη οικονομικά περιοχή μας.
Σε πρώτη φάση αναδημοσιεύουμε ένα άρθρο της εφημερίδας “ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ” στις 12 Δεκεμβρίου 2019
Κύριε Δήμαρχε, το θυμάστε το άρθρο;
Ημερομηνία12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019
Χρέος για την ιστορία & τις επόμενες γενιές
Κτιριακά συγκροτήματα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής σε διάφορα χωριά και δημοτικές ενότητες του νησιού, χάνονται στο χρόνο από την αδιαφορία, την αδράνεια και από την γραφειοκρατία. «Θάβονται» σε συρτάρια αρμοδίων, ξεχνιούνται και παραπετιούνται, άσχετα αν έχει προηγηθεί πορεία δράσεων, μελετών, εγκρίσεων, ακόμα και ένταξης σε ειδικά προγράμματα.

Τι κι’ αν πρόκειται για κατασκευές που ανήκουν στη Νεοτέρων Μνημείων; Τι κι’ αν υπάρχουν προθεσμίες; Τι κι’ αν καταρρέουν και χάνονται στη λήθη; Τι κι’ αν αποτελούν τμήμα της ιστορίας του τόπου; Τι κι’ αν είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με γεγονότα και καταστάσεις που σκιαγραφούν την κοινωνικοοικονομικοπολιτιστική δομή του τόπου μας;

Προφανώς το ενδιαφέρον είναι ελάχιστο. Οι μνήμες δεν είναι αναγκαίο να υπάρχουν. Σήμα κινδύνου εκπέμπει από το 2015 ο δημότης, τ. δήμαρχος Πολιχνίτου, δημοτικός και νομαρχιακός σύμβουλος Β. Παλαιολόγου για το κτηριακό συγκρότημα «Καλιά Μπέη» που ρημάζει και γκρεμίζεται αβοήθητο στη Σκάλα Πολιχνίτου.

Με επιστολή του στους τότε αντιδημάρχους Προγραμματισμού και Τεχνικών Υπηρεσιών, τόνιζε:

«Στην Σκάλα Πολιχνίτου, έχει αγοραστεί από τον πρώην Καποδιστριακό Δήμο Πολιχνίτου, ένα αξιόλογο κτιριακό συγκρότημα (κτίριο, κατοικία, ελαιοτριβείο, αποθήκες κλπ.) σε οικοπεδική έκταση 3 περίπου στρεμμάτων, εντός οικισμού στην πλατεία της Σκάλας.

Επειδή οι κτιριακές υποδομές είχαν άμεση ανάγκη από συντήρηση, η τότε Δημοτική Αρχή Πολιχνίτου είχε αναθέσει σε ιδιωτικά γραφεία μελετών (Στρ. Φραντζέσκου, Κωστ. Αχείμαστου, Ιωάνν. Πατρικόπουλου) μελέτη αποκατάστασης του κτιριακού συγκροτήματος και έκδοση αντίστοιχης άδειας οικοδομικής.

Δυστυχώς, για ακατανόητους λόγους και με ευθύνη της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής και των αρμοδίων υπηρεσιών, δεν προχώρησε τίποτα και η κατάσταση των κτιρίων έχει επιδεινωθεί.

Να σημειωθεί δε, ότι το ζήτημα αυτό, είχα φέρει και ενημερώσει το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο ομόφωνα και με σύμφωνη γνώμη του τέως Δημάρχου, άναψε το πράσινο φως για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος, χωρίς, όμως, να προχωρήσει το ζήτημα».

Ο Β. Παλαιολόγου επανέρχεται αρχές Δεκεμβρίου ε.ε. απευθυνόμενος αυτή τη φορά στο Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου Τ. Βέρρο, ευελπιστώντας ότι θα τύχει καλύτερης αντιμετώπισης και ανταπόκρισης. Στο νέο του έγγραφο, αναφέρεται στο ιστορικό των γνωμοδοτήσεων και των εγκρίσεων, στον χαρακτηρισμό του ως διατηρητέο, εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την αδιαφορία αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και όλων των άλλων εμπλεκόμενων φορέων, τονίζοντας το χρέος μας στις επόμενες γενιές.

Ειδικότερα, αναφέρει:

«Με ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, με αρ.πρ.22.19.7.2001, το Υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε: «Χαρακτηρίζουμε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης, το Αρχοντικό Δημ. Καλιά Μπέη, διότι παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό και μορφολογικό ενδιαφέρον, αποτελεί σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της περιοχής και είναι σημαντικό για τη μελέτη της ιστορίας της αρχιτεκτονικής της Λέσβου».

Το Υπουργείο Πολιτισμού, κήρυξε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο το Αρχοντικό Δημ. Καλιά Μπέη στις 17.10.2001 με την αρ.ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/2302/54224 απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού ΦΕΚ 1354/Β/17.10.2001. Εκτός από τον παραπάνω χαρακτηρισμό της διώροφης οικίας του Καλιά Μπέη, το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου με την αρ.απόφ.506/2013 στις 2.10.2013, ομόφωνα γνωμοδότησε θετικά για τον χαρακτηρισμό του συγκροτήματος του παλαιού ελαιοτριβείου που ανήκει στο ίδιο συγκρότημα, ιδιοκτησίας Δήμου Λέσβου (πρώην ιδιοκτησία Δημ. Μπλάνη) ως μνημείο. Σκοπός του χαρακτηρισμού είναι η διατήρηση και η διάσωση του συγκεκριμένου συγκροτήματος λόγω αρχιτεκτονικής, βιομηχανικής και εν γένει ιστορικής σημασίας του.

Από το 2015 ίσαμε το 2021 ο Β. Παλαιολόγος, τ. Δήμαρχος Πολιχνίτου ενημερώνει και ενοχλεί. Αποτέλεσμα;

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ «44 χχΔ»

https://www.dimokratis.gr/index.php?article=2019-12-12_soste_to_ktirio_kalia_mpei

Διαβάστε επίσης

Το Αρχοντικό του Καλιά Μπέη-Ο ερειπιώνας της Σκάλας

16 Αυγούστου-Η πρόταση του Κώστα Καλαθά στο Πολύκεντρο

Εγκαίνια τη Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου στο Δαμάνδρι

Λύσεις Αυγούστου και προβλήματα Σεπτεμβρίου από τον Τάκη Παλαιολόγο

Μετάβαση στο περιεχόμενο