Μια εξαιρετική πρωτοβουλία για την ανάδειξη του Πολιχνίτου

Ιγνάτης Ψάνης
Μια πρωτόγνωρη για τα χρονικά και τα ήθη αυτού του τόπου συζήτηση ξεκίνησε την προηγούμενη Τετάρτη, 07.00 μ.μ. στο Πολύκεντρο του χωριού μας. Μια συζήτηση που ξεκίνησε από τον Καθηγητή Καλών Τεχνών του Παν/μίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Χάρη Κοντοσφύρη και τον Γιώργο Συκά, πολιτικό μηχανικό και οργανώθηκε και συντονίστηκε από την Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας του Παν/μίου Αιγαίου κα Αναστασία Ζήση, με αντικείμενο την ανάδειξη του πολιτισμού του Πολιχνίτου σε συνδυασμό με την οικονομία, όπου και όταν γίνεται εφικτό. Πώς συγκροτείται μία κοινότητα και πώς έχει τις δυνάμεις που διαθέτει για την προβολή και τη διάθεσή του πολιτισμικού της κεφαλαίου.
Συμμετείχαν στη συζήτηση πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι της τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι πολιτιστικών Συλλόγων, εικαστικοί, ντόπιοι με πλούσια εμπειρία και δράση στο χώρο του πολιτισμού, ακόμα και ξένοι που βρέθηκαν στον τόπο μας και θέλησαν να παρευρεθούν, για να συνδράμουν σε μία προσπάθεια που τώρα ξεκινά.
Το αξιοσημείωτο είναι παρευρέθηκαν και νέοι και μεγάλοι, άνθρωποι διαφορετικής ιδεολογίας και συγκρότησης, διαφορετικού μορφωτικού επιπέδου, διαφορετικών επαγγελματικών δραστηριοτήτων, ένα πολύμορφο και πολύχρωμο μείγμα ανθρώπων, που τους συνέδεε το ενδιαφέρον και η αγάπη για τον τόπο μας.
Στην τρίωρη συζήτηση που ακολούθησε μίλησαν όλοι.
Ο καθένας και μια ξεχωριστή περίπτωση ικανότητας, δεξιότητας, ταλέντου. Ο καθένας και μια διαφορετική πρόταση για τη συμπλήρωση πολιτισμικών μας κενών, για επανένωση με πολιτιστικές φόρμες του παρελθόντος αλλά με σύγχρονη ματιά, για καινοτόμες ιδέες, που ήδη έχουν εφαρμοστεί σε άλλες κοινότητες με επιτυχία, για σκέψεις και προτάσεις στοιχισμένες και εναρμονισμένες με τις δικά μας “περπατησιές” στην τέχνη, στην εκμετάλλευση του γεωφυσικού μας ανάγλυφου και του γεωλογικού μας πλούτου.
Σκέψεις και προτάσεις τοποθετημένες με ενθουσιασμό και με την πεποίθηση “γιατί όχι και εδώ;”
Απομονώνω την εξαιρετική φράση του Γιώργου Στρογγυλόπουλου, ειδικευμένου στη διαχείριση της τεχνολογίας και καινοτομίας που μας εκφράζει απόλυτα: “Κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά.” Οδ. Ελύτης 
 Στο σημείο αυτό επιβάλλεται να τονιστεί πώς έγινε μια αρχή για μια πολύ σοβαρή, σύνθετη, αξιόλογη, ίσως και καθοριστική προσπάθεια να αποτυπωθεί το πολιτιστικό αποτύπωμα του Πολιχνίτου, σε όλους τους χώρους και σε όλες τις μορφές του, να αξιολογηθεί και να προβληθεί. Στην προσπάθεια αυτή δεν περισσεύει κανένας, όλοι χρειαζόμαστε, όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε. Όπως θα δούμε είναι πολλοί οι τομείς, οι ομάδες και ακόμα περισσότερα τα ενδιαφέροντα.
 Στη συνέχεια η κα Αναστασία Ζήση όρισε τις ομάδες δράσης:
-Ντοκιμαντέρ-Θερινός κινηματογράφος
-Ομάδα προφορικής Ιστορίας
-Φεστιβάλ παραστατικών (θέατρο-μουσική-χορός) τεχνών.
-Πράσινα μονοπάτια-Διαδρομές
-Φωτογραφία
-Γαστρονομία
-Αρχείο
Αρχιτεκτονική
Τέλος, δημιουργήθηκε μια συντονιστική ομάδα από τους:
Ιωάννα Καλαθά 
-Γεωργία Τσουκαλοχωρίτη
-Ειρήνη Συκά
-Γιώργος Συκάς
-Ταξιαρχούλα Λαμπούση
-Αναστασία Σαντή-Κατρακάζα
-Χαράλαμπος Παπάζογλου
-Ιγνάτης Ψάνης
Το τονίζουμε δεύτερη φορά. Είναι αυτονόητο ότι από αυτήν την προσπάθεια, που απ΄ότι θυμάμαι πρώτη φορά γίνεται, μπορεί και πρέπει να προκύψει κάτι θετικό για το χωριό μας. Οι τομείς δράσης είναι πολλοί.
Ας ξεκινήσει ένα μεγάλο έργο πολιτιστικής ταυτοποίησης και προβολής του χωριού μας, που θα το συνδέσουμε και με την οικονομία.
Και να έχουμε υπόψη ότι στην προσπάθεια αυτή συμπαραστάτης και αρωγός θα είναι το Παν/μιο Αιγαίου.
Και μία ενδιαφέρουσα ερώτηση: “Προσφέρεται κάποιος να παραχωρήσει για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα το σπίτι του σε πρόσωπο του καλλιτεχνικού χώρου;”
Και για την ιστορία, τα πρόσωπα που συμμετείχαν στη συνάντηση αλφαβητικά είναι, εκτός φυσικά από την κα Αναστασία Ζήση:
Καλαθά Ιωάννα
-Καλαθάς Κώστας
-Καναρίδης Πέτρος
-Καρνά Στέλλα
-Κοντοσφύρης Χάρης
-Κοντού Μυρσίνη
-Λαμπούση-Αντωνίου Ταξούλα
-Μακρής Τάσος
-Μιχαλακάκου  Μάρω
-Μπούμπρος Κυριάκος
-Πάντας Στρατής
-Παπάζογλου Χαράλαμπος
-Πολυχρονοπούλου Κατερίνα
-Σαντή-Κατρακάζα Τασούλα
-Στρογγυλόπουλος Γιώργος
-Στρούμπας Παναγιώτης
-Συκά Ειρήνη
-Συκάς Γιώργος
-Σωτηρχέλλη Μαρία
-Τσουκαλοχωρίτη Γεωργία
-Τσουκαλοχωρίτης Μιχάλης
-Ψάνης Ιγνάτης
Η κα Ζάχου Ταξούλα αποχώρησε σύντομα λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.
Πρακτικογράφος αλλά και ομιλήτρια ήταν η προπτυχιακή φοιτήτρια Πολυμέρου Κατερίνα, την οποία και ευχαριστούμε για την εξαιρετική δουλειά της

Διαβάστε επίσης

Το Αρχοντικό του Καλιά Μπέη-Ο ερειπιώνας της Σκάλας

16 Αυγούστου-Η πρόταση του Κώστα Καλαθά στο Πολύκεντρο

Εγκαίνια τη Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου στο Δαμάνδρι

Λύσεις Αυγούστου και προβλήματα Σεπτεμβρίου από τον Τάκη Παλαιολόγο

Μετάβαση στο περιεχόμενο