Καλοκαιριάτικο πολιτιστικό πανόραμα Πολιχνίτου-2ο Μέρος Αύγουστος

Το κέντρο του πολιτισμού μας, το Πολύκεντρο

Ιγνάτης Ψάνης

Οι εκδηλώσεις του Αυγούστου κάλυψαν πολλά και ποικίλα ενδιαφέροντα, ακόμα και των πιο απαιτητικών: Παράδοση, Οικονομία, Τέχνη, Πολιτική, Ψυχαγωγία, Κοινωνικοί Προβληματισμοί.
Η εμπλοκή τόσων ανθρώπων με διαφορετικές αφετηρίες και προβληματισμούς, με διαφορετικές αισθητικές και ιδεολογικές αντιλήψεις, κυρίως η πίστη ότι αξίζει να ασχοληθεί κανείς με όλα αυτά, που αναφέραμε και που αποτελούν τη βάση μιας υγιούς κοινότητας, αποδεικνύει πώς υπάρχει μία σοβαρή μαγιά ατόμων και πάνω από ομάδες. στην οποία μπορεί κανείς να στηριχθεί και να ελπίζει σε ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας.
 Και κυρίως γύρω από αυτούς τους ανθρώπους και τις ομάδες μπορούν να στοιχηθούν και άλλοι και τότε οι δράσεις θα πολλαπλασιαστούν και τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά.
                                         ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Έκθεση φωτογραφίας 2-3-4 Αυγούστου στο Πολύκεντρο

Ο Οικολογικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος της Νυφίδας μαζί με τον ιστότοπο “Πανόραμα Πολιχνίτου” συνδιοργάνωσαν για πρώτη φορά στον τόπο μας έκθεση φωτογραφίας, μια συλλογική προσπάθεια αξιόλογων ντόπιων ερασιτεχνών φωτογράφων.
Το “Πανόραμα Πολιχνίτου” αναρτούσε όλο το χειμώνα φωτογραφίες τους και  τελικά αποφασίστηκε να εκτεθεί και δημόσια η εξαιρετική δουλειά στον τόπο μας, μιας και αυτός ήταν το μοναδικό αντικείμενο της φωτογράφισής τους.
Η έκθεση είχε εξαιρετική επιτυχία, απέσπασε ευμενέστατα σχόλια και οι συνδιοργανωτές σκέπτονται να την επαναλαμβάνουν κάθε χρόνο.
Ολόκληρη η έκθεση σε βίντεο

 

Αναβίωση του εθίμου της τράτας-10 Αυγούστου στη Σκάλα Πολιχνίτου.

 Διοργανωτής ο μουσικοχορευτικός Σύλλογος “Ο Μπάλος”, υπό την αιγίδα του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

Από τότε, που αείμνηστη Χρυσούλα Σαλούρου, μια ξεχωριστή, ικανή, ταλαντούχα και δραστήρια προσωπικότητα, που άφησε το πολιτιστικό της στίγμα στην περιοχή μας, είχε την έμπνευση να αναβιώσει το καλάρισμα της τράτας, κάθε χρόνο επαναλαμβάνεται με το ίδιο κέφι αλλά δυστυχώς όχι και με το ίδιο αλιευτικό αποτέλεσμα.
Όπως κάθε χρόνο συνοδεύεται με ζωντανή μουσική και χορό η όλη εκδήλωση

Παρουσίαση του βιβλίου του Στράτου Σαλαβού “ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ-Από τον Καραμανλή στον Ανδρέα”.- 10 Αυγούστου στο Πολύκεντρο.

“Το ενδιαφέρον με το βιβλίο αυτό είναι η συνοπτική παρουσίαση των γεγονότων με ιστορικά τεκμήρια και ντοκουμέντα της εποχής, με φωτογραφικό και ιστορικό υλικό από τους πρωταγωνιστές και μαρτυρίες.”

Απόσπασμα από το ¨Πανόραμα Πολιχνίτου¨ στην αντίστοιχη ανάρτηση. Ακολούθησε συζήτηση για θέματα κυρίως Δημοκρατίας.

Πολύς κόσμος παρακολούθησε μια ήρεμη και πολιτισμένη πολιτική εκδήλωση, ανεξάρτητα από τις προσωπικές του πολιτικές αντιλήψεις του καθενός.

‘Εκθεση ζωγραφικής του Κώστα Καλαθά στις 16-17-18 Αυγούστου στο Πολύκεντρο

Ο καταξιωμένος στη συνείδησή μας τεχνουργός της ζωγραφικής Κώστας Καλαθάς αυτή τη φορά εντυπωσίασε με μία έκθεση αφιερωμένη στους ντόπιους ψαράδες(προσωπογραφίες) και στο θαλασσινό τους περιβάλλον.
“Αυτή τη φορά φιλοτεχνεί χαρακτηριστικά πρόσωπα και σκηνές της σκαλιώτικης ψαράδικης ζωής, αποτυπώνοντας με όλη του την τέχνη και το μεράκι τη συμπάθεια και την εκτίμησή του στον κόσμο εκείνο που επέλεξε να συντροφεύσει τη ζωή του το μπλε της θάλασσας και ουρανού.” Από το “Πανόραμα Πολιχνίτου”, απόσπασμα από την αντίστοιχη ανάρτηση.
Μια έκθεση και την οποίαν ο κ. Χάρης Κοντοσφύρης, Καθηγητής Καλών Τεχνών είπε πως ο Καλαθάς κατάφερε, κοιτώντας ένα πίνακά του, να μας φέρνει όλο και πιο κοντά τα πρόσωπα.
Η έκθεση είχε μεγάλη επισκεψιμότητα, δεδομένου ότι εκτός από την υψηλή αναγνώριση που απολαμβάνει ο καλλιτέχνης, ο κόσμος είχε και ειδικό, τοπικό ενδιαφέρον.
Υποβάλαμε στον Κώστα μια απορία-ερώτηση που είχαμε λόγω της ιδιαιτερότητας του θέματος και της έκθεσης
ΕΡΩΤΗΣΗ 
Ποιες δυσκολίες αντιμετώπισες, όταν ζωγράφιζες γνωστά πρόσωπα ψαράδων της Σκάλας, που οι πίνακες τους θα εκτίθονταν δημόσια και που είναι εν ζωή;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ 
Ο στόχος ήταν να προβληθεί η προσφορά μερικών κοινωνικών ομάδων, όπως οι ψαράδες οι οποίοι υπήρχαν ή και αυτοί που προστέθηκαν από τους μετακινήσεις από τη Μικρασία.
Οι δυσκολίες ήταν αρχικά τα πρόσωπα αυτά να είναι αναγνωρίσιμα, στη συνέχεια να αποδοθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καθενός και τέλος να αποδώσω και την εικόνα που εγώ είχα για την προσωπικότητα που ζωγράφιζα. Δεν βοηθούσαν οι φωτογραφίες που είχα από το κινητό. Έπρεπε να κάνω συνεχείς διορθώσεις, προκειμένου να πετύχω τη λεπτομέρεια, μεγεθύνοντας τη φωτογραφία.
ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΛΑΘΑ ΘΑ ΑΝΑΡΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΒΔΟΜΑΔΑ

Στις 17 Αυγούστου στο Πολύκεντρο  αναπτύχθηκε το θέμα” Ιαματικός Τουρισμός -Προοπτικές Ανάπτυξης”.

Την εκδήλωση διοργάνωσε τα Ιαματικά Λουτρά “Ιπποκράτης” υπό την αιγίδα του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

Αναπτύχθηκαν από ειδικούς επιστήμονες οι θεραπευτικές δυνατότητες των ιαματικών πηγών του Πολιχνίτου και τα αναμενόμενα οικονομικά οφέλη. Ο κ. Θ. Κούσκος εστίασε την ομιλία του στις ποιοτικές προσφορές της επένδυσής του, που δικαιολογούν το αντίτιμο των 8 ευρώ και ανέπτυξε μια βεντάλια ποικίλων δραστηριοτήτων στην περιοχή μας, από τις οποίες αναμένεται αλλαγή του σκηνικού της περιοχής μας.

Στις 24 Αυγούστου ο Εξωραϊστικός και Οικολογικός Σύλλογος Νυφίδας πραγματοποίησε τον καθιερωμένο “αποχαιρετιστήριο” καλοκαιρινό χορό στην ταβέρνα “Γρηγόρης”.

Κατάμεστος ο χώρος από γλεντζέδες κάθε ηλικίας και  το μουσικό συγκρότημα, οι διοργανωτές και η ταβέρνα φρόντισαν απλά να κάνουν αυτό που ξέρουν, το αυτονόητο: να περάσουμε όλοι πάρα πολύ καλά.

Επιλέξαμε από τον χορό την παραπάνω φωτογραφία, γιατί στέλνει πολλά και εξαιρετικά μηνύματα, μεταξύ των οποίων και το εξής, η ψυχή και η καρδιά δεν ξέρουν από γεράματα (ακόμα και αν είναι πολύ βαθιά!). Μια νέα κοπέλα, η Πρόεδρος του Συλλόγου και ο γερο- Γρηγόρης, που πέταξε το μπαστούνι του, όρθιος και ακούραστος παλεύει να βρει τα πατήματα της ζεϊμπεκιάς! Ποιος δε θα ήθελε να ήταν έτσι στα 90 plus;

“Μια πρωτόγνωρη για τα χρονικά και τα ήθη αυτού του τόπου συζήτηση ξεκίνησε την προηγούμενη Τετάρτη, 22 Αυγούστου,  07.00 μ.μ. στο Πολύκεντρο του χωριού μας. Μια συζήτηση που ξεκίνησε από τον Καθηγητή Καλών Τεχνών του Παν/μίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Χάρη Κοντοσφύρη και τον Γιώργο Συκά, Πολιτικό Μηχανικό και οργανώθηκε και συντονίστηκε από την Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας του Παν/μίου Αιγαίου κα Αναστασία Ζήση, με αντικείμενο την ανάδειξη του πολιτισμού του Πολιχνίτου σε συνδυασμό με την οικονομία, όπου και όταν γίνεται εφικτό. Πώς συγκροτείται μία κοινότητα και πώς έχει τις δυνάμεις που διαθέτει για την προβολή και τη διάθεσή του πολιτισμικού της κεφαλαίου.
Συμμετείχαν στη συζήτηση πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι της τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι πολιτιστικών Συλλόγων, εικαστικοί, ντόπιοι με πλούσια εμπειρία και δράση στο χώρο του πολιτισμού, ακόμα και ξένοι που βρέθηκαν στον τόπο μας και θέλησαν να παρευρεθούν, για να συνδράμουν σε μία προσπάθεια που τώρα ξεκινά.” Απόσπασμα από την αντίστοιχη ανάρτηση του θέματος στο “Πανόραμα Ποιλχνίτου”

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Το Αρχοντικό του Καλιά Μπέη-Ο ερειπιώνας της Σκάλας

16 Αυγούστου-Η πρόταση του Κώστα Καλαθά στο Πολύκεντρο

Εγκαίνια τη Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου στο Δαμάνδρι

Λύσεις Αυγούστου και προβλήματα Σεπτεμβρίου από τον Τάκη Παλαιολόγο

Μετάβαση στο περιεχόμενο