Ημερολόγιο 2025 του Οικολογικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Νυφίδας- Ένα συλλεκτικό ημερολόγιο

Ιγνάτης Ψάνης

Προφανώς στην κατηγορία “των φρονίμων τα παιδιά…” ανήκουν και τα δραστήρια μέλη του Εξωραϊστικού και Οικολογικού Συλλόγου Νυφίδας, αφού, ήδη αυγουστιάτικα, είναι έτοιμο το ημερολόγιο για τον επόμενο χρόνο, το 2025, τέσσερεις μήνες νωρίτερα!
Αυτό έχει το ενδιαφέρον του, όμως μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η ποιότητα του ημερολογίου, η οποία εξ ολοκλήρου έχει πιστωθεί στη Στρατή Πάντα.
“Αυτό είναι αφιερωμένο στους παλιούς κατά βάσιν Νυφιδιώτες ψαράδες. Είναι συγκινητικό το ότι γίνεται ένα είδος μνημείου με το ημερολόγιο αυτό. Με τις φωτογραφίες και τα σχόλια των ριζών του δέντρου που λέγεται κοινωνία ανθρώπων”, γράφει στον πρόλογο του, λαμβάνοντας τον ανυποψίαστο αναγνώστη του. . . . ημερολογίου.
Ασφαλώς το ημερολόγιο ακολουθεί την παραδεδομένη δομή, φωτογραφία σε κάθε σελίδα/μήνα, που στη συνέχεια σχολιασμός των φωτογραφιών.
Στο προκείμενο ημερολόγιο ο σχολιασμός δεν αφήνει κανένα αδιάφορο και τούτο γιατί πρόκειται για σχόλια με τα οποία αποτυπώνεται και αναβιώνει μέσα από την ακριβή γνώση του βίου και της πολιτείας των ιστορούμενων ψαράδων μια ολόκληρη εποχή.
 Όμως η εντύπωση προκαλεί και οι γνώσεις του συγγραφέα για το είδος των σκαριών και για την ψαράδικη ζωή, μία ζωή γεμάτη κόπο και ανασφάλεια, “σκληρή, δύσκολη και στερημένη”.
Με πολύ κατανόηση, συμπάθεια και συμπόνια έχει να πει μια καλή κουβέντα για τους διχτυάρηδες και τρατάρηδες θαλασσομάχους της Νυφίδας αλλά και της Σκάλας. 
Ο λόγος γλαφυρός, παραστατικός, εικονιστικός, με θαλασσινή ορολογία, που εντυπωσιάζει ακόμα και όσους, φαντάζομαι, έχουν κάποιες σχετικές γνώσεις, τόσο όσο να ζωντανεύουν οι άνθρωποι και οι δραστηριότητές τους, η προβολή των εικόνων να φτάνει στην αυθυποβολή, να προκαλούνται και να ενεργοποιούνται όλες οι αισθήσεις, ξαναζείς τη ζωή τους.
Όμως στόχος του συγγραφέα δεν ήταν, κατά τη γνώμη μας, να αφιερωθεί μόνο στους ψαράδες, στα εργαλεία της δουλειάς τους, στα σκαριά τους. Παραπάνω ήθελε να προβάλει έξω από τον αγώνα και την αγωνία της επιβίωσης και τους ανθρώπους, αυτούς που τους αμόλευτους, παστρικούς, έντιμους οικογενειάρχες.
 Γιώργης Σπανός, Σαραντήδες, Βγενάδες, Κάγκαλης, Κοκώνης, Καζάνης, Σωτηρλαμάδες, άγνωστοι, με κασκέτα, τραγιάσκες, ψάθες μπαινοβγαίνουν στους μήνες του ημερολογίου, όπως μπαινόβγαιναν στη θάλασσα που ήξεραν να την αγαπούν και να τη σέβονται.
Συνοπτικά το ημερολόγιο αυτό είναι μια συλλεκτική έκδοση.
Στο τέλος του προλόγου ο Σύλλογος ευχαριστεί  τον Τάσο Μακρή και Κυριάκο Κουκούλα για την παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού από το λεύκωμά τους, τον Στρατή Πάντα για την επιμέλεια των κειμένων και τον Βαγγέλη Μόσχου για την παραχώρηση της φωτογραφίας του εξώφυλλου.
Συνοπτικά το ημερολόγιο αυτό είναι μια συλλεκτική έκδοση.

Διαβάστε επίσης

Δεκαπενταύγουστος-Ο Κήπος της Παναγιάς παλιά και τώρα.

Παρουσίαση της εξαιρετικής παράστασης “3 του ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 1843 ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ (VIDEO)

Περί …ΔΑΣΚΑΛΩΝ (2)

Διακοπές και για το “Πανόραμα”

Μετάβαση στο περιεχόμενο