Επικαιρότητα
Παρουσίαση στις 19 Ιουλίου του Λεξικού περιοχής Πολιχνίτου της Πηνελόπης Ψάνη στο Πολύκεντρο-Α’ Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών
Ο ΠΕ ΚΕ ΠΕ
Α. Ιαματικά Λουτρά. Ιαματικός Τουρισμός και τα «Θέρμα»Πολιχνίτου
239Α/26-07-1932 Π.Δ. περί ανακηρύξεως ως χλωρονατριούχου ιαματικής πηγής της αναβληζούσης πηγής στον Πολυχνίτο Μυτιλήνης, γνωστής υπό το όνομα «Θέρμαι Πολυχνίτου».
Ομάδα φωτογραφίας- Β’ Περίοδος- Μέρος 28ο
Είνι για τα τούμπανα – (τι ήταν και πώς γινόταν η διαπόμπευση-τα ρουδάνια σ’ Μόριας-το λιντσάρισμα σήμερα)
ΛΕΣΒΙΑΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΛΗΔΟΝΑΣ
Ομάδα φωτογραφίας- Β’ Περίοδος- Μέρος 27o
🎨🪨Δωρεάν Ταχύρρυθμα Μαθήματα Ζωγραφικής & Πέτρας στον Πολιχνίτο 21 Ιουλίου – 1 Αυγούστου
Η Μουσική της Λέσβου και του Βορειοανατολικού Αιγαίου: Η Επιρροή των Μικρασιατικών Παραλίων [videos]
Το νέο μας video: Αφιέρωμα στην κτηριακή θρησκευτική μας παράδοση-Τα ξωκλήσια του Πολιχνίτου-Μέρος 1ο
Επιβάλλεται άμεσα να ενημερωθούμε για το νερό…
Από την ιστορία του Πολιχνίτου τη δεκαετία του 1940 – Ποτέ πια διχόνοια και μίσος
Ομάδα φωτογραφίας-Β’ Περίοδος- Μέρος 26ο
Στάδιο Πολιχνίτου-Μέρος 3ο-: ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΛΕΓΕΤΑΙ Ο ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΤΑΠΗΤΑΣ
Λεξικό φράσεων της ντοπιολαλιάς μας-Τέλος;
Ένα πολύ σημαντικό συνέδριο για την Λεσβιακή διάλεκτο από μια φωτισμένη – οραματίστρια : την γλωσσολόγο Αγγελικη Ράλλη . Ας το αναδειξουμε και ας το στηριξουμε άπαντες , .
“Ο προσωπικός αριθμός του πολίτη”
Μέρος 4ο-Διασωθέντες πίνακες του Θεόφιλου σε προσφυγικό σπίτι στον Πολιχνίτο-1933
Ενοριακός Ναός Αγίου Γεωργίου
Υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία για τον Ναό που μπορούν να βρεθούν εύκολα σε μια αναζήτηση στο διαδίκτυο και για αυτό τον λόγο, επιλέξαμε να αναφέρουμε περιληπτικά κάποια ιστορικά στοιχεία που είναι λιγότερο γνωστά.
Η θεμελίωση του ναού έγινε τον Αύγουστο του 1805 στη θέση παλαιότερου μικρού ναού, αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο και τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν το 1822.
Το αριστερό κλίτος του ναού είναι αφιερωμένο στον Άγιο Δημήτριο και το δεξιό στον Άγιο Χαράλαμπο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Τούρκοι φοβόταν/σεβόταν τους Αγίους που στην απεικόνιση τους κρατούσαν κοντάρι ή ήταν έφιπποι.
Εντυπωσιακό είναι και το τριώροφο κωδωνοστάσιο που θεωρείται από τα ομορφότερα στη Λέσβο. Χτισμένο το 1892 από ντόπιους πετράδες. Το πρώτο ρολόι τοποθετήθηκε το 1932.
Το παρεκκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου, χτισμένο το 1930, είναι ανεξάρτητο από το ναό και βρίσκεται στο αριστερό μέρος του νάρθηκα.
Παλαιότερα βρισκόταν στον περίβολο του ναού, σε απόσταση 5 μέτρων από το κωδωνοστάσιο. Μέχρι το 1910 χρησίμευε και για πρόχειρο δεσμωτήριο τρελών .
Το περιστύλιο του νάρθηκα κλείστηκε με ξύλινη κατασκευή το 1925 για να στεγάζει περισσότερους πιστούς. Χρησίμευσε και σαν σχολική αίθουσα.
Το 1933 ο πληθυσμός του Πολιχνίτου ξεπερνάει τους 8000 κατοίκους. Για να μπορούν να εκκλησιάζονται όλοι, κατασκευάζεται ο γυναικωνίτης και οι γυναίκες πλέον «ανεξαιρέτως και υποχρεωτικός» εκκλησιάζονται σε αυτόν. Το ταβάνι από τον γυναικωνίτη χρησιμοποιήθηκε ως κρυψώνας όπλων την περίοδο της Γερμανικής κατοχής.
Στον αριστερό χώρο της αυλής του Ναού υπάρχει πέτρινη εξέδρα, που πάνω της γινόταν και γίνεται η ανάσταση. Εκεί γινόταν και η κατάθεση στεφάνων στις Εθνικές εορτές πριν την δημιουργία του Ηρώου πεσόντων.
Πίσω από το ιερό της εκκλησίας ήταν ο χώρος που ενταφίαζαν τους ιερείς, ενώ οι δύο πεζούλες προς τον Βορά ήταν ο χώρος ταφής των προγόνων μας μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1910, που όπως λέγεται, μεταφέρθηκε το νεκροταφείο στον χώρο που βρίσκεται σήμερα.
Πηγές: Χ. Καράτζανος και Σ. Πάντας.
[ngg src=”galleries” ids=”1″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″]