“ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ”-Άρθρο μας δημοσιευμένο το 2021-(Το χρονικό της απραξίας για το νερό στον Πολιχνίτο από το 2009!)

Ιγνάτης Ψάνης

Στο υπ’αριθ’ 168/2021 τεύχος του “ΠΟΛΙΧΝΙΑΤΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ”, όταν είχαμε την ευθύνη της σύνταξης του, δημοσιεύσαμε το άρθρο με τίτλο “ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ” με θέμα το νερό(ύδρευση-άρδευση). Πρόκειται για μια διαδρομή στον χρόνο από το 2009.
 Είχαν προηγηθεί και άλλα αναλυτικά άρθρα με το ίδιο καυτό θέμα και από εμάς και από τον Τάσο Μακρή, αλλά και πρόσφατα στο 178/2024 φύλλο. Προφανώς ήταν ένα άρθρο αγωνιώδους προτροπής.
Έγινε και η “Διαβούλευση” που πρότεινε ο Δήμος με τίτλο: “Στρατηγικό Σχέδιο Δήμου Δυτικής Λέσβου”
Στις προτάσεις που υπέβαλε ο Σύλλογος της Αθήνας  για την αναβάθμιση της περιοχής του Πολιχνίτου ήταν και “Η
επίλυση του χρόνιου προβλήματος που αφορά την περιοχή μας και δυσκολεύει τις ζωές όλων των Πολιχνιατών. Το ΝΕΡΟ. Νερό επαρκές και πόσιμο για άρδευση και ύδρευση”.
Τόσα χρόνια οι κατ΄εξοχήν υπεύθυνοι, που ζουν και ξέρουν  το πρόβλημα έκαναν κάτι;
Και το ωραίο: Ο χλοοτάπητας του Σταδίου μας έλειπε!!
Το πρόβλημα αφορά, λένε, το νησί, τη χώρα. Και τα αίτια είναι λίγο πολύ γνωστά:
-Ανομβρία, πολλαπλασιασμός αναγκών, άσκοπη υπερκατανάλωση.
Και τώρα; παραμονές του καλοκαιριού τρέχουμε άρον-άρον να βρούμε λύσεις;
 ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ

Πάνω από δέκα χρόνια πηγαινοέρχεται το θέμα – πρόβλημα της ύδρευσης και άρδευσης του χωριού μας και της ευρύτερης περιοχής μας ανάμεσα σε Υπουργεία, Περιφέρεια και Δήμους. Προτάσεις, εκπόνηση έργων, εγκρίσεις, εντάξεις, απεντάξεις, προμελέτες, προτάσεις για εντάξεις και μελέτες συγκροτούν ένα σκηνικό ασάφειας, σύγχυσης και τελικά τέλματος. Ακόμα διακεκριμένοι ντόπιοι επιστήμονες χρόνια τώρα με συγκεκριμένες, μελετημένες και τεκμηριωμένες επιστημονικές προτάσεις, οι οποίες φροντίσαμε ως Σύλλογος να είναι σε γνώση και της Περιφέρειας (νυν και πρώην) όπως και του Δήμου, κοπιάζουν φιλότιμα να συνεισφέρουν στην επίλυση του ζωτικού για την περιοχή μας προβλήματος. Από κοντά και ο Σύλλογός μας με προσωπικές παραστάσεις και συχνές αναφορές στην εφημερίδα μας κρατά συνεχώς το θέμα στην επικαιρότητα.

Γράφουμε εμείς αλλά και αυτοί στους οποίους εκάστοτε απευθυνόμαστε κάνουν το ίδιο (!) Τέλος, πολυπληθείς συγκεντρώσεις και συζητήσεις από τους ντόπιους, για το πρόβλημα της ποιότητας και της ανεπαρκούς ποσότητας του νερού, δεν καταλήγουν ούτε οδηγούν πουθενά.
Χωριανοί και κοντοχωριανοί μας βρέθηκαν και βρίσκονται ακόμα σε θέσεις ευθύνης στην Περιφέρεια, στο Δήμο Μυτιλήνης, στο νεοσύστατο Δήμο Δυτικής Λέσβου, στη ΔΕΥΑΛ και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, όπως και στα ΜΜΕ του νησιού Ούτε και από κει, όμως, προέκυψε κάτι θετικό ποτέ.

Για να μην κουράζουμε τους αναγνώστες μας θα αναφέρουμε σε συντομία το ιστορικό δεκατριών ετών. Τον Απρίλιο του 2009 στο πλαίσιο του γενικού σχεδίου ύδρευσης για το νησί της Λέσβου εκπονήθηκε από το τέως ΥΠΕΧΩΔΕ και εγκρίθηκε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λέσβου η κατασκευή φράγματος στην περιοχή Πολιχνίτου, με ωφέλιμο όγκο ταμιευτήρα τρία [3] εκ.μ3 Προτεινόμενη χωροθέτηση του φράγματος ήταν επί του χειμάρρου της Λαγκάδας βορειοανατολικά της Βρίσας. Αυτό αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στην προκαταρκτική περιβαλλοντική εκτίμηση και αξιολόγηση (Π.Π.Ε.Α.) του έργου “Έργα ύδρευσης νήσου Λέσβου”, που εγκρίθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής τον Οκτώβριο του 2010. Παραθέτουμε το σχετικό έγγραφο. Άρα, Υπουργεία και Περιφέρεια δίνουν μία τελική λύση στο πρόβλημα ύδρευσης και άρδευσης του Πολιχνίτου.

Το 2016 ο καθηγητής κ. Γ. Κατσικάτσος με τεκμηριωμένη πρόταση προτείνει την κατασκευή φράγματος σε περιοχή του χειμάρρου Κουρούπης, 700 μέτρα ΝΔ του Δαμανδρίου, χωρητικότητας 450.000μ3 το οποίο θα συγκέντρωνε τα νερά από την υδρολογική λεκάνη “Δαμάνδρι”. Το 2017 ο κ. Γ. Κατσικάτσος συντάσσει νέα επικαιροποιημένη προμελέτη, την οποία δημοσιεύσαμε στην εφημερίδα και φροντίσαμε να ενημερώσουμε προσωπικά τους υπεύθυνους της Περιφέρειας , του Δήμου Δυτικής Λέσβου και του Τοπικού Συμβουλίου..

Τέλος ,ο καθηγητής κ. Α. Κελεπερτζής έχει δημοσιεύσει και ενημερώσει και αυτός τους εν λόγω υπεύθυνους με τη δική του πρόταση, που εν ολίγοις είναι ότι στη Μεγάλη Λίμνη υπάρχει μια γεώτρηση κάποιου ιδιώτη, την οποία, αν νοικιάζαμε ή αγοράζαμε, θα μπορούσαμε να “ρίξουμε” το νερό της στις πηγές Βουλέλλη, που είναι πλησίον της γεώτρησης και από τις οποίες υδροδοτείται ο Πολιχνίτος.

Η επικοινωνία μας ,παλαιότερα, με τους υπεύθυνους της ΔΕΥΑΛ εξαντλούνταν στην πληροφορία ότι η εταιρεία συγκεντρώνει όλες τις προτάσεις, τις μελετά και θα φροντίσει κάποτε να λύσει το πρόβλημα με τη δική της πρόταση .Πριν λίγες βδομάδες επικοινωνήσαμε ξανά με την εταιρεία. Μας είπε ο κατεξοχήν αρμόδιος ότι θα ενισχύσουν στη φάση αυτή τις πηγές Βουλέλλη, συγκεντρώνοντας το νερό με περιφερειακά έργα, που θα γίνουν εκεί .Επίσης, ότι στο master plan της εταιρείας υπάρχει το φράγμα της Λαγκάδας, αλλά  “να μη σας κοροϊδεύω ,έχει πολλή δουλειά ,για να γίνει”.
Μετά από τόσα χρόνια προσπαθειών ,λοιπόν, από τη συντεταγμένη πολιτεία το 2009 ίσαμε σήμερα φτάσαμε το βράδυ της Τετάρτης 22 Δεκεμβρίου 2021, όπου το Περιφερειακό Συμβούλιο Β. Αιγαίου εκφράζει την πρόθεσή του να απενταχθεί το έργο της Λαγκάδας από το τεχνικό πρόγραμμα (!) Να μη γίνει τελικά το έργο. Ύστερα από 12 χρόνια!

Πρότεινε το Περιφερειακό Συμβούλιο κάποια άλλη εναλλακτική λύση, ίσως, από όσες αναφέρθηκαν προηγούμενα; Από όσο γνωρίζουμε, όχι.
Ευτυχώς, η άμεση και αποφασιστική, τελικά, παρέμβαση του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Θ. Βαλσαμίδη ανέτρεψε το αρνητικό κλίμα. Πρότεινε, λοιπόν, ο κ. Βαλσαμίδης να ξεκινήσει η διαδικασία για την ανάθεση μελέτης για την κατασκευή φράγματος Πολιχνίτου είτε στη θέση Λαγκάδα, που είναι σε γνώση της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λέσβου, είτε επί του χειμάρρου Κουρούπη.
Εμείς, ως Σύλλογος Πολιχνιατών , προτείνουμε η Περιφέρεια και η ΔΕΥΑΛ να επιλέξουν κάποια από τις παρακάτω λύσεις:

Να κατασκευαστεί το φράγμα της Λαγκάδας, το οποίο ήδη γνωρίζει η Περιφέρεια-

Να κατασκευαστεί το φράγμα επί του χειμάρρου Κουρούπης, με την πρόβλεψη να είναι τέτοιο, ώστε να καταστεί ικανό να μπορεί να δεχθεί το νερό των υδρολογικών λεκανών Στενοκλειδιού και της Μ. Λίμνης, των οποίων η ποσότητα ανέρχεται σε1.300.000μ3. Έτσι , το νερό αυτό μαζί με το νερό των 450.000μ3 των χειμάρρων Κουρούπης, θα δώσει οριστικό τέλος στο πρόβλημα ύδρευση-άρδευση Πολιχνίτου και της ευρύτερης περιοχής.
[πρόκειται για την επικαιροποιημένη μελέτη του κ .Γ .Κατσικάτσου του 2017] –

Να νοικιαστεί ή να αγοραστεί η γεώτρηση της Μ. Λίμνης, .την οποία έχει εντοπίσει ο κ .Α .Κελεμπερτζής. Αν το νερό είναι επαρκές για την κάλυψη των αναγκών μας, μπορεί να σταλεί στο κεντρικό φρεάτιο της περιοχής Βουλέλλη .

Όσον αφορά τα σχεδιαζόμενα έργα της ΔΕΥΑΛ ,πιστεύουμε ότι απλά θα συγκαλύψουν το πρόβλημα ,θα δώσουν μια λύση προσωρινή .Δεν λύνουν οριστικά το πρόβλημα της ύδρευσης του Πολιχνίτου ,της Σκάλας, της Νυφίδας και της άρδευσης.
Όσον αφορά το φράγμα της Λαγκάδας,ζήσε ….Αυτά από την εταιρεία,η οποία, επιπλέον, μας διαβεβαίωσε πως με ένα παρόμοιο φράγμα ,σαν αυτά που προτείνουμε για τα μέρη μας, ,σώθηκε το Πλωμάρι! Ο Πολιχνίτος;

Τελικά, ερχόμαστε να συμφωνήσουμε και να προσυπογράψουμε απολύτως την προτροπή του Καθηγητή κ. Γ. Κατσικάτσου, ο οποίος ,μετά από όλα όσα εκθέσαμε και μετά την εμπειρία που αποκόμισε από όλη αυτή την περιπέτεια του τόπου μας, απευθύνεται στους υπεύθυνους: «Κάντε κάτι, επιτέλους. ,κάντε κάτι ,αρκεί να έχουμε επάρκεια νερού!.»
ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ
ΙΓΝ.ΨΑΝΗΣ