ΜΕΡΟΣ 2ο-ΤΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΧΑΤΖΗΛΙΑ

Ιγνάτης Ψάνης

Ο Φιλόλογος και συγγραφέας του βιβλίου “Οι Πετράδες της Λέσβου” Χρήστος Χατζηλίας, ικανοποίησε απόλυτα το κοινό που παρακολούθησε την ομιλία του-διάλεξη την περασμένη Τετάρτη, 23 Ιουλίου στο Πολύκεντρο  αλλά και στη συνέχεια στη μικρή διαδρομή μέσα στο χωριό. με θέμα «Οδοιπορικό στην Ιστορία και την Αρχιτεκτονική κληρονομιά της Λέσβου.
Μυστικά και θαύματα στους δρόμους του Πολιχνίτου».
Η αφήγηση του οδοιπορικού της πέτρας στο Πολύκεντρο ξεκίνησε με πλούσιο φωτογραφικό υλικό “από τα μέσα του 19ου, 1839, εποχή έναρξης των μεταρυθμίσεων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, Τανζιμάτ, ως τα μέσα του 20ου αιώνα, απαρχή των κοινωνικών μετασχηματισμών της μεταπολεμικής περίοδο. στην Ελλάδα. Στόχος της εκδήλωσης ήταν η διερεύνηση των παραγόντων εκείνων, που διαμόρφωσαν την αρχιτεκτονική με βάση τη λιθοδομή, την οικιστική φυσιογνωμία και τα δίκτυα των δομημένων χωρών του νησιού. Ιδιαίτερα εστίασε στην επίδραση, που άσκησε η οικονομική ακμή και η αύξηση του πληθυσμού της χριστιανικής κοινότητας του Λέσβου, σε συνδυασμό με τις φυσικές καταστροφές κατά τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα, στην ενίσχυση των λιθοκατασκευών και την ισχυροποίηση των συντεχνιών. των πετράδων, με ιδιαίτερη έμφαση στη μελέτη των κομβικών τεχνιτών, των δικτύων των «ανθρώπων της πέτρας» και των κτισμάτων. 
Προβάλλεται έτσι η ανάδειξη των διαφόρων μορφών λιθόχτιστων κατασκευών, ο πολιτισμός της πέτρας, ως μνημείων πολιτισμικής κληρονομιάς».
Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε η βιωματική εμπειρία με το σχολιασμό στοιχείων δόμησης δύο σπιτιών.
Την παράσταση όμως έκλεψε στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου η διαμόρφωση ενός χώρου με τη μορφή ενός μικρού, εκλεκτικού “μουσείου” πέτρας από τον έμπειρο και ικανό τεχνίτη Δημήτρη Παρούτη.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΟΤΑΤΑ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΤΟ ΧΡΗΣΤΟ ΧΑΤΖΗΛΙΑ, ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΑΥΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ.