Οι σχολικές τοιχογραφίες του Κώστα Καλαθά, που δυστυχώς καταστράφηκαν-Μέρος 1ο

Επιμέλεια: Ιγνάτης Ψάνης

Θέλησε να ομορφύνει και να ζωντανέψει το Δημοτικό μας Σχολείο, να το κάνει ελκυστικό για τα παιδιά, να παραστήσει ένα μέρος της αρχαίας ιστορίας και της μυθολογίας, ζωγραφίζοντας τους μεγάλους και  άχαρους χώρους του διαδρόμου του.
Είδε και αλλιώς το ρόλο του ως Δάσκαλος. Σκέφτηκε τη δύναμη της εικόνας, που μαγεύει και αποτυπώνεται στη μνήμη και οξύνει τη φαντασία των μικρών παιδιών.
Δούλεψε ατελείωτες ώρες, ώρες που δεν λειτουργούσε το σχολείο και άφησε δώδεκα εξαιρετικές τοιχογραφίες. Ένα μικρό μουσείο μέσα στο σχολείο.
Ήρθε ο σεισμός που το λάβωσε και μαζί η ανάγκη να επισκευαστεί το Σχολείο, που κοντεύει το εκατό του χρόνια. Ξοδεύτηκαν- και δικαιολογημένα- εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, για να αναστηλωθεί και να στυλωθεί στα πόδια του και να αντέξει άλλα τόσα χρόνια.
Δυστυχώς, όμως, δεν περίσσεψαν λίγες χιλιάδες, για να διασωθούν και να παραμείνουν παρακαταθήκη στο Σχολείο και στην Κοινότητα τα έργα του Κώστα Καλαθά. Τα ξήλωσαν, τα γκρέμισαν, τα κατάστρεψαν…
Το “Πανόραμα” θεωρεί ότι έχει χρέος να δημοσιεύσει τα έργα αυτά αλλά σε δύο μέρη. Σήμερα δημοσιεύουμε το πρώτο μέρος, αποτελούμενο από έξι έργα. Κάθε έργο συνοδεύεται-από μας- και από μια μικρή λεζάντα για πιο ευχερή κατανόησή του.

ΜΑΧΗ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ-480 π.Χ.

(Η καταλληλότερη επιλογή θέσης των ολιγάριθμων Ελλήνων- 300 ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ και 700 ΘΕΣΠΙΕΙΣ κατά εκατοντάδων χιλιάδων ΠΕΡΣΩΝ)-

ΤΟ ΕΠΙΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΙΜΩΝΙΔΗ του ΚΕΙΟΥ: Μετάφραση “Ω, ξένε, ανάγγειλε στους Λακεδαιμόνιους ότι ταφήκαμε εδώ, υπακούοντας στα προστάγματά τους”

ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ-480 π,Χ.

Ευρυβιάδης (Σπαρτιάτης στρατηγός) και Θεμιστοκλής (Αθηναίος στρατηγός) εγκλώβησαν τα υπεράριθμα και μεγαλύτερα περσικά πλοία στο στενό της Σαλαμίνας. Πάλι η καταλληλότερη επιλογή θέσης.

Μας έμεινε προς γνώσιν και το “πάταξον μεν, άκουσον δε” του Θεμιστοκλή.

Είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε πολυαριθμότερους και πολύ καλύτερα εξοπλισμένους. Θα ακολουθήσουν κι άλλες μέσα στη μακραίωνη ιστορική μας διαδρομή…

Ο ΘΗΣΕΑΣ βρίσκει κάτω από ένα πελώριο βράχο τα όπλα (ξίφος και σανδάλια) του  πατέρα του ΑΙΓΕΑ και γίνεται ο καλύτερος βασιλιάς της Αθήνας.

Ο ΘΗΣΕΑΣ απαλλάσσει την Αθήνα από τον ατιμωτικό φόρο αίματος – επτά νέοι και επτά νέες-που πλήρωναν οι Αθηναίου στον βασιλιά της Κρήτης Μίνωα, σκοτώνοντας τον Μινώταυρο.

Ο ΗΡΑΚΛΗΣ σκοτώνει τις Στυμφαλίδες όρνιθες, ανθρωποφάγα αρπακτικά πουλιά, με χάλκινα ράμφη, νύχια και φτερά, που πετούσαν σα σαϊτες, τρομοκρατώντας τους κατοίκους της Αρκαδίας.

Ο ΗΡΑΚΛΗΣ σκοτώνει το λιοντάρι της Νεμέας (ο λέων της Νεμέας), που ήταν ο φόβος και ο τρόμος της περιοχής.