”Σαπφώ-Λόγος και Ποίηση”, το νέο βιβλίο της ποιήτριας και στιχουργού Μαρίας Βρανά-Παπάλα-έξι videos μελοποιημένα ποιήματα

Ιγνάτης Ψάνης

Είμαστε από τους πρώτους, που, όταν πήραμε στα χέρια μας τον πρώτο τόμο της Μαρίας Βρανά -Παπάλα «Ανεμόεσσα Αιολίδα», καταλάβαμε πως επρόκειτο για μια βαθιά προβληματισμένη, ευαίσθητη, καλλιεργημένη και μορφωμένη, λάτρισσα του νησιού, μια παρουσία στον ευρύτερο χώρο των γραμμάτων, κυρίως της ποίησης.
Δεν επρόκειτο για ένα διάττοντα της ποίησης, που ήρθε. για να λάμψει και να μας χαιρετήσει.
Βήμα-βήμα ανεβαίνει, διεκδικεί και απολαμβάνει τον χώρο, που δικαιωματικά κατέκτησε. Τα ποιήματά της είναι πια αναγνωρίσιμα, ο πηγαίος, ανεπιτήδευτος λυρισμός, η γλωσσοπλαστική της δεινότητα χαρακτηριστική.
Γι’ αυτό πρόθυμα και με πολλή μεγάλη εκτίμηση, αποτιμώντας και αξιολογώντας το έργο της προλογίσαμε τις ποιητικές της συλλογές.
Πρόσφατα εξέδωσε ένα σχετικό σύντομο αλλά με ευωδιαστό άρωμα αγάπης και θαυμασμού για την αιώνια μούσα της Λέσβου, την δέκατη Μούσα, την πρόδρομο της παγκόσμιας ερωτικής ποίησης, την Ερεσία Σαπφώ, την Ψάπφα, με τίτλο “ΣΑΠΦΩ- Λόγος και Ποίηση”, εκδόσεις REPRO Graphics.
Γράφει για τη Σαπφώ:” Αυτή που πολύ ευστοχά μας είπε ο ποιητής Οδυσσέας Ελύτης ότι είναι σε θέση να υποβάλει ένα τριαντάφυλλο, νέα ερμηνεύσει ένα κύμα ή ένα αηδόνι και να πει “σ’ αγαπώ” για να συγκινηθεί η υφήλιος.”
“Τα Σπαράγματά της (εννοεί τα αποσπάσματα των ποιημάτων που διασώθηκαν)
  γεμάτα από την ευωδιά του Αιγαίου και της λεσβιακής φύσης, μοιάζουν κεντρικές ποιητικές αρτηρίες στη λογοτεχνική βιβλιοθήκη του κόσμου και μετόχια στους λειμώνες της αθανασίας.”
” Τα ποιήματά της 2.500 χρόνια μετά και με την αλματώδη εξέλιξη που έχει ανθρωπότητα συνεχίζουν με την ίδια δύναμη να συγκινούν τους αναγνώστες, γιατί γίνεται με την ψυχή και αυτό από τα βάθη των αιώνων μέχρι και σήμερα λίγοι άνθρωποι κατάφεραν να το πετύχουν.”
Στον προλογισμό του ο  Παναγιώτης Δ. Βερναρδάκης γράφει:” Στο βιβλίο “Σαπφώ- Λόγος και Ποίηση” η συγγραφεύς Μαρία Βρανά-Παπάλα εξιστορεί με γλαφυρότητα όλα τα στάδια του βίου της Σαπφούς, όπως αυτά είναι γνωστά από τη γέννηση ως το θάνατό της.
Το πέρασμα της ζωής της Σαπφούς διανθίζεται από ποιήματα και πεζά κείμενα της ίδιας συγγραφέως πάντα με επίκεντρο την Ψάπφα τη δέκατη Μούσα, καθώς και μεταφράσεις ποιημάτων της Σαπφούς άλλων συγγραφέων.
Και για την ποίησή της:” Η αρμονία των στίχων της πλημμυρισμένη από τη γοητευτική έκφραση του πάθους της ψυχής της, ο παρθενικός ρομαντισμός της, ο ηδονικός πόνος κάθε αγάπης της, οι στεναγμοί και τα δάκρυά της, που μόλις κατορθώνει να τα συγκρατεί, η ανεπιτήδευτη χάρη και η αριστουργηματική συγκρότηση των εικόνων και των ιδεών της- όλος αυτός ο υπέροχος λυρισμός- ανυψώνει την  Ψάπφα στη σφαίρα της Αιωνιότητας και της Αθανασίας.”
Στο τέλος του βιβλίου παρατίθενται έξι(6) τραγούδια για τη Σαπφώ, τα οποία μελοποιήθηκαν από τον μουσικοσυνθέτη Αντώνη Σπούλο και ερμηνεύτηκαν από επτά Λέσβιες εξαίσιες φωνές. Τα videos είναι γυρισμένα με φωτογραφικά χαρακτηριστικά τοπόσημα του νησιού και με εξαιρετικές φωτογραφίες του φυσικού κάλλους του νησιού μας. Πρόκειται για ένα μοναδικό συνδυασμό ποίησης, φωτογραφίας και φωνής.
Δείτε τα βίντεο “ΣΑΠΦΩ Λόγος και Ποίηση”

Το ποίημα: Νυχτάνθεμο

Το ποίημα: Αυγερινέ μου

Το ποίημα: Λευκαδινή αγκαλιά

Το ποίημα: Γλυκόπιοτος οίνος

Το ποίημα: Πικρανθισμένη αγάπη

 Το ποίημα: Εξιλέωση