Πέτρος Καναρίδης
Ο ιστότοπός μας επειδή κρίνει ότι οφείλει να διευρύνει τη θεματολογία του και τον ενημερωτικό του ρόλο σε θέματα πολιτικού, κοινωνικού και εθνικού ενδιαφέροντος, επανέρχεται στο επίμαχο σημείο του Ν/Σ για το Ειδικό Χωροταξικό που αφορά τον Τουρισμό.
Σύμφωνα με το Ν/Σ αυτό που κατατέθηκε από την Υπουργό Τουρισμού Κεφαλογιάννη Ολγα και τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη δεν επιτρέπεται η τουριστική δραστηριότητα σε μικρά ακατοίκητα νησιά και βραχονησίδες (άρθρο 6 «ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΟΡΓΡΑΝΩΣΗΣ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΧΩΡΟΥ»).
Το συγκεκριμένο λοιπόν σημείο με τις διατάξεις του προκάλεσε την παρέμβαση του ΥΠΕΞ Γεωργίου Γεραπετρίτη, ο οποίος εξέφρασε ευθέως την διαφωνία του στην συνάντηση που είχε με τους Βουλευτές της Ν.Δ. στην Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων στη Βουλή για τα Εθνικά Θέματα. Παραθέτουμε σχετικό απόσπασμα από το άρθρο του Γεωργίου Λυκουρέντζου στην real.gr 22/10/2024. « Έχω σοβαρές αντιρρήσεις, θα επανεξετασθούν οι συγκεκριμένες διατάξεις και θα διορθωθούν. Δεν μπορούν να περάσουν έτσι. Φέρεται να είπε σε αρκετά υψηλούς τόνους ο Υπουργός Εξωτερικών. Υπενθυμίζεται ότι, όταν το ειδικά χωροταξικό για τον Τουρισμό είχε βγει σε διαβούλευση υπήρξαν αρκετές φωνές που υποστήριζαν ότι η σχετική απαγόρευση ισοδυναμούσε με γκριζαρίσματα περιοχών. Πηγές της Κυβέρνησης μιλώντας στο real.gr τονίζουν πάντως ότι ούτως η άλλως το ειδικό χωροταξικό είναι σε πρωτόλειο στάδιο και θα υπάρξουν εκ των πραγμάτων αλλαγές.»
Μετά ταύτα θεωρούμε ότι το θέμα θα έχει αισία έκβαση όπως επιτάσσει η υπεράσπιση της κυριαρχίας του Εθνικού χώρου της Πατρίδας μας. Όμως είναι απορίας άξιον και ευλόγως ανακύπτει το ερώτημα προς τι αυτή η αναντιστοιχία.
Στο θέμα αυτό αναφέρεται εκτενώς σε άρθρο του στην ιστοσελίδα Blogs. 27/10/2024, ο Δημοσιογράφος Ανδρέας Ζούλας στο οποίο μεταξύ άλλων γράφει τα παρακάτω. «Είναι δυνατόν να συντάσσεται ένα τέτοιο νομοσχέδιο (από επιτροπές και ειδικούς συμβούλους των Υπουργών, υποθέτω) χωρίς κανείς απολύτως να σκεφθεί να ρωτήσει το Υπουργείο Εξωτερικών, οπότε ακόμα και ένας νέος ακόλουθος θα απαντούσε ότι οι σχετικές διατάξεις είναι εθνικά απαράδεκτες ως ευθέως αντιστρατευόμενες τα εκ του Διεθνούς Δικαίου ( της Θαλάσσης) απορρέοντα πάγια δίκαιά μας; Επιπλέον επισημαίνεται ότι οι διατάξεις αυτές για την μορφή οικονομικής δραστηριότητας σε ακατοίκητα νησιά είναι απαράδεκτες παντελώς εν όψει μάλιστα της νέας φάσης στην οποία εισέρχονται οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Και από την άποψη αυτή, ισχυρίζεται ο αρθρογράφος, είναι εξαιρετικά χρήσιμη η αυστηρή παρέμβαση Γεραπετρίτη, διότι πρώτον καθιστά απολύτως σαφές προς την Τουρκία ότι οι θέσεις αυτές δεν αποτελούν θέσεις της Κυβέρνησης Μητσοτακη, αλλά οφείλονται σε ασύγγνωστη κατά την κοινή κρίση υπουργική αβλεψία. Δεύτερον είναι χρήσιμη η αυστηρή παρέμβαση Γεραπετρίτη, γιατί «κόβει την όρεξη» πολλών πολιτικών αντιπάλων, αλλά και εσωκομματικών επικριτών της κυβέρνησης, ότι με τις επίσημες διατάξεις προλειαίνει δήθεν το έδαφος για «υπαναχωρήσεις» που έχουν… υπούλως προσυμφωνηθεί.»
Ακολούθως ο αρθρογράφος κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν αναφερόμενος σε χειρισμούς των Ελληνοτουρικών στο Αιγαίο από τις Διπλωματικές Υπηρεσίες και
πρώην Πρωθυπουργούς, σε συσχετισμό με την πολιτική που τηρεί η σημερινή κυβέρνηση Κυρ. Μητσοτάκη.
Να προσθέσουμε ότι το επίμαχο άρθρο 6 του Χωροταξικού έθεσε και ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου κ. Μουτζούρης Κων/νος στην ιστορική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στο ακριτικό νησί του Αη – Στράτη. Μέσα από πολύωρη συζήτηση για τα προβλήματα που απασχολούν τους λίγους κατοίκους του νησιού συζητήθηκε και το εν λόγω θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και με ψήφισμα του ζήτησε την τροποποίηση των επίμαχων σημείων που γκριζάρουν, όπως αναφέρει το ψήφισμα, τις βραχονησίδες του Αιγαίου. Την πρόταση καταψήφισε η παράταξη του κ. Στεφανή, ενώ λευκό ψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση.
Τέλος ευχόμαστε την αίσια έκβαση του θέματος και κυρίως της βελτίωση των σχέσεων με την Γείτονα στην προοπτική δίκαιης επίλυσης των προβλημάτων και την ενίσχυση των δεσμών φιλίας για ένα μέλλον ειρηνικό και δημιουργικό.