15ος χρόνος Λεσβιακό Ημερολόγιο
Γράφει η Ανθούλα Δανιήλ //
Ο Παναγιώτης Σκορδάς είχε την ιδέα και την ανάπτυξη του Ημερολογίου, όπως και όλων των άλλων που προηγήθηκαν, επί σειρά 15 ετών, την ευθύνη της ύλης, τις διορθώσεις, την στοιχειοθεσία και την επιμέλεια. Είχε ακόμα ένα πολύτιμο συνεργείο συνεργατών, αποτελούμενο από τους Μάκη Μπεκιάρη και Γρηγόρη Δεϊλόγλου για τα ιστορικά τεκμήρια και όποια άλλη βοήθεια, την Ανθή Σκαλοχωρίτου-Σκορδά και τον Τζάνο Στεφανέλλη για τη στοιχειοθεσία και τις διορθώσεις, τον Στεφανέλλη και στη φιλολογική φροντίδα και, τέλος, τον Τάκη Βαλάκο στον σχεδιασμό και τη σελιδοποίηση. Όπως βλέπουμε πρόκειται για ένα έργο που είναι πολυπρόσωπο όσον αφορά την κατασκευή του και δεν συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτό οι ψυχές, δηλαδή οι συγγραφείς, επιστήμονες, λογοτέχνες και καλλιτέχνες που έχουν γεμίσει, στολίσει και κυρίως, έχουν δώσει αξία στην παρουσία του.
Σχεδόν 50 ονόματα καταθέτουν την εργασία τους. Και αυτές οι 50 εργασίες άλλοτε με σοβαρότερο επιστημονικό ύφος και άλλοτε πιο ανάλαφρο λογοτεχνικό ή εικαστικό, αλλά πάντα εμπεριστατωμένο, καλύπτουν κάθε ενδιαφέρον όχι μόνο για τους Λέσβιους, αλλά για κάθε ενδιαφερόμενο για τα Γράμματα, τις Τέχνες και τον πολιτισμό. Γιατί το Λεσβιακό Ημερολόγιο ήταν, είναι και θα είναι ένα έργο στις σελίδες του οποίου θα προβάλλεται ο πολιτισμός από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα.
Πράγματι, όπως φαίνεται και στην Εισαγωγή και στην κάθε Εισαγωγή, την οποία υπογράφει ο δημιουργός του, ο Διδάκτωρ Φιλολογίας, Παναγιώτης Σκορδάς, τα θέματα του Ημερολογίου εκκινούν από τα αρχαία χρόνια, διασκελίζουν τους αιώνες και φτάνουν σε μας σήμερα και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος γενικά αλλά και η Λέσβος ειδικά. Έτσι, δεν παρέλειψε να επισημάνει στην κρίση τη Μέση Ανατολή, τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας, το μεταναστευτικό – προσφυγικό, τις αντιπαραθέσεις στην Ευρώπη, την κλιματική αλλαγή, καθώς και τις επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή.
Η ακρίβεια, το στεγαστικό, η υπογεννητικότητα, η ποικιλόμορφη βία είναι θέματα που απασχολούν τον συγγραφέα, καθώς και οι επιπτώσεις όλων αυτών στη διάβρωση των οικογενειακών σχέσεων, στην «πολιτική» που ασκούν τα τηλεοπτικά και άλλα δημοσιογραφικά και πάσης φύσεως δίκτυα. Από την άλλη ένας «γείτονας», οι Τούρκοι τουρίστες κατακλύζουν το νησί ενισχύοντας την οικονομία, ενώ ο νέος ωραίος και γρήγορης προσπέλασης δρόμος, ο άξονας Καλλονής-Σιγρίου δόθηκε στο κοινό για να φέρνει κοντά το όμορφο και εντυπωσιακό Σίγρι στην ωραία Καλλονή, όπως λέει και το όνομά της.
Βέβαια, από την ανομβρία κινδυνεύουν οι ελαιώνες, όχι μόνο στη Λέσβο, αλλά παντού δυστυχώς. Και στον πανδαμάτορα Χρόνο υπακούουν και οι άνθρωποι. Το νησί έχασε δύο εξαιρετικά μέλη του, δύο Λεσβιολάτρες που άφησαν πίσω τους σημαντικό έργο. Πρόκειται για τον Νίκο Παπαδέλη και τον Στρατή Μολίνο που και οι δύο πήραν την οδό που οδηγεί από την όμορφη Λέσβο στον αιώνιο ουρανό.
Το Ημερολόγιο ανοίγει με τις ευχές του Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιακώβου, του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Πρ. Πρύτανη Ε.Μ.Π. Κωνσταντίνου Μουτζούρη, του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα και του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου.
Στο εξώφυλλο, μια διάφανη Λέσβος, της Ηώς Αγγελή, πίνει τον καφέ της σ’ ένα παραδοσιακό καφενείο. Στο οπισθόφυλλο, η Βικτώρια Νιάνιου μας δίνει την απέραντη ηλιοψημένη εξοχή με τα σκούρα βουνά στο βάθοςκαι το κόκκινο φως του ήλιου πίσω τους, όλα ιδωμένα μέσα από ένα παράθυρο με κάγκελα. Μηνύματα πολλά και συμπραδηλούμενα.[…]
Πηγή:https://www.fractalart.gr/lesviako-imerologio-2025/