Ιγνάτης Ψάνης
Εντοπίζοντας στο σκίτσο το ταβερνάκι (κεντράκι), που όλοι το ξέρουμε μιας και περνάμε δίπλα του, μπορούμε από δω και πέρα να έχουμε μια ιδέα για την αρχαία Πύρρα. Πού βρισκόταν ο αρχικός οικισμός, πού μεταφέρθηκε λόγω του σεισμού στο Προάστιο, πού ήταν το νεώριο, το παλιό και το νεότερο λιμάνι λιμάνι, η νεκρόπολη. Με το κόκκινο χρώμα είναι ο δρόμος προς την Καλλονή και ο Πυρραίων Εύριπος είναι ο Κόλπος μας.
Στο παρακάτω βίντεο ένας εξαίρετος Δάσκαλος-δυστυχώς δεν ξέρουμε ποιος είναι- ξεναγεί τους μαθητές του στον αρχαιολογικό χώρο. Μπορούμε έτσι και εμείς επί του πεδίου να ψηλαφήσουμε τα χνάρια της αρχαίας Πύρρας και να γυρίσουμε χιλιάδες χρόνια πίσω!!
Στην κορυφή του λόφου σώζονται θεμέλια κτιρίων , τµήµατα του τείχους της αρχαίας πόλης , το οποίο ήταν χτισμένο µε «λέσβια δομή » , και άλλα οικοδομικά λείψανα. Το τείχος αυτό είχε μήκος 1,5 χμ., έζωνε περιμετρικά τον λόφο και είχε τρεις πύλες.
Όταν είναι γαλήνη , διακρίνονται μέσα στη θάλασσα τµήµατα του µόλου µε πελεκηµένους ογκόλιθους του αρχαίου λιμανιού, , ερείπια σπιτιών, κίονες, λιμενικές εγκαταστάσεις και άλλα.Η ζωή στο λόφο της Πύρρας συνεχίστηκε και µετά την καταστροφή της πόλης, µέχρι τον µεσαίωνα!!!(κειμ.Γ. Αλβανός)
Σχόλιο: Λέσβια δομή.
Οι πλευρές των λίθων λαξεύονταν ώστε οι εξωτερικές τους επιφάνειες να αρμόζουν απόλυτα. Στις πιο επιμελημένες κατασκευές, μετά βίας χωράει ανάμεσα στους λίθους η λεπίδα μαχαιριού. Αργότερα, στον 2ο αιώνα π.Χ., όταν η Ερεσός έχτισε τέτοια οχυρά χρησιμοποίησε το ισόδομο σύστημα με τους ορθογώνιους λιθόπλινθους που επικρατούσε εκείνη την εποχή.