Χρυσή διάκριση στον τον Δήμο Δυτικής Λέσβου για την ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Τι ψηφιοποιήθηκε για τον Πολιχνίτο

Ιγνάτης Ψάνης

Η ψηφιοποίηση των δεδομένων οποιασδήποτε αξιόλογης ατομικής, πολύ περισσότερο της συλλογικής δράσης, από μόνη της είναι μία αρχικά δύσκολη αλλά εξαιρετική και αξιέπαινή προσπάθεια.
Προς την κατεύθυνση αυτή κινήθηκε και ο Δήμος Δυτικής Λέσβου ο οποίος βρήκε κάποια σχετική χρηματοδότηση, συνεργάστηκε με τους κατάλληλους ανθρώπους και ξεκίνησε την ψηφιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Για την αξιόλογη αυτή η προσπάθεια, όπως θα ενημερωθείτε στη συνέχεια, βραβεύτηκε για άλλη μία φορά και μάλιστα στην καλύτερη θέση.
Εμείς περιηγηθήκαμε στον σχετικό διαδικτυακό χώρο και παλιότερα αλλά και πρόσφατα με την ευκαιρία της βράβευσης.
Εκείνο, λοιπόν, που διαπιστώσαμε είναι ότι πράγματι έχουν ανοίξει πολλά και ενδιαφέροντα κεφάλαια, που αναφέρονται σε δέκα κοινότητες του Δήμου και εκτείνονται σε τέσσερις αιώνες, από το 1650 μέχρι το 1970.
Όπως ο καθένας αντιλαμβάνεται το εγχείρημα απαιτεί γενναία χρηματοδότηση, συστηματική και σε βάθος έρευνα εξακρίβωση και διασταύρωση πηγών και ασφαλώς συνεχή ανατροφοδότηση.
Βρισκόμαστε, λοιπόν, στην αρχή μιας τέτοιας προσπάθειας, όπου έχουν μπει οι βάσεις αλλά παράλληλα έχουν εισαχθεί για αρχή και περίπου 6500 ιστορικά τεκμήρια και τόμοι.
Ειδικότερα για τον Πολιχνίτο:
-Τα πεδία αναφοράς είναι: Απολογισμός, Απόφαση και Βιβλίο.
Πιο συγκεκριμένα το κάθε πεδίο περιλαμβάνει;
-Απολογισμός
 Κατάλογος εσόδων και εξόδων της κοινότητας 1923 1924
-Απόφαση
  – Βιβλίο πρακτικών, ετών 1884-1892
  – Βιβλίο πρακτικών του Δημοτικού Συμβουλίου ετών 1956-1957
   – Βιβλίο αποφάσεων Κοινοτικού Συμβουλίου ετών 1884-1892, 1929-1933, 1935-1945,  1947-1953 και
-Βιβλίο
    – Βιβλίο διαφόρων εγγράφων 1884-1887
    – Μουσαβεντέδες (προικοσύμφωνα) 1885-1892
Να τονίσουμε ότι στη σελίδα “Πολιτισμός” αναφέρονται η Μήθυμνα, Πέτρα, Βατούσα, Σίγρι, Μανταμάδος και Άντισσα. Καλά ο Πολιχνίτος, ένα ανοιχτό  αρχιτεκτονικό μουσείο ολόκληρος δεν άξιζε να αναφερθεί;
Να συμπληρώσουμε ότι η αναφορά στα ιστορικά στοιχεία, στο πολιτισμό και στο φυσικό περιβάλλον είναι αδρομερής και γενικόλογη.
Επομένως έχει ψηφιοποιηθεί ένα πολύ μικρό μέρος, γύρω στο 10%, και αναμένεται νέα χρηματοδότηση προκειμένου να συνεχιστεί και κυρίως να επεκταθεί.
Αν μπείτε στο mwlesvos-archive.gr, στη σελίδα ιστορικό αρχείο-κατάλογος ιστορικού αρχείου- στην Αναζήτηση Πολιχνίτος, θα βρείτε, όσοι ενδιαφέρεστε, όλα όσα σας περιγράψαμε παραπάνω.

 Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/1/2025

Χρυσή διάκριση για τον Δήμο Δυτικής Λέσβου στα Best City Awards 2025

Άλλο ένα βραβείο στο πλαίσιο του θεσμού των Best City Awards -το τρίτο στα πέντε χρόνια του δήμου και το τέταρτο συνολικά στον τομέα των ψηφιακών δράσεων- κατέκτησε ο Δήμος Δυτικής Λέσβου.

Στα «Best City Awards 2025», o Δήμος βραβεύτηκε με το χρυσό στην κατηγορία «Ψηφιοποίηση Μουσείων και τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς» για το έργο με τίτλο: «Τεκμηρίωση, Ψηφιοποίηση και Εισαγωγή σε Βάση δεδομένων του Ιστορικού Αρχείου των Κοινοτήτων του Δήμου Δυτικής Λέσβου», μαζί με την Εταιρία «Aegean Solutions» που υλοποίησε το έργο.

 

Το βραβείο στην εκδήλωση των απονομών του θεσμού που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Riviera Coast στη Βούλα, παρέλαβαν ο Διευθυντής προγραμματισμού του Δήμου Δημήτρης Μάντζαρης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Aegean Solutions Αλέξανδρος Τζωρτζακάκης.

 

Υπενθυμίζεται ότι το έργο για το οποίο απονεμήθηκε στο Δήμο το χρυσό βραβείο, χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας 2014 – 2020 με Ενδιάμεσο φορέα διαχείρισης την εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου (ΕΤΑΛ).

 

Η ιστοσελίδα για την πρόσβαση στο έργο είναι η παρακάτω:

https://www.mwlesvos-archive.gr/