Το άρθρο από “στο νησί”
«Η διαδρομή ξεκίνησε στον Πολυχώρο Σαπλιτζά όπου οι μαθητές παρουσίασαν μουσικά δρώμενα αποδεικνύοντας πως η μουσική μπορεί να ανανεώσει και να μεταμορφώσει κάθε τόπο
Στη συνέχεια, οι μελωδίες μεταφέρθηκαν στο Γενί Τζαμί ένα σημείο-σύμβολο της πολυπολιτισμικότητας του νησιού. Εκεί, τα παιδιά των Μουσικών Σχολείων έντυσαν με ήχο τους πέτρινους τοίχους, κάνοντας την αρχιτεκτονική να αντηχεί ιστορίες συμφιλίωσης και έκφρασης.
Η διαδρομή ολοκληρώθηκε στο Υστερορωμαϊκό Οικοδόμημα έναν χώρο που κουβαλά αιώνες ιστορίας. Η μουσική, άλλοτε λιτή και άλλοτε δυναμική, συνδέθηκε με τα απομεινάρια του παρελθόντος, προσφέροντας μια βιωματική εμπειρία όπου ο χρόνος φάνηκε να αναδιπλώνεται.
Παράλληλα, στο Νέο Κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης πραγματοποιήθηκαν ειδικά μουσικά εργαστήρια, με στόχο την εξειδίκευση, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την ενδυνάμωση της κοινότητας των νέων μουσικών. Συγκεκριμένα το Εργαστήριο Συντήρησης Μουσικών Οργάνων, με τον οργανοποιό Αντώνη Μυλωνά, το Εργαστήριο Διεύθυνσης Χορωδίας, υπό την καθοδήγηση της μαέστρου Έμμας Μελιγκοπούλου.
Η Ορχήστρα Πνευστών του Μουσικού Σχολείου Αγρινίου, με την καθοδήγηση του ταλαντούχου μαέστρου της, παρουσίασε ένα πλούσιο μουσικό πρόγραμμα, το οποίο συνδύασε κλασικές συνθέσεις με μοντέρνα έργα. Η απόδοσή τους ήταν εξαιρετική, με τους μαθητές να αναδεικνύουν τη μελωδικότητα και την τεχνική αρτιότητα των πνευστών οργάνων, ενώ η χημεία της ορχήστρας προσέφερε μία μοναδική μουσική εμπειρία στους θεατές.
«Το Σάββατο 5/4/2025 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση λήξης των συμμετεχόντων της 2ης Συνάντησης Μουσικών Σχολείων στη Μυτιλήνη. Με τη βοήθεια του καιρού, στον υπαίθριο χώρο του Θεάτρου της Επάνω Σκάλας, οι μαθητές και οι μαθήτριες, οι καθηγητές και οι καθηγήτριες των 10 μουσικών σχολείων είχαν την ευκαιρία να βρεθούν όλοι μαζί εκτός σκηνής, να χορέψουν και να γευτούν δείγματα της τοπικής κουζίνας από τον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών Μεσοτόπου υπό την οικονομική υποστήριξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Ευχαριστούμε θερμά τον Περιφερειάρχη κ. Μουτζούρη για την άμεση ανταπόκρισή του στο αίτημα υποστήριξής της δράσης αυτής, η οποία αποτέλεσε σημαντικό κομμάτι της συνολικής εμπειρίας των συμμετεχόντων στη 2η Συνάντηση Μουσικών Σχολείων, ενισχύοντας ταυτόχρονα την αναγνωρισιμότητα της Λέσβου στο γενικότερο πλαίσιο της προώθησης του μαθητικού και πολιτιστικού τουρισμού.»
Πηγή:https://www.stonisi.gr/post/90054/den-exoyme-paiksei-se-pio-wraio-xwro-eipan-oi-lyristes-ths-athhnas-video
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΑΡΣΙ ΧΑΜΑΜ
Το Τσαρσί Χαμάμ (Çarşi Hamam), γνωστό και ως Λουτρό της Αγοράς ή Κεντρικό Λουτρό, βρίσκεται στην περιοχή της σημερινής Επάνω Σκάλας Μυτιλήνης, στη συμβολή των οδών Λ. Μαβίλη, Α. Σημαντήρη και Αγίας Σοφίας, στο κέντρο της άλλοτε οθωμανικής αγοράς της συνοικίας Αζιζιέ. Αποτελούσε μέρος ενός ευρύτερου συγκροτήματος που περιελάμβανε, ανάμεσα σε άλλα οικοδομήματα, το Γενί Τζαμί, το ιεροδικαστήριο (μεκχεμές), το ιεροδιδασκαλείο (μενδρεσές), την οικία του μουφτή[1] κ.ά.
Στην οθωμανική περίοδο τα λουτρά αποτελούσαν χώρο υποδοχής των ξένων στην πόλη και εντάσσονταν στο ευρύτερο θρησκευτικό και κοινωνικό πλαίσιο του Ισλάμ. Ήταν συνυφασμένα με την ισλαμική θρησκεία, σύμφωνα με την οποία η φροντίδα και καθαριότητα του σώματος των λουομένων συμβόλιζε την εξάλειψη των αμαρτημάτων τους και τον εξαγνισμό της ψυχής τους.
Το Τσαρσί Χαμάμ πιθανότατα χτίστηκε από τον ναζίρη[2] της Μυτιλήνης Μουσταφά Αγά Κουλαξίζη την ίδια περίοδο που ανεγέρθηκε και το παρακείμενο Γενί Τζαμί, δηλαδή περί το 1826, όπως πληροφορούμαστε από τη σωζόμενη ιδρυτική –κατά τον τουρκολόγο Dr John R. Barnes– επιγραφή πάνω από την κεντρική θύρα του λουτρού, στην οποία διακρίνεται το έτος Εγίρας[3] 1241, ήτοι 1826 μ.Χ.
Το Τσαρσί Χαμάμ είναι το μεγαλύτερο χαμάμ του νησιού και ανήκει τυπολογικά στην κατηγορία των λουτρών γραμμικής διάταξης, σύμφωνα με την οποία οι χώροι του αναπτύσσονται σε παράταξη κατά τον άξονα του (Β-Ν), όπου ο λουόμενος μεταβαίνει σταδιακά από τον ψυχρό στον χλιαρό και μετέπειτα στον θερμό χώρο.
Έπειτα από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το 1922, το Τσαρσί Χαμάμ χρησιμοποιήθηκε προσωρινά από τους πρόσφυγες ως κατοικία και μετέπειτα ως λουτρό. Στο πέρασμα των χρόνων, η Αρχαιολογική Υπηρεσία φρόντισε για τη συντήρηση, αποκατάσταση και απόδοση του μνημείου στο ευρύ κοινό. Σήμερα διατηρείται σε άριστη κατάσταση και φιλοξενεί επίλεκτες μουσικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας κ.ά.
[1] Ιερατικός βαθμός στη μουσουλμανική θρησκεία / ο ερμηνευτής του κορανίου.
[2] Τίτλος αξιώματος στην οθωμανική διοίκηση.
[3] Το χρονολογικό έτος σύμφωνα με το ισλάμ.
Πηγή: Αρχαιολογικές διαδρομές
ΦΩΤΟΦΡΑΦΙΕΣ