Επικαιρότητα
ΝΕΡΟ: ΕΝ ΤΩ ΑΜΑ ΚΑΙ… ΤΟ ΘΑΜΑ – Με το που σκέφτεσαι κάτι γίνεται!!
Πρώτο Διεθνές Συνέδριο Λεσβιακής Διαλέκτου 4-6 Ιουλίου στη Μυτιλήνη[Video]
“ΕΑΛΩ Η ΠΟΛΙΣ”! [Κυριεύτηκε, αλώθηκε η Πόλη]
ΜΙΑ ΦΩΝΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ…
Ομάδα φωτογραφίας- Β΄ Περίοδος- Μέρος 24ο
Λεξικό ντοπιολαλιάς- Μέρος 37ο
Πρόβλημα Mαΐου-Καλοκαιρινές ευχές από τον Τάκη Παλαιολόγο
ΜΕΡΟΣ 1ο-Ο ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΧΝΙΤΟ
Ο Πειραιάς τίμησε τον οπλαρχηγό Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, με έργο του Αλέξανδρου Σαντή
Πώς πρέπει να γίνεται ο καθαρισμός των παραλιών [Video]
Ομάδα φωτογραφίας-Περίοδος Β- Μέρος 23ο
Λεξικό ντοπιολαλιάς-Μέρος 36ο
Βρε πώς καταντήσαμε!
Με ολοκληρωτική καταστροφή απειλούνται οι τοιχογραφίες του Θεόφιλου
Ένα ζωντανό αρχοντικό γεμάτο μνήμες στη Μυτιλήνη-Μην το χάσετε…
Νυκτερινή ξενάγηση στον Πολιχνίτο- Μέρος 1ο-Του Ατζιλκώ, του Μιταξούλ’, η Ταξιαρχούλα τσι του Πινιλόπ΄ στου νιμπέτ! [video]
«Η Λέσβος είναι ένας παράδεισος για όλους όσοι ασχολούνται με την οικολογία και την βιοποικιλότητα»[video]
Δύο νέα εξαιρετικά καταστήματα στον Πολιχνίτο (!) από νέα δραστήρια παιδιά…
Μέρος 3ο-Το πανάρχαιο έθιμο της Αιώρας (κούνιας)-Μυθολογία-θρησκεία και πραγματικότητα.
Ενοριακός Ναός Αγίου Γεωργίου
Υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία για τον Ναό που μπορούν να βρεθούν εύκολα σε μια αναζήτηση στο διαδίκτυο και για αυτό τον λόγο, επιλέξαμε να αναφέρουμε περιληπτικά κάποια ιστορικά στοιχεία που είναι λιγότερο γνωστά.
Η θεμελίωση του ναού έγινε τον Αύγουστο του 1805 στη θέση παλαιότερου μικρού ναού, αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο και τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν το 1822.
Το αριστερό κλίτος του ναού είναι αφιερωμένο στον Άγιο Δημήτριο και το δεξιό στον Άγιο Χαράλαμπο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Τούρκοι φοβόταν/σεβόταν τους Αγίους που στην απεικόνιση τους κρατούσαν κοντάρι ή ήταν έφιπποι.
Εντυπωσιακό είναι και το τριώροφο κωδωνοστάσιο που θεωρείται από τα ομορφότερα στη Λέσβο. Χτισμένο το 1892 από ντόπιους πετράδες. Το πρώτο ρολόι τοποθετήθηκε το 1932.
Το παρεκκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου, χτισμένο το 1930, είναι ανεξάρτητο από το ναό και βρίσκεται στο αριστερό μέρος του νάρθηκα.
Παλαιότερα βρισκόταν στον περίβολο του ναού, σε απόσταση 5 μέτρων από το κωδωνοστάσιο. Μέχρι το 1910 χρησίμευε και για πρόχειρο δεσμωτήριο τρελών .
Το περιστύλιο του νάρθηκα κλείστηκε με ξύλινη κατασκευή το 1925 για να στεγάζει περισσότερους πιστούς. Χρησίμευσε και σαν σχολική αίθουσα.
Το 1933 ο πληθυσμός του Πολιχνίτου ξεπερνάει τους 8000 κατοίκους. Για να μπορούν να εκκλησιάζονται όλοι, κατασκευάζεται ο γυναικωνίτης και οι γυναίκες πλέον «ανεξαιρέτως και υποχρεωτικός» εκκλησιάζονται σε αυτόν. Το ταβάνι από τον γυναικωνίτη χρησιμοποιήθηκε ως κρυψώνας όπλων την περίοδο της Γερμανικής κατοχής.
Στον αριστερό χώρο της αυλής του Ναού υπάρχει πέτρινη εξέδρα, που πάνω της γινόταν και γίνεται η ανάσταση. Εκεί γινόταν και η κατάθεση στεφάνων στις Εθνικές εορτές πριν την δημιουργία του Ηρώου πεσόντων.
Πίσω από το ιερό της εκκλησίας ήταν ο χώρος που ενταφίαζαν τους ιερείς, ενώ οι δύο πεζούλες προς τον Βορά ήταν ο χώρος ταφής των προγόνων μας μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1910, που όπως λέγεται, μεταφέρθηκε το νεκροταφείο στον χώρο που βρίσκεται σήμερα.
Πηγές: Χ. Καράτζανος και Σ. Πάντας.
[ngg src=”galleries” ids=”1″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″]