Φωτογραφία: Χρυσός!!
Ιγνάτης Ψάνης
Ομ. Καθηγητής Πανεπιστήμιου Αθηνών
Παίρνω την πρωτοβουλία αυτή να σχολιάσω το δημοσίευμα και να δώσω απαντήσεις για τους παρακάτω λόγους :
1. Η καταγωγή μου είναι από τον Πολιχνίτο και τη Θερμή.
2. Κατέχω δυο τίτλους σπουδών, Φυσιογνωστικού και Γεωλογίας του Πανεπιστήμιου Αθηνών.
3. Κατέχω δυο τίτλους διδακτορικού διπλώματος του Πανεπιστήμιου Πατρών και Μάντσεστερ Αγγλίας.
4. Έχω διεξάγει γεωλογικές, γεωχημικές και κοιτασματολογικές έρευνες επί σειρά ετών στη Λέσβο και έχω δημοσιεύσει επιστημονικές εργασίες. Τρεις από αυτές αφορώσες τα σιδηρονικελιούχα μεταλλεύματα Βρίσας, τα θειούχα μεταλλεύματα και τις χαλαζιακές φλέβες με χρυσό Αργέννου και τα ηφαιστειακά πετρώματα της Λέσβου, έχουν βραβευθεί με πρώτο βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών. Επίσης έχω μελετήσει περιοχές με εξαλλοιωμένες ζώνες και βιομηχανικά ορυκτά, περλίτες, καολίνη, άργίλο και λευκόλιθο Βασιλικών.
Πράγματι, όπως αναφέρεται, πρόκειται για διεξαγωγή γεωλογικών, γεωχημικών, γεωφυσικών ερευνών για τον εντοπισμό ζωνών ειδικού μεταλλευτικού ενδιαφέροντος. Οι ζώνες αυτές μπορεί να διερευνηθούν περαιτέρω με την εκτέλεση γεωτρήσεων για τον ακριβή εντοπισμό εις βάθος μεταλλεύματος και υπολογισμό των αποθεμάτων αυτού. Άδεια για ερευνά δίνεται κατόπιν υποβολής αίτησης συνοδευόμενης με παράβολα ελαχίστων χιλιάδων ευρώ. Το υπουργείο θα πρέπει να έχει όλα τα επιστημονικά δεδομένα ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και φορέων για την έκδοση άδειας μεταλλευτικών ερευνών.
Οι έρευνές μου στη Λέσβο έχουν επισημάνει τα κάτωθι:
1. Στην περιοχή Βατούσας και Πτερούντας απαντούν εξαλλοιωμένα ηφαιστειακά πετρώματα, λόγω της επίδρασης υδροθερμικών διαλυμάτων με αποτέλεσμα τον σχηματισμό ζωνών με οξείδια σιδήρου, καολίνη και ίχνη χρυσού.
2. Στην περιοχή Λεπέτυμνου και συγκεκριμένα στην περιοχή Αργέννου απαντούν χαλαζιακές φλέβες με χρυσό και θειούχα ορυκτά μολύβδου, χαλκού και ψευδαργύρου. Η ύπαρξη τους αποδεικνύει ότι στο παρελθόν έλαβε χώρα εξόρυξη μεταλλεύματος. Η γένεση του μεταλλεύματος συνδέεται με υδροθερμική δράση.
3. Στην περιοχή Στύψης, Πέτρας, Μεσότοπου και Καλλονής υπάρχουν εμφανίσεις καολίνη, σημαντικών διαστάσεων.
4. Στην περιοχή Κόκκινα Βρίσας υπάρχουν μεταλλεύματα σιδήρου και νικελίου.
5. Στην περιοχή Βατερών υπάρχουν εμφανίσεις κόκκινων αργίλων.
6. Στην περιοχή Πετσοφά Καλλονής υπάρχουν εμφανίσεις περλιτών.
Στην νήσο Λήμνο η επιστημονική μου ομάδα έχει εντοπίσει τα κάτωθι ΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΑ. Μετά από επιστημονικές έρευνες υπαίθρου και εργαστήριου, υπάρχουν μεταλλεύματα πορφυρικού τύπου χαλκού και μολυβδαινίου καθώς και επιθερμικά συστήματα τα οποία συνδέονται με υδροθερμικά εξαλλοιωμένα ηφαιστειακά πετρώματα, ηλικίας 20 εκατομμυρίων ετών. Τα πολύτιμα μέταλλα απαντούν με τη μορφή χρυσού και τελλουριδίων. Τα πορφυρικά συστήματα εξελίχθησαν μέσα από πολυάριθμα στάδια μαγματικής υδροθερμικής δράσης ενώ οι πολυμεταλλικές χαλαζιακές φλέβες μεγάλου μήκους είναι επιθερμικού τύπου. Τέτοιες εμφανίσεις πορφυρικού τύπου χαλκού μολυβδαινίου και επιθερμικού τύπου χρυσού τελλουρίου, απαντούν στην περιοχή Σαρδών και Φάκου. Οι περιοχές αυτές είναι τόσο σημαντικές όσο και οι Σκουριές Χαλκιδικής με τα ανάλογα μέταλλα.
Λεπτομερή επιστημονικά δεδομένα τα οποία αποτελούν πνευματική μου ιδιοκτησία είναι διαθέσιμα για την Εταιρία. Πρόκειται για πρωτογενή δεδομένα τα οποία πρόεκυψαν από προσωπικές άνευ χρηματοδότησης επιστημονικές έρευνες. Η διάθεση των ανωτέρω επιστημονικών στοιχείων θα βοηθήσει στον ορθό προσανατολισμό της έρευνας των πρώτων σταδίων, θα απαιτήσει κοινή συνεργασία και παροχή τεχνικών συμβουλών. Από τέτοιου είδους συνεργασίες με Ανώτατα επιστημονικά ιδρύματα παρέχονται επιδοτήσεις σε αυτά για την κάλυψη δαπανών υπαίθριας εργασίας, εργαστηριακών αναλύσεων, αγοράς αναλώσιμων υλικών εργαστηριού. Εν κατακλείδι, στη Λέσβο και στη Λήμνο απαντούν πορφυρικά συστήματα σε μονζονίτες και επιθερμικά συστήματα χαλαζιακών φλεβών με πολύτιμα μέταλλα χρυσό και άργυρο, ανάλογα του κοιτάσματος Σκουριών Χαλκιδικής.
Η υποθαλάσσια έρευνα ιζημάτων του πυθμένα γύρω από τη Λέσβο, έδειξε γεωχημικές ανωμαλίες χαλκού, (υψηλές τιμές), στο βορειοδυτικό υποθαλάσσιο τμήμα, αποδεικνύοντας τη συνέχιση της μεταλλοφορίας της ξηράς στο θαλάσσιο πυθμένα.
Α. Κελεπερτζής
Ομ. Καθηγητής Πανεπιστήμιου Αθηνών
Πανεπιστήμιον Αθηνών Πανεπιστημιούπολη, Ζωγράφου, Τ.Κ. 15784 Τηλ. 6974243074 e-mail: [email protected]