Φράγμα Τσικνιά και Πολιχνίτος
Ιγνάτης Ψάνης
Πέντε χρόνια θα χρειαστούν, για να ολοκληρωθεί το φράγμα Τσικνιά, σύμφωνα με τις εξαγγελίες των υπευθύνων, και σύμφωνα με την πρόσφατη σύμβαση που υπογράφτηκε για το για το μεγάλο αυτό έργο, αν όλα πάνε καλά.
Και το λέμε αυτό, γιατί τα συνοδά έργα, σύραγγα τεσσάρων περίπου χιλιομέτρων , δεξαμενές, αντιλιοστάσια, δίκτυο 45 χιλιομέτρων προς την Μυτιλήνη και πολλά άλλα είναι που είναι και κοστοβόρα και χρονοβόρα.
Μακροπρόθεσμα θα εξυπηρετηθούν και οι περιοχές της Γέρας και του Πολιχνίτου. Αυτό προβλέπεται από τη σύμβαση.
Μακροπρόθεσμα σημαίνει μετά από πολλά χρόνια. Πόσα όμως; και στο χρονικό αυτό διάστημα, που το πρόβλημα της ύδρευσης της περιοχής θα επιδεινώνεται, τι θα γίνει;
Μήπως αυτή ήταν τελικά η ολοκληρωμένη και τελική λύση της ύδρευσης της περιοχής μας, που ειπώθηκε από τον Αντιδήμαρχο κ. Γ Αλάνη και την οποία δεν απεκάλυπτε και στη συγκέντρωση του Τοπικού Συμβουλίου στο Πολύκεντρο και του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημοτικό Θέατρο της Καλλονής αλλά υποστήριζε ότι θα ενημερωθούμε αρμοδίως; Ζήσε Μάη μου…
Την πεποίθηση πάντως που αποκομίσαμε, παρακολουθώντας όλη την εκδήλωση στο Μουσείο ελιάς στην Αγία Παρασκευή από τους υπεύθυνους και αρμόδιους της κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι ότι το ενδιαφέρον τους εστιάζεται πρωτίστως και αποκλειστικά σχεδόν στην υδροδότηση της Καλλονής, της Αγίας Παρασκευής και της Μυτιλήνης. Ο Πολιχνίτος μια- δυο φορές αναφέρθηκε κάτι σε βάθος χρόνου και μακροπρόθεσμα.
Μήπως η τοπική κοινότητα πρέπει να απαιτήσει περαιτέρω ενημέρωση και διευκρινίσεις;
Από τον τοπικό τύπο

“Στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας του ΠΙΟΠ, στην Αγία Παρασκευή, παρουσία του Υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστου Σταϊκούρα και του υφυπουργού Νίκου Ταχιάου και του αντιπρόεδρου του ΔΣ και διευθύνοντος συμβούλου της αναδόχου εταιρείας Αλέξανδρου Εξάρχου.

Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, Χαράλαμπος Αθανασίου που έπαιξε κομβικό ρόλο στην δρομολόγηση και προγραμματισμό του έργου προκειμένου στις 22 Ιουλίου 2024 να μπουν οι υπογραφές για την ολοκλήρωση του σε τρία χρόνια όπως ειπώθηκε δια στόματος των κυβερνητικών εκπροσώπων….

Το αντικείμενο της παρούσας εργολαβίας αφορά στην κατασκευή :
  • του φράγματος Τσικνιά μαζί με τον Η/Μ εξοπλισμό και της παρακολούθησης της 1ης πλήρωσης με προσωπικό κατάλληλης σχετικής εμπειρίας,
  • της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού (ΕΕΝ) του ταμιευτήρα του φράγματος Τσικνιά, έργα ΠΜ και ΗΜ & της δοκιμαστικής λειτουργίας και θέσης σε αποδοτική λειτουργία της ΕΕΝ,
  • του κτιρίου του κεντρικού αντλιοστασίου με τον Η/Μ εξοπλισμό άντλησης έως τις δεξαμενές Αγ. Παρασκευής (νέα υφιστάμενη), Καλλονής (νέα) και δεξαμενή φόρτισης ΔΦ1 προς τη δεξαμενή Γυαλί (νέα),
  • των δεξαμενών Καλλονής (500m3) και νέας δεξαμενής 3000 m3 στη θέση Γυαλί,
  • της δεξαμενής φόρτισης ΔΦ1 (300 m3) Και ΦΔΕ1 (100 m3) ανάντη σήραγγας υδραγωγείου.
  • των αγωγών υδραγωγείου :

– κεντρικού αντλιοστασίου – νέας υφιστάμενης δεξαμενής Αγ. Παρασκευής

– κεντρικού αντλιοστασίου – νέας δεξαμενής Καλλονής

– κεντρικού αντλιοστασίου – νέας δεξαμενής στη θέση Γυαλί

– Νέας δεξαμενής Γυαλί – Πόλη της Μυτιλήνης

Εκτιμάται πως το έργο θα εξυπηρετεί περίπου 100.000 κατοίκους, ενώ στα οφέλη του συγκαταλέγονται:

  • Η εξασφάλιση επαρκούς και υψηλής ποιότητας νερού ύδρευσης, με δυνατότητα ταμίευσης σε περιόδους ξηρασίας και λειψυδρίας.
  • Η αναβάθμιση των υποδομών ύδρευσης του νησιού.
  • Η προστασία των υπογείων υδάτων από υπερεκμετάλλευση.
  • Η παροχή νερού για χρήση άρδευσης, με πρόσθετα έργα.
  • Η δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης των έργων για την ενίσχυση της ύδρευσης σε άλλες περιοχές της Λέσβου.
  • Τέλος, πολύ σημαντικό, η αντιπλημμυρική προστασία πεδινών περιοχών της πεδιάδας Καλλονής.  ….
  • Πηγή: https://www.emprosnet.gr/e-tv/stin-lesvo-staikoyras-taxiaos-gia-to-fragma-tsiknia
  •                                                                ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ

Πηγή:https://www.emprosnet.gr/e-tv/stin-lesvo-staikoyras-taxiaos-gia-to-fragma-tsiknia