Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Δυτικής Λέσβου: Προτάσεις για το Νερό και τις Υποδομές στην Απολογιστική Συνεδρίαση Δεκεμβρίου 2024

Στην απολογιστική συνεδρίαση του Δεκεμβρίου 2024, η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Δυτικής Λέσβου έθεσε τέσσερα βασικά θέματα: τις υποδομές άρδευσης, την πορεία του Γηροκομείου Πολιχνίτου, την αγροτική οδοποιία και τη θέση της Δημοτικής Αρχής για τον Συμπαραστάτη του Δημότη.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ζήτημα του νερού, με την παράταξη να προτείνει έργα για τη συγκράτηση βρόχινου νερού, τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα και την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, που πλήττει ύδρευση και άρδευση, ειδικά από Μάιο έως Νοέμβριο. Μεταξύ των προτάσεων περιλαμβάνονται η κατασκευή μικρών φραγμάτων, η αξιοποίηση υπαρχουσών μελετών (π.χ. φράγμα Σταυρού, λιμνοδεξαμενή Μάκρης), η επισκευή εγκαταλελειμμένων υποδομών (π.χ. λιμνοδεξαμενή Βαφειού), και η προώθηση νέων μελετών (π.χ. φράγμα Στενοκλείδι). Επισημάνθηκε η ανάγκη χρηματοδότησης από την Περιφέρεια και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς η κεντρική εξουσία αποδίδει μόνο το 25% των οφειλόμενων πόρων στους δήμους. Η Λαϊκή Συσπείρωση τόνισε ότι τέτοια έργα όχι μόνο θα λύσουν το πρόβλημα του νερού, αλλά θα δημιουργήσουν και θέσεις εργασίας, ενισχύοντας την τοπική ανάπτυξη.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Δυτικής Λέσβου:

Στην απολογιστική συνεδρίαση το Δεκέμβριο 2024 η Λαϊκή Συσπείρωση έθεσε τα εξής τέσσερα (4) θέματα:

1. Ενημέρωση για τις υποδομές άρδευσης του Δήμου και τις ανάγκες που υπάρχουν για νέα έργα

2. Ενημέρωση σχετικά με την πορεία του Γηροκομείου Πολιχνίτου

3.Ενημέρωση για την αγροτική οδοποιία του δήμου

4. Ενημέρωση σχετικά με την θέση της Δημοτικής Αρχής για τον Συμπαραστάτη του Δημότη.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του 1ου θέματος η Λαϊκή Συσπείρωση ανέπτυξε την ανάγκη έργων που πρέπει να δρομολογηθούν για να συγκρατηθούν τα νερά των βροχών, ώστε να χρησιμοποιηθούν για ύδρευση και άρδευση, ενώ συγχρόνως θα εμπλουτίσουν τον υδροφόρο ορίζοντα του νησιού μας που πλήθος γεωτρήσεων υπεραντλούν. Στην προηγούμενη θητεία της Δημοτικής Αρχής συνεχώς επισημαίναμε και ζητούσαμε την ανάγκη της συζήτησης για έργα που αφορούν το νερό (ύδρευση-άρδευση), ωστόσο δεν εισακουστήκαμε ποτέ. Επανειλημμένα τονίσαμε ότι καμία δραστηριότητα ανάπτυξης (π.χ. γεωργία, κτηνοτροφία, βιοτεχνία, τουρισμός) αλλά και η ίδια η ζωή των συνδημοτών μας δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς νερό.

Υπογραμμίσαμε το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης νερού που έχει και το κομμάτι της ύδρευσης και της κομμάτι της άρδευσης, που λογικά είναι εντονότερο την περίοδο Μαΐου-Νοεμβρίου. Πρέπει πέρα από τη σωστή διαχείριση του νερού, να δρομολογηθούν μελέτες και έργα για μόνιμες λύσεις, ώστε να μην βρίσκουμε στην έλλειψη του νερού την εύκολη δικαιολογία των «λιγοστών βροχοπτώσεων». Η κλιματική αλλαγή και η ξηρασία θα πρέπει να αποτελέσει την αιτία για να ξεκινήσουν σοβαρά έργα υποδομής και όχι την εύκολη δικαιολογία για την έλλειψη νερού.

Σοβαρά έργα υποδομής όπως:

-Μελέτες μικρών φραγμάτων σε όλες τις δημοτικές ενότητες του Δήμου μας, με τα αντίστοιχα δίκτυα, ώστε να απαιτήσουμε τις ανάλογες χρηματοδοτήσεις για την υλοποίηση των έργων.

  1. Να γίνουν άμεσα οι οποιεσδήποτε ενέργειες που  απαιτούνται για την κατασκευή του φράγματος Σταυρού και τη  λιμνοδεξαμενή Μάκρης Βασιλικών, καθώς υπάρχουν έτοιμες μελέτες εδώ και χρόνια από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
  2. Επισκευή της λιμνοδεξαμενής Βαφειού Μολύβου, που εδώ και χρόνια έχει εγκαταλειφθεί και μπορεί να δώσει λύσεις στο πρόβλημα της ύδρευσης στην περιοχή Μολύβου-Πέτρας, ίσως και Στύψης. Νομίζουμε ότι όλοι μας θυμόμαστε τι έγινε πριν δυο (2) χρόνια στο Μόλυβο , στο τουριστικότερο μέρος του νησιού μας, που μεταφερόταν νερό με βυτία.
  3. Στο φράγμα Ερεσού να δρομολογηθούν εργασίες καθαρισμού και συντήρησης.
  4. Στο μικρό φράγμα Στύψης να γίνει δίκτυο για άμεση χρήση του από τους αγρότες της περιοχής.
  5. Να προχωρήσει σε μελέτη η πρόταση-προμελέτη του καθηγητή Γεωλογίας Γεωργίου Κατσικάτσου για φράγμα  Στενοκλείδι-Μικρή Λίμνη-Κουρούπης, ώστε να δοθεί μόνιμη λύση ύδρευσης-άρδευσης στην Δημοτική Ενότητα Πολιχνίτου.
  6. Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε πάγιες εργασίες όπως, υδρομάστευση πηγών-επισκευές δεξαμενών-καθαρισμός γεωτρήσεων-διάνοιξη καινούργιων-επέκταση δικτύου άρδευσης-ύδρευσης, βοηθούν και δίνουν λύσεις στο πρόβλημα της ύδρευσης-άρδευσης.

Βεβαίως εδώ θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι οι γεωτρήσεις αποτελούν επικουρικές λύσεις, καθώς η υπεράντλησή τους δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, όπως στο Σίγρι που οι κάτοικοι έχουν επισημάνει την υφαλμύρινση του δικτύου άρδευσης.

Πιστεύουμε ότι με τέτοια έργα από τη μια θα υπάρχουν μόνιμες λύσεις στο θέμα του νερού, που θα οξύνεται με την κλιματική αλλαγή και από την άλλη θα δοθούν οι δυνατότητες να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας για να μείνουν οι νέοι μας στον τόπο μας.

Στην μόνιμη δικαιολογία ότι αυτά τα έργα θα απαιτήσουν πολλά χρήματα απαντάμε:

  1. Η κεντρική εξουσία αποδίδει περίπου το 25% των χρημάτων που δικαιούνται οι δήμοι (αντί 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, αποδίδει μόλις 2).
  2. Είναι ανάγκη να απαιτήσουμε χρηματοδότηση για τέτοιου είδους έργα, από την Περιφέρεια και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
  3. Αυτά τα έργα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα, καθώς σχετίζονται με βασικές υποδομές και ανάγκες.

Οι δημοτικοί Σύμβουλοι Λαϊκής Συσπείρωσης

Γιάννης Συκάς

Αντώνης Πανταχός

Θέμης Κλιομιδιώτης

Γιώργος Συκάς

Πηγή:https://www.lesvosnews.net/articles/news-categories/politiki/laiki-syspeirosi-dimoy-dytikis-lesboy-protaseis-gia-nero-kai-tis#google_vignette