ΝΕΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ: “Γκριζάρουν” νησάκια και βραχονησίδες

Ιγνάτης Ψάνης

Ας μας επιτραπεί και λίγη πολιτική, ως ενεργοί πολίτες που είμαστε, σχετικά με ένα πολύ ευαίσθητο και ουσιαστικό εθνικό θέμα. Προωθείται από την Κυβέρνηση το “Νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό” με τις ρυθμίσεις του οποίου οι αμέτρητες βραχονησίδες των θαλασσών μας κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ΑΟΖ ή υφαλοκρηπίδα. Μόνοι μας, δηλαδή, δημιουργούμε ένα μείζον εθνικό ζήτημα, γιατί, αν αυτό το νομοσχέδιο εγκριθεί από τα συναρμόδια υπουργεία, θα διαμορφώσει τελεσίδικα ένα πολύ επικίνδυνο για το εθνικά μας θέματα πρόβλημα.
Αυτά διαβάζουμε από τον τοπικό τύπο και από το Τεχνικό Επιμελητήριο Βορείου Αιγαίου κι ακούμε από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Π. Παρασκευαϊδη.
Περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη του θέματος, τώρα που έληξε και η περίοδος της διαβούλευσης.

“Γκριζάρουν” νησάκια και βραχονησίδες

(Από τον τοπικό Τύπο)

Ασύλληπτη “παγίδα” για τα εθνικά θέματα φαίνεται να κρύβει το «Νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό», το οποίο έχει τεθεί για διαβούλευση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το Υπoυργείο Τουρισμού, με την χρονική δυνατότητα παρεμβάσεων στη διαβούλευση  να έχει ήδη κλείσει από τις 15 Σεπτεμβρίου, αλλά δόθηκε παράταση 10 ημερών μέχρι και αύριο Τετάρτη.

Το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο πρόκειται να εγκριθεί με κοινή Υπουργική Απόφαση άμεσα, και αποσκοπεί στον “προσδιορισμό στρατηγικών κατευθύνσεων σε εθνικό επίπεδο, για τη χωρική διάρθρωση του τομέα του Τουρισμού, με όρους οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής βιωσιμότητας και αειφορίας”, όπως το κοινό δελτίο τύπου των δυο Υπουργείων αναφέρει.

Ο σχεδιασμός, ωστόσο κρύβει σκεπτικό οξύμωρο για την ίδια την προώθηση των θεματικών μορφών Τουρισμού, την οποία οι στόχοι του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου θέτουν στο επίκεντρο.

Όπως αποκαλύπτεται, με βάση το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο, νησιά, όπως τα Τοκμάκια για τη Λέσβο, χάνουν κάθε δικαίωμα ανάπτυξης οποιασδήποτε τουριστικής δραστηριότητας, όπως για παράδειγμα τουρισμού γιώτιγκ, καταδυτικού τουρισμού, περιπατητικού τουρισμού κ.ά, διότι “βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 10 ναυτικών μιλίων από τα θαλάσσια σύνορα της χώρας”.

Και δεν είναι μόνο τα Τοκμάκια. Εκατοντάδες είναι τα μικρά νησιά στο Αιγαίο, που θεωρούνται ειδυλλιακοί προορισμοί θαλάσσιας επίσκεψης, νησιά γνωστά και αγαπητά επί σειρά γενεών στους Αιγαιοπελαγίτες, τα οποία χάνουν κάθε δυνατότητα ανάπτυξης οποιασδήποτε μορφής τουριστικής δραστηριότητας, πλέον, με το νόμο. 

Και εξηγούμε: Η έρευνα των Νέων της Λέσβου φέρνει σήμερα στο φως το επίμαχο άρθρο 6 “ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΧΩΡΟΥ” του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου που είχε τεθεί σε διαβούλευση, σύμφωνα με το οποίο:

 ΑΡΘΡΟ 6

Ομάδα ΙΙΙ: Ακατοίκητα νησιά και Βραχονησίδες 

«Η Ομάδα ΙΙΙ περιλαμβάνει δύο υποομάδες, με βάση τα ιδιαίτερα φυσικά και ανθρωπογενή χαρακτηριστικά τους, το μέγεθος και την εγγύτητά τους με κατοικημένες περιοχές. 

Στην πρώτη υποομάδα, στην οποία δεν επιτρέπεται κανένα είδος τουριστικής ανάπτυξης  περιλαμβάνονται: 

  • Οι βραχονησίδες 
  • Νησιά με έκταση μικρότερη των 300 στρεμμάτων. 
  • Νησιά, τα οποία ευρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 10 ναυτικών μιλίων από τα θαλάσσια σύνορα της χώρας. 
  • Νησιά, τα οποία ευρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 10 ναυτικών μιλίων από παράκτιες περιοχές του ηπειρωτικού τμήματος της χώρας ή από νησιά που διαθέτουν ακτοπλοϊκή πρόσβαση. 

Στη δεύτερη υποομάδα περιλαμβάνονται όλα τα ακατοίκητα νησιά (μηδενικός πληθυσμός κατά την εκάστοτε τελευταία απογραφή) που δεν ανήκουν στην πρώτη υποομάδα. Στα νησιά της Υποομάδας 2  επιτρέπονται μόνο ΟΥΤΔ «ήπιας ανάπτυξης».

Τι θα γίνει, δηλαδή, με τις Οινούσσες, τα Αντίψαρα, και αμέτρητα άλλα νησιά του Αιγαίου, όπως και τόσα γνωστά νησάκια της Λέσβου; Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Αγίου Βασιλείου, της  νησίδας της Λέσβου με το εκκλησάκι του Αγίου Βασιλείου κοντά στον κόλπο της Γέρας, γνωστής για την προσέλκυση καταδυτικών δραστηριοτήτων, με φώκιες και δελφίνια στην θαλάσσια περιοχή του.

Θα απαγορευθεί στο εξής να πλησιάζει τουρίστας στον Άγιο Βασίλειο για καταδυτικό τουρισμό, ή όποια καταδυτική ή τουριστική δραστηριότητα; Τουρίστας δεν μπορεί να βγει στις ακτές του Αγίου Βασιλείου; Να περπατήσει; Να επισκεφθεί το εκκλησάκι;

Το οξύμωρο, κατά την εκτίμηση της έρευνας των Νέων της Λέσβου, οφείλεται ακριβώς στο γεγoνός ότι το νέο χωροταξικό πλαίσιο δημιουργείται με στόχο:

-“Την υποστήριξη θεματικών μορφών τουρισμού”(όπως π.χ. είναι ο καταδυτικός τουρισμός) και

“τις διασυνδέσεις μεταξύ διαφορετικών μορφών τουρισμού, με βάση την έννοια της σύνθετης τουριστικής εμπειρίας και της πολλαπλότητας των τουριστικών πόρων (φυσικών, πολιτιστικών κ.λπ.)”, όπως επί λέξει αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου των Υπουργείων Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Τουρισμού.

Στοχεύει επίσης το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο στη μείωση των διαπεριφερειακών και ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων τουριστικής ανάπτυξης και την επέκταση της τουριστικής περιόδου, με εκμετάλλευση συγκριτικών πλεονεκτημάτων διάφορων περιοχών και γενικότερα στην στήριξη της αυξητικής δυναμικής του ελληνικού τουρισμού.

Σφοδρή αντίδραση από το ΤΕΕ ΒΑ Αιγαίου

που απαιτεί την απόσυρση του νομοσχεδίου[…]

Το αν θα αιτιολογηθεί αυτή η απαγόρευση ή αν το άρθρο 6 θα εγκριθεί από την Κοινή Υπουργική Απόφαση των δύο Υπουργών, Θεόδωρου Σκυλακάκη και Όλγας Κεφαλογιάννη, μένει να φανεί. Στην ουσία όμως πρόκειται για “γκριζάρισμα” των μικρών νησιών του Αιγαίου, μια και η απαγόρευση της όποιας οικονομικής, εν προκειμένω τουριστικής δραστηριότητας, θα αποκλείει στα νησιά να δικαιούνται ΑΟΖ ή υφαλοκρηπίδα. Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, και συγκεκριμένα την παράγραφο 3 του άρθρου 121, «οι βράχοι που δεν μπορούν να συντηρήσουν ανθρώπινη εγκατάσταση ή τη δική τους οικονομική  ζωή δεν θα έχουν ΑΟΖ ή υφαλοκρηπίδα».

Πηγή:https://nealesvou.gr/%CE%BD%CE%B5%CE%BF-%CF%87%CF%89%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%BA%CE%BF-%CE%B3%CE%BA%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%AC%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%AC%CE%BA%CE%B9/