Ιγνάτης Ψάνης
Ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον για το χωριό μας επιφύλαξε το πρώτο Διεθνές Συνέδριο για τη Λεσβιακή Διάλεκτος στη Μυτιλήνη.
Το Πανεπιστήμιο Πατρών τη 2η μέρα του Συνεδρίου, στο παλαιό χαμάμ της Μυτιλήνης μεταξύ των άλλων τίμησε τον Τάσο Μακρή και τη Στέλλα Καρνά για την προσφορά τους στην ντοπιολαλιά.
Η προσφορά του Τάσου Μακρή στο Πολχινιάτικο ιδίωμα είναι πολυετής και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα της ντοπιολαλιάς σε όλο το πλάτος και το βάθος της. Έχει δημοσιεύσει αναρίθμητα άρθρα στον τοπικό και τον Λεσβιακό τύπο σχετικά με την ντοπιολαλιά, έχει συγγράψει “τα Παραμύθια των λέξεων”, το ” Πανόραμα Πολιχνίτου” έχει δημοσιεύσει ολόκληρο “Λεξικό φράσεων της ντοπιολαλιάς” επί 40 περίπου εβδομάδες και ακούραστος συνεχίζει να μελετά και να γράφει για το γλωσσικό μας ιδίωμα.
Η Στέλλα Καρνά τα τελευταία χρόνια έχει εκδώσει δύο βιβλία με τα οποία κατάφερε να ξαναβάλει την ντοπιοναλιά στο σπίτια μας, “Τις μικρές ιστορίες της Λέσβου” και “Τα ανιστουρίσματα”. Παράλληλα έχει ανεβάζει και στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook χιουμοριστικές ιστορίες και μικρά βίντεο με ανάλογο θέμα, παρέα με την “κουμπάρα της”, την Καλλιόπη Μουτάφη.
Δεν είναι λίγο και δεν είναι συνηθισμένο σε ένα Διεθνές Συνέδριο πολιτισμού να βραβεύονται χωριανοί μας.
Τα θερμά συγχαρητήρια και από μας, που από τον χώρο που έχουμε, το Πανόραμα, προβάλλουμε με πολύ χαρά το έργο τους.
Αναρτούμε και την χαρά της Στέλλας, που ανέβασε στον προσωπικό της λογαριασμό.
ΣΤΕΛΛΑ ΚΑΡΝΑ
Είχα την τιμή να παραστώ και να βραβευτώ στο 1ο Διεθνές Συνέδριο για τη Διάλεκτο της Λέσβου (ICDL), που πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη, στον ιστορικό χώρο του Κάστρου, από 4 έως 6 Ιουλίου 2025, υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων.
Η τιμητική αυτή διάκριση για το έργο και την συνεισφορά μου στη λεσβιακή διάλεκτο αποτελεί για εμένα μια βαθιά συγκινητική αναγνώριση και ταυτόχρονα ένα κάλεσμα να συνεχίσω την προσπάθεια ανάδειξης του γλωσσικού πλούτου του τόπου μας.
Επίσης, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες στους διοργανωτές και ιδιαιτέρως στην Ομότιμη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας, του Πανεπιστημίου Πατρών, κυρία Αγγελική Ράλλη, από την οποία και έλαβα τη βράβευση. Η επιστημονική της προσφορά και η αφοσίωσή της στην επιστήμη της Γλωσσολογίας αποτελούν πηγή έμπνευσης για όλους μας.
Στο συνέδριο είχα τη χαρά να γνωρίσω νέους φίλους και αξιόλογους επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ αυτών, τον Joseph Brian (Ohio State University) και τον Bağrıaçık Metin (Boğaziçi University), καθώς και να δω τα κείμενά μου να αξιολογούνται ως επιστημονικά τεκμήρια από την ακαδημαϊκή κοινότητα.
Ευχαριστώ από καρδιάς.
