Ο τελευταίος Έλληνας «Πάπας»

Επιμέλεια: Ιγνάτης Ψάνης

Η ιστορία του Πέτρου Φιλάργη από την Κρήτη, ο οποίος εξελέγη Πάπας το 1409 με το όνομα Αλέξανδρος Ε’, είναι άγνωστη στους περισσότερους.

Ο Πέτρος Φιλάργης γεννήθηκε στην Κρήτη (ίσως στις Καρές Μιραμπέλλου) περίπου το 1340, από Έλληνες γονείς. Ορισμένοι εικάζουν ότι η καταγωγή των γονιών του ήταν από τα Δωδεκάνησα ή ότι κι ο ίδιος γεννήθηκε στη Νίσυρο.

Ο Φιλάργης έμεινε ορφανός σε παιδική ηλικία, καθώς οι γονείς του πέθαναν στη διάρκεια της πανδημίας της πανούκλας. Ο μικρός Πέτρος μεγάλωσε σε μια μονή Φραγκισκανών μοναχών στην Κρήτη, ίσως αυτή του Αγίου Αντωνίου, όπου και τελικά εκάρη μοναχός το 1357. Με μέριμνα του Τάγματος των Φραγκισκανών σπούδασε στην Πάδοβα, το Νόριτς, την Μπολόνια, το Παρίσι και την Οξφόρδη. Μάλιστα, ο λεγόμενος παπικός σύλλογος οινοπνευματοποσίας, στο Greyfriars της Οξφόρδης, θεωρείται ότι ιδρύθηκε από τον Φιλάργη κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στο πανεπιστήμιο.

Επειδή ξεχώριζε για τη θεολογική του κατάρτιση, εστάλη να διδάξει στη Ρωσία, τη Βοημία και την Πολωνία. Τελικά, στις 28 Σεπτεμβρίου του 1378, μια εβδομάδα μετά την έναρξη του Δυτικού Σχίσματος, ξεκίνησε να διδάσκει στο Παρίσι. Για διδακτικούς λόγους συνέγραψε ένα πολύ σημαντικό υπόμνημα στο έργο του Πέτρου Λομβαρδού Sententiae in quatuor IV libris distinctae, το οποίο ήταν κομβικής σημασίας για τη διδασκαλία της θεολογίας και της φιλοσοφίας στα μεσαιωνικά πανεπιστήμια.

coverΜικρογραφία του Αντίπαπα Αλέξανδρου Ε΄ από τα “Χρονικά της Νυρεμβέργης”.
Το 1384 ο Φιλάργης επέστρεψε στην Ιταλία και εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο της Παβίας, υπηρετώντας τον ηγεμόνα Giangaleazzo Visconti. Συνεργάστηκε με εξέχουσες πνευματικές προσωπικότητες της εποχής του, συμπεριλαμβανομένων των Μανουήλ Χρυσολωρά, Baldus de Ubaldis, Umberto Decembrio, Pier Candido Decembrio και Coluccio Salutati. Παρότι η διδασκαλία του επικεντρωνόταν σε λατινικά κείμενα, ο Φιλάργης θεωρούσε τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη συμπατριώτες του και διατήρησε δεσμούς με τους Παλαιολόγους της Κωνσταντινούπολης και της Πελοποννήσου. Επίσης, μετέφρασε στα ελληνικά μερικά από τα έργα του Αγίου Ιερωνύμου.

Στα ο Ρωμαίος Πάπας Ουρβανός ΣΤ’ διόρισε τον Φιλάργη επίσκοπο της Πιατσέντζα. Στη συνέχεια μετατέθηκε στη Βιτσέντζα (αρχές του 1388) και στη Νοβάρα (μέσα του 1389). Παράλληλα, ήταν πρεσβευτής του Visconti. Το 1394 ο αυτοκράτορας  Wenceslas του απέδωσε τον τίτλο του Δούκα του Μιλάνου και τελικά, το 1402, έγινε αρχιεπίσκοπος του Μιλάνου. Το 1407 ο Ρωμαίος Πάπας Ιννοκέντιος Ζ’ του απέδωσε τον τίτλο του Καρδιναλίου.

Αμέσως ξεκίνησε να εργάζεται για την αποκατάσταση του Σχίσματος. Το 1409 μετείχε στη Σύνοδο της Πίζα, στην οποία οι Καρδινάλιοι αποφάσισαν να κηρύξουν έκπτωτους τους Πάπες της Ρώμης και της Αβινιόν (Γρηγόριο ΙΒ’ και Βενέδικτο ΙΓ’) και εξέλεξαν Πάπα, στις 26 Ιουνίου, τον Φιλάργη, με το όνομα Αλέξανδρος Ε’. Ήταν ο πρώτος Έλληνας Πάπας μετά τον 8ο αιώνα.

Παρότι υπήρχαν παράλληλα τρεις Πάπες, ο Αλέξανδρος Ε’ είχε στο πλευρό του τη μεγάλη πλειοψηφία των Καρδιναλίων και των πιστών. Ο ίδιος υποσχέθηκε να εργαστεί για την ενότητα και την κάθαρση της Εκκλησίας. Παράλληλα, θέλησε να δώσει αυξημένο ρόλο στο Τάγμα των Φραγκισκανών, από το οποίο προερχόταν, θεωρώντας ότι η πενία ήταν το κλειδί για την ανανέωση της Εκκλησίας. Δυστυχώς, πέθανε στην Μπολόνια, μετά από σύντομη περίοδο ασθένειας, στις 3 Μαΐου του 1410, και δεν πρόλαβε να αποκαταστήσει την ενότητα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Ο Κωνσταντίνος Σάθας ισχυρίζεται ότι δηλητηριάστηκε από τον καρδινάλιο Cossa, που τον διαδέχθηκε ως Ιωάννης ΚΓ’, αλλά δεν υπάρχουν σχετικές αποδείξεις. Παρότι σήμερα θεωρείται Αντίπαπας, το γεγονός ότι το 1492 ο Roderic Llançol de Borja επέλεξε το όνομα Αλέξανδρος ΣΤ’, μετά την εκλογή του ως Πάπας, δείχνει ότι ο Φιλάργης διατηρείται στην επίσημη αρίθμηση των Παπών.

Η τελευταία φράση που έγραψε  ήταν: «Ήμουν έτοιμος να κάνω μια μακρά συζήτηση για αυτά τα ζητήματα, αλλά ο Θεός επέλεξε να ξεκουραστώ από τους κόπους μου”.

Στον τάφο του, που βρίσκεται στη Βασιλική του Αγίου Φραγκίσκου της Μπολόνια, σώζεται  επιγραφή, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: CRETENSIS EX DOMOCILIO CRETENSIS NUN CUPATUS (Κρητικός στην καταγωγή, Κρητικός αποκαλούμενος).

Ένας άλλος Έλληνας, ο Καρδινάλιος Βησσαρίων από την Τραπεζούντα, υπήρξε ισχυρός υποψήφιος στο κονκλάβιο του 1455, αλλά τελικά δεν κατόρθωσε να εκλεγεί Πάπας, εξαιτίας και της ελληνικής του καταγωγής. Ο Γάλλος Καρδινάλιος Alain IV de Coëtivy είχε πει τότε: «Μήπως η Λατινική Εκκλησία έχει τόση έλλειψη ανδρών (…) που πρέπει να στραφεί στους Έλληνες;» Ορισμένοι μάλιστα συνδέουν την αποτυχία του Βησσαρίωνα και με τη θητεία του Φιλάργη ως Αντίπαπα. Ο Βησσαρίων, πάντως, ως primus Cardinalium, προΐστατο στα κονκλάβια για την εκλογή νέου Πάπα το 1464 και το 1471.

Ο Γεώργιος Στείρης είναι Καθηγητής Φιλοσοφίας στο ΕΚΠΑ