Ιγνάτης Ψάνης
ΠΗΓΗ Α’
ΣΤΑΥΡΑΚΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ-Η ΛΕΣΒΙΑΣ ΩΔΗ ή ΙΣΤΟΡΙΚΟΝ ΕΓΚΩΜΙΟΝ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΛΕΣΒΟΥ ΜΕΤΑ ΣΧΟΛΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΙΝΕΣΕΩΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΟΣ ΕΝ ΤΕΛΕΙ σελ. 141-Τυπώθηκε στη Σμύρνη το 1850
Ο Σταυράκης Αναγνώστου γεννήθηκε στο Μανταμάδο 1804 και πέθανε στη Κυδωνίες το 1871. Δάσκαλος και λόγιος, βαθύς μελετητής της Λέσβου, με τη γονιμότατη εκπαιδευτική και συγγραφική του δράση διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό τη Λεσβιακή εκπαιδευτική και πνευματική αναγέννηση.
“Το βασίλειο του Τάνταλου απλωνόταν όχι μόνο σε μια χώρα. Περιελάμβανε ακόμα τη Φρυγία, το οροπέδιο του Ίδα και την πεδιάδα της Τροίας. Στο νησί Λέσβο που του ανήκε, ένα βουνό είχε το όνομά του. Θεωρείται και ο ιδρυτής του Ναύλοχου (παλαιά ονομασία της Σμύρνης). Στην πολίχνη Πόλιον της Λέσβου, είχαν ιδρύσει προς τιμή του ένα ηρώο. Αυτό το όνομα ήταν ελληνικό και σήμαινε αυτόν που τολμά, αυτόν που θα μπορούσε να αποτολμήσει το πιο μεγάλο τόλμημα”.
Ο Τάνταλος υπήρξε μυθικός βασιλιάς, που με βάση τα ιστορικά και αρχαιολογικά ευρήματα δύσκολα μπορούμε να τον ταυτίσουμε με υπαρκτό πρόσωπο.
Πηγή: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ Ι. ΚΑΚΡΙΔΗ, τόμος 3ος, σελ.326
ΠΗΓΗ Β’
Χαρίλαου Καρατζάνου (Λάμπου Τραπυριανού) “Πολιχνιάτικα ιστορήματα” 1984 -Πρόλογος
ερατεινός=αγαπητός, γοητευτικός (εράω-ώ/,έρως) / πόλισμα= υποκοριστικό του ¨πόλις”