Ιγνάτης Ψάνης-Κυριάκος Κουκούλας
Δυστυχώς, ένα καθόλου ευκαταφρόνητο οικονομικό χτύπημα προστέθηκε στον Πολιχνίτο. Η πτηνοτροφική μονάδα στην Αγία Τριάδα, που δραστηριοποιούνταν πάνω από μισό αιώνα, δίνοντας εργασία σε 15 εργαζόμενους του χωριού μας κατεβάζει ρολά σε λίγους μήνες.
“Κοτόπουλα Αλέκτωρ”.Με αυτό τον τίτλο τα αδέλφια Ελευθέριος & Παναγιώτης Πατρικόπουλος ξεκίνησαν τη σημερινή “Λεσβιακή Πτηνοτροφία” το 1970. Η πρώτη οικοδομική άδεια εκδόθηκε το 1970, αν και οι εργασίες πρέπει να είχαν προηγηθεί για την ανέγερση των εγκαταστάσεων. Το 1974 με νέα οικοδομική άδεια έγινε επέκταση των εγκαταστάσεων, ενώ δημιουργήθηκε και χοιροστάσιο για παραγωγή αλλαντικών, μια δραστηριότητα που συνεχίζεται ακόμη στη Μυτιλήνη σε παρακείμενο οικόπεδο της Ε.Β.Α., εννοούμε την Ελληνική Βιομηχανία Αποσταγμάτων, δραστηριότητα την οποία συνεχίζουν τα παιδιά του Λευτέρη, Ιγνάτης και Γιάννης, παράγοντας ούζο καθώς και άλλα ποτά. Ενώ αυτή των αλλαντικών έχουν αναλάβει τα παιδιά του Παναγιώτη.
Τα τελευταία χρόνια ωστόσο η Ανώνυμη Εταιρεία αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα και αναγκάστηκε να σταματήσει τη λειτουργία της με την συγκεκριμένη μορφή. Η οικογένεια Μαθιέλλη συνεργάστηκε στη συνέχεια με την εταιρεία Καζάκη από την Κρήτη η οποία διαθέτει μεγάλο εκκολαπτήριο πτηνών. Η νέα εταιρεία ξεκίνησε να λειτουργεί το 2013 και ονομάστηκε Πτηνοτροφία Λέσβου ΙΚΕ.
Η επιχείρηση ήταν μια πρωτοπόρος για την εποχή της επιχείρηση, γιατί πρόσφερε καινούρια για την εποχή προϊόντα, όπως έτοιμο καθαρισμένο κοτόπουλο, έδινε δουλειά σε περίπου δέκα γυναίκες για τον καθαρισμό των πουλερικών, καθώς και σε άλλους εργαζόμενους. Ανάμεσα στις δραστηριότητές της περιλαμβάνονταν η αγορά, εκτροφή, σφαγή, και εμπορία πουλερικών νωπά και κατεψυγμένα. Εμπορία ζώντων πουλερικών ως οικόσιτων, εμπορία ζωοτροφών κ.λπ. Η εταιρεία διαθέτει και κατάστημα λιανικής και χονδρικής πώλησης στην πόλη της Μυτιλήνης στην Επάνω Σκάλα.
Όμως τα προβλήματα της αύξησης του κόστους των ζωοτροφών, ο σκληρός ανταγωνισμός, η γρίπη των πτηνών και φυσικά η παρατεταμένη καραντίνα λόγω του covid δεν άφησαν περιθώρια επιβίωσης.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι εγκαταστάσεις Μαθιέλλη στον Πολιχνίτο είναι οι μεγαλύτερες πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις της Λέσβου και για πολλές δεκαετίες η εταιρεία μεσουρανούσε στον τομέα της εκτροφής και εμπορίας κοτόπουλων με σημαντικό κύκλο εργασιών στο νησί και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Το βέβαιο είναι πως το γεγονός αυτό αποτελεί άλλο ένα ισχυρό χτύπημα στην οικονομία του Πολιχνίτου, όπως αναφέραμε, με δεδομένο ότι βγαίνει από το χάρτη μια ακόμη παραγωγική δραστηριότητα στην οποία απασχολούνταν εργαζόμενοι από την περιοχή.