Φωτογραφία: Καθημερινή-Η γη “παραχωρείται” σε τουρκικά κεφάλαια
Ιγνάτης Ψάνης
Στο σημερινό μας άρθρο θα μας απασχολήσουν δύο πολύ σοβαρά εθνικά θέματα.
Το πρώτο θέμα
Πρόκειται για τις ανιστόρητες τοποθετήσεις του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Τσάφου Νίκου.
Πιστεύουμε ότι η πατρίδα μας η Ελλάδα διέρχεται χωρίς υπερβολή την κρισιμότερη περίοδο της Μεταπολίτευσης και ως προς τα εσωτερικά θέματα, αλλά και εξωτερικά, κυρίως όσον αφορά τα εθνικά μας θέματα εξ ανατολών. Και όπως είναι εύλογο το νησί μας, η Λέσβος, και όχι μόνο, ως ακριτική περιοχή βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Ανησυχούμε λοιπόν ιδιαιτέρως και βεβαίως ὀχι μόνο εμείς.
Ο λόγος γίνεται για μία παλαιότερη ανάρτηση χάρτη από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Τσάφο Νίκο που παρουσιάζει την Λέσβο με κόκκινο χρώμα, το οποίο παραπέμπει συμβολικά στην Τουρκία. Ευλόγως προκλήθηκαν αντιδράσεις από την Αντιπολίτευση καθώς η Λέσβος είναι ένα νησί με βαθιά ιστορική και εθνική σημασία για την Ελλάδα που φάνηκε ότι αμφισβητείται από ένα ψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο. Μάλιστα να μη λησμονούμε ότι η Λέσβος ως νησί του Ανατολικού Αιγαίου βρίσκεται συχνά στο επίκεντρο των διεκδικήσεων της Γείτονος.
Ο Υφυπουργός απαντώντας στη Βουλή υποστήριξε ότι ο χάρτης δεν υιοθετήθηκε από τον ίδιο, αλλά παρουσιάστηκε, με σκοπό να αποδομηθεί ως «μαξιμαλιστικός». Και κατηγόρησε στη συνέχεια τους επικριτές του για κακοπροαίρετη ερμηνεία. Ωστόσο η αντιπολίτευση δεν πείσθηκε και θεωρεί την πράξη αυτή εθνικά υπονομευτική και ζήτησε την παραίτησή του ( ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ). Επίσης ο Υφυπουργός εξήγησε ότι επέστρεψε από τις ΗΠΑ κατόπιν προσκλήσεως του Πρωθυπουργού το 2022, για να συμβάλει στην ενεργειακή αυτονομία της χώρας. Η ΝΔ μέσω του Μακαρίου Λαζαρίδη υπερασπίσθηκε τον Υφυπουργό κατηγορώντας την αντιπολίτευση για «ανθρωποφαγία».
Επίσης ο Υφυπουργός δήλωσε ότι «Η ανάρτησή μου ήταν σοβαρό λάθος και την έχω σβήσει» είπε αρχικά αναφερόμενος στο κείμενο που είχε ανεβάσει πριν από 5 χρόνια στο twitter αποκαλώντας τα κατεχόμενα «Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου»
Σαφές ήταν και το μήνυμα του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου για τον χάρτη του Υφυπουργού που εμμέσως πλην σαφώς ζήτησε την αντικατάστασή του. Σαφής επίσης και κατηγορηματική η στάση του υπέρ της ελληνικὀτητας της Λέσβου και των υπολοίπων νησιών του Βορείου Αιγαίου. Ο κ. Μουτζούρης χαρακτήρισε «απορριπτέο» κάθε χάρτη που τοποθετεί τη Λέσβο εκτός Ελληνικής επικράτειας καθώς και ὀποιον τον προβάλλει στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.
Αναρτούμε και το βίντεο, σχετικό με το θέμα, που μας απέστειλε ο βουλευτής του νησιού μας ο κ. Παναγιώτης Παρασκευαϊδης
Το δεύτερο θέμα
Πρόκειται για τον συναγερμό που έχει σημάνει για τα Τουρκικά κεφάλαια, που βρίσκονται πίσω από την αύξηση επιθετικών αγορών ακινήτων και επιχειρήσεων στις παραμεθόριες και αμυντικές περιοχές της Ελλάδας, μεταξύ αυτών και της Λέσβου, φυσικά.
Για το θέμα αυτό κάνουν λόγο 11 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι κατέθεσαν σχετική ερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς.
Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κατήγγειλε στις 27/2/2025 ότι παρατηρείται «εποικισμός του Έβρου από Μουσουλμάνους» μέσω εξαγορών ακινήτων από τουρκικά και βουλγαρικά συμφέροντα.
- Στις 22-23 Μαρτίου 2025, η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ δημοσίευσε ρεπορτάζ σχετικά με έρευνες της ΕΥΠ για το τουρκικό real estate στη Θράκη και τα νησιά.
Έρευνα από ΕΥΠ και Αρχή Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) και η Αρχή Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος έχουν αναλάβει την έρευνα. Στο επίκεντρο βρίσκονται 20-30 Τούρκοι επενδυτές, οι οποίοι έχουν αγοράσει ακίνητα σε περιοχές όπως η Θράκη και το Ανατολικό Αιγαίο. Ενδεικτικά τα νησιά που αναφέρονται είναι Λέσβος, Κω και Ρόδος. Στόχος είναι να διερευνηθεί αν πίσω από αυτές τις κινήσεις κρύβονται ύποπτα κίνητρα.
Ενδιαφέρον για Επιχειρήσεις και Εργατικό Δυναμικό
Το ενδιαφέρον των Τούρκων επενδυτών δεν περιορίζεται στα ακίνητα. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, επεκτείνεται σε βιομηχανικές και ξενοδοχειακές μονάδες, καθώς και σε επιχειρήσεις εστίασης. Παράλληλα, παρατηρείται προτίμηση για απασχόληση μουσουλμανικού εργατικού δυναμικού αντί του ελληνικού.
Ανησυχίες για Γεωπολιτικά Συμφέροντα
Η ελληνική πλευρά προβληματίζεται, καθώς υπάρχει η υποψία ότι οι αγορές αυτές ενδέχεται να εξυπηρετούν γεωπολιτικά συμφέροντα, με σκοπό να διαταράξουν τις κοινωνικές και πολιτιστικές ισορροπίες στις συγκεκριμένες περιοχές.
Στατιστικά Στοιχεία
Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι Τούρκοι επενδυτές αγοράζουν πάνω από 1.000 ακίνητα ετησίως στην Ελλάδα. Εμφανίζουν ιδιαίτερη προτίμηση σε παλιά κτίρια, τα οποία ανακατασκευάζουν και μετατρέπουν σε σύγχρονα διαμερίσματα.