Θα μας αλλάξουν τα φώτα…
Μία κίνηση πολιτών έχει λάβει χώρα στη Δυτική Λέσβο τον τελευταίο καιρό με όνομα «Κίνηση για ελεύθερα βουνά στη Λέσβο», η οποία προσπαθεί να ενημερώσει για τη χωροθέτηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Πρέπει να επισημανθεί η πρωτοβουλία τους, καθώς ενδέχεται να αποτελέσει το νέο μεγάλο πρόβλημα (μαζί με τη Βάστρια) που θα αντιμετωπίσει ο λαός του νησιού μας.
Πρόβλημα όχι γιατί οι ΑΠΕ είναι εγγενώς κάτι αρνητικό, αλλά γιατί ο τρόπος ανάπτυξης τους μπορεί να είναι καταστροφικός. Πιο συγκεκριμένα, όπως επεσήμανε και η αείμνηστη καθηγήτρια κα. Ελ. Καπετανάκη-Μπριασούλη, «τα μεγέθη του έργου είναι ιλιγγιώδη». Η συνολικής ισχύς ανέρχεται στα 30 G MW, 10 νέα αιολικά πάρκα σχεδιάστηκαν με 153 ανεμογεννήτριες ισχύος 2 MW η κάθε μια και βάρους 231 τόνων με ύψος πυλώνα 78 μ. και 45 μ πτερύγιο (όσο μια πολυκατοικία-ουρανοξύστης 40 ορόφων). Η έκταση που αυτές θα καταλαμβάνουν είναι 28,50 km2 χωρίς να περιλαμβάνονται τα συνοδευτικά έργα εκσκαφών για την διάνοιξη των εργοταξιακών οδών. Οι τρισδιάστατες εικόνες είναι αποκαλυπτικές για τις επιπτώσεις του έργου.*
Οι επιπτώσεις κατατάσσονται ως εξής: 1. καταπόνηση του εδάφους, 2. εξάντληση των περιορισμένων υδάτινων πόρων, 3. σοβαρή αλλοίωση του τοπίου, 4. Μείωση της ορνιθοπανίδας, 5. πιέσεις στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή λόγω της υποβάθμισης των εδαφικών, υδατικών και βιοτικών πόρων, 6. πιέσεις στην τουριστική δραστηριότητα. Παράλληλα πρέπει να καταγραφεί και η εμπειρία από τα «νεκροταφεία» που δημιουργούνται με τη χρήση των ανεμογεννητριών τέτοιων μεγεθών μετά την πάροδο 20-25 ετών και την εγκατάλειψή τους στους ορεινούς όγκους.
Ένα ζήτημα που πρέπει να μας απασχολήσει επίσης είναι ότι οι ενεργειακές ανάγκες (για το 2022 63,25 MW) του νησιού μας είναι κατά πολύ μικρότερες από τις δυνατότητες που έχει το εν λόγω γιγαντιαίο έργο. Η διασύνδεση με την ηπειρωτική χώρα είναι απαραίτητη για αυτό και έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί έως το 2029 (σύμφωνα με το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΕΣΜΗΕ). Όπως επίσης είναι ευρέως αποδεκτό ότι οι επενδύσεις σε ΑΠΕ απαιτούν σημαντική χρηματοδότηση και επιδοτούνται στη ουσία από τους καταναλωτές. Το πιο πιθανό είναι λοιπόν τη διασύνδεση να την πληρώσουμε εμείς, όπως και την ιδιαίτερα ακριβή συντήρηση της, ενώ το έργο θα είναι ουσιαστικά απαραίτητη προϋπόθεση για την διασφάλιση της κερδοφορίας των επενδυτών.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής επιλογής να αντιμετωπίζεται το ρεύμα σαν προϊόν και όχι σαν κοινωνικό αγαθό. Από τη μία μεριά η πλευρά της κατανάλωσης να σε αναγκάζεις να το πληρώνεις πανάκριβα (σε όλα τα χρώματα), και από την πλευρά της παραγωγής να καταστρέφει πόρους, παραγωγή και τόπους.
*Οι εικόνες είναι επεξεργασμένες από τον Νίκο Χρυσάφη.
Συκάς Γιώργος,
Μηχανικός Χωροταξίας και Ανάπτυξης, Δημοτικός Σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Λέσβου