Ένας υπέροχος Αμερικανός φιλέλληνας : Σάμουελ Χάου

Ιγνάτης Ψάνης

Νιώθουμε όχι μόνο Εθνική υποχρέωση αλλά και απέραντο ηθικό χρέος  να εξάρουμε το ήθος ανθρώπων οι οποίοι παραμερίζουν τα προσωπικά τους συμφέροντα, βγαίνουν έξω από τονκλειστό κύκλο του στενού περιβάλλοντός τους, για να συναντηθούν με τις πανανθρώπινες αξίες και να αγωνιστούν για την Ελευθερία και πολύ περισσότερο όχι για την Ελευθερία του δικού τους έθνους αλλά  για την ελευθερία άλλων Εθνών και μάλιστα όταν αυτά βρίσκονται στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Το παράδειγμα του Αμερικάνου γιατρού Σάμουελ Χάου, που επανειλημμένα ήρθε στην Ελλάδα, για να στηρίξει και να βοηθήσει τον απελευθερωτικό Αγώνα μας και να συγκεντρώσει στην Αμερική χρήματα για αυτόν τον Αγώνα είναι από αυτά τα παραδείγματα που πρέπει να μας φωτίζουν και να μας καθοδηγούν, ειδικά στις μέρες μας. ‘Αδολος, ανιδιοτελής, καθόλου ρομαντικός, αντίθετα απολύτως συνειδητός. Η Παλιγγενεσία του 1821 θα είναι πάντοτε πηγή ανεξάντλητων και ποικίλων συναισθημάτων και γεγονότων.


ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΕΓΚΩΜΙΟ ΣΤΟΝ ΦΙΛΕΛΛΗΝΑ ΙΑΤΡΟ ΣΑΜΟΥΕΛ ΧΑΟΥ

Ο Σάμουελ Γκρίντρλεϊ Χάου, υπήρξε Αμερικανός Φιλλέλληνας που αμέσως μετά την αποφοίτησή του από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαντ, το 1824, διάσχισε τον Ατλαντικό Ωκεανό για να συμμετάσχει ενεργά στον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων από τους Τούρκους.

Διακριτός μεταξύ των Φιλελλήνων, η φήμη του στους Έλληνες, παραμένει, διαχρονικά, υποδεέστερη της σημαντικής προσφοράς του. Προκαλεί όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αξίζει προσεκτικής μελέτης, η πολυσχιδής προσωπικότητά του, οι γνώσεις και ικανότητες του, το πάθος του για την ελευθερία και η θυσιαστική αφοσίωσή του στον αγώνα των Ελλήνων. Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να διακρίνει κανείς στο πρόσωπό του αφελή ρομαντισμό ή αδίστακτο τυχοδιωκτισμό. Η εμπνευσμένη, ανεξάντλητη και πληθωρική δράση και προσφορά που επέδειξε κατά την μακροχρόνια παραμονή του στην επαναστατημένη Ελλάδα, επισφραγίσθηκε με θαυμαστά επιστημονικά και κοινωνικά επιτεύγματα όταν επέστρεψε στην πατρίδα του.[…]