Γίνονται ένα σύγχρονο πολιτιστικό και σχολικό συγκρότημα στον Πολιχνίτο;

Ιγνάτης Ψάνης

Είχαμε διαμαρτυρηθεί έντονα το καλοκαίρι, διότι δύο εμβληματικά κτήρια του χωριού, το κτήριο που στεγάζεται” ο  Μπάλος” και του Χιωτίνη, που είναι δημοτική περιουσία, παραμένουν τόσα χρόνια εγκαταλελειμμένα και ανεκμετάλλευτα. Το ίδιο κάναμε και με το ερειπωμένο αρχοντικό του Καλιά μπέη (Σπιταρώνα) στη Σκάλα.
Μετά από λίγο καιρό, σε μία σύναξη των υπευθύνων του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας αποφασίστηκε στο κτήριο που στεγάζεται “ο  Μπάλος να εγκατασταθεί ο παιδικός σταθμός, ο οποίος στεγάζεται τώρα σε έναν απαράδεκτο για την αποστολή του και τον ρόλο του χώρο. Μάλιστα αποφασίστηκε να προστεθεί στην ευρύτερη αυλή του και άλλη συνοδό κτήριο.
 Αξιοσημείωτη είναι η παρατήρηση ότι η αγορά έγινε στο τέλος της δεύτερης δημαρχιακής θητείας του Γιάννη Συκά, γύρω στα 2010 και ακολούθησε μελέτη επί δημαρχίας του αείμνηστου Σπύρου Γαληνού σύμφωνα με την οποία προοριζόταν το κτήριο για παιδικό σταθμό . Με λίγα λόγια τόσα χρόνια υπήρχε έτοιμη μελέτη και στηριχτήκαμε πάνω σ’ αυτήν. Εύκολη λύση και γρήγορη.
Όμως στα χρόνια που μεσολάβησαν τα δεδομένα έχουν αλλάξει.
Όσα ακολουθούν παρακάτω αποτελούν προσωπικές μας απόψεις.
– Η Καθηγήτρια και η Νένα Γαλανίδου με την ομάδα της εδώ και δεκατρία περίπου χρόνια, έχουν προκαλέσει όχι μόνο το ελληνικό αλλά και το παγκόσμιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον γύρω από τα Ροδαφνίδια. Έχουν συλλέξει ένα πολύτιμο υλικό που καταγράφεται, αξιολογείται και ταξινομείται. Αυτό το υλικό έχει άμεση ανάγκη προστασίας, προβολής και έκθεσης σε ανάλογο χώρο. Και τέτοιος στην προοπτική, στην έκταση και στην αισθητική είναι μόνο το κτήριο που στεγάζεται” ο Μπάλος”.
Άρα, το κτήριο αυτό πρέπει, κατά τη γνώμη μας, να γίνει ένα σύγχρονο αρχαιολογικό μουσείο.
– Η αυλή του κτηρίου είναι αρκετή (δεν είμαστε βέβαια ειδικοί), για να διαμορφώσει σε ελκυστικές σύγχρονες προθήκες και χώρους έκθεσης και το μουσείο πετρωμάτων. Έτσι θα επικοινωνούν και θα “συνομιλούν” τα λίθινα εκθέματα των δύο μουσείων.
 Ας με συγχωρέσει ο χορηγός του Στρατής Παττακός, που απολύτως δικαιολογημένα επιδιώκει  να μεταφερθούν τα πετρώματα στο μουσείο του Σιγρίου. Αλλά αφού δεν πρόκειται, τουλάχιστον ας στεγαστούν και ας προβληθούν  ευπρεπώς στο χωριό μας.
– Τέλος, πίσω ακριβώς από το κτήριο που στεγάζεται “ο Μπάλος” υπάρχουν σκαλιά που βγάζουν ακριβώς στην είσοδο του λαογραφικού μουσείου, για την επιβεβαιωμένη ανάγκη αποκατάστασης του οποίου έχουμε αμέτρητες φορές αναφερθεί.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο και με πρώτο πλάνο τα Ροδαφνίδια, διαμορφώνεται ένας περίτεχνος, ελκυστικός πόλος πολιτισμού, σε ένα εύκολα προσβάσιμο χώρο, στο κέντρο του χωριού, όπου ο επισκέπτης στη συνέχεια μπορεί να περιηγηθεί ίσως και να ξεναγηθεί στα αρχιτεκτονήματα του χωριού, να πιεί τον καφέ του ή ακόμα καλύτερα να κατηφορίσει προς τη θάλασσα, Σκάλα-Νυφίδα-Βατερά-Σκαμιούδι-Άγιο Παύλο.
– Να ολοκληρώσουμε την πρότασή μας λέγοντας πως το κτήριο που στεγάζεται “ο Μπάλος” με τους πολύ μικρές αίθουσες και στο κεντρικότερο σημείο του χωριού δεν είναι και ο καταλληλότερος χώρος για παιδικός σταθμός.
Όμως, έτσι παραμένει μετέωρο το σοβαρό πρόβλημα του παιδικού σταθμού. Πληροφορούμαστε ότι Δήμος έχει αποφασίσει να χτίσει νηπιαγωγείο στο πολύ μεγάλο οικόπεδο έκτασης περίπου εννέα (9) στρεμμάτων πίσω από το Δημαρχείο, δημόσιο και αυτό, αγορασμένο επί Δημαρχιών Γιάννη Συκά, με τρεις διαδοχικές αγορές.  Δεν είναι ευτυχής συγκυρία να χτιστεί συνάμα και ένας παιδικός σταθμός;
Έτσι, σε ένα άνετο δημοτικό οικόπεδο, όπου προφανώς μπορούν να διαμορφωθούν και χώροι παράλληλων δράσεων πχ γήπεδα κλπ. θα έχουμε και ένα σύγχρονο σχολικό συγκρότημα, σε χώρο που ούτε ενοχλεί ούτε ενοχλείται.
Θα πρέπει, επομένως, κατά τη γνώμη μας να επανεξεταστεί η απόφαση για την τύχη του κτηρίου  που στεγάζεται “ο Μπάλος”.
Τις προτάσεις μας αυτές, για αξιοποίηση του κτηρίου αυτού ως χώρο πολιτισμού σε συνδυασμό με το λαογραφικό μουσείο, τις επικοινωνήσαμε το καλοκαίρι και στον κ. Στρατή Μπαλάσκα, Σύμβουλο Πολιτισμού του Δήμου, όταν ήρθε στο χωριό και ο οποίος κατ’ αρχήν συμφώνησε.
Το άρθρο αυτό θα έχει αρκετούς αποδέκτες…