Η “απόβαση” των Τούρκων… και όχι μόνο

Ιγνάτης Ψάνης

Η ομορφιά και το φως της Σκάλας μας!! Και με τη γαλάζια σημαία! Δεν είναι μοντάζ!!

Η χρονιά που διανύουμε φέτος είναι ομολογουμένως από τις πολύ καλές για τον ελληνικό τουρισμό. Πόλος έλξης είναι  και οι μεγάλες ελληνικές πόλεις, κυρίως η Αθήνα, αλλά οπωσδήποτε και πάνω από όλα ελληνικά νησιά. Ειδικότερα για το νησί μας τα τουριστικά νέα φέτος είναι επιτέλους αισιόδοξα. Διαβάζουμε στον τοπικό τύπο ότι και οι αφίξεις των τσάρτερς  αυξήθηκαν, ότι ο θρησκευτικός τουρισμός έλκει πολλούς επισκέπτες από όλη την Ελλάδα. Αλλά το πιο ευχάριστο μαντάτο έρχεται από απέναντι, από την Τουρκία. Χιλιάδες Τούρκοι κατακλύζουν κάθε εβδομάδα, κυρίως τα Σαββατοκύριακα αλλά και λόγω του Μπαϊραμιού το νησί μας, που δεν είναι επισκέπτες πια της μιας μέρας, αλλά παραμένουν και για ολιγοήμερες διακοπές. Αν προσθέσουμε και τα πακέτα κοινωνικού τουρισμού, και, τέλος, τους καλοκαιρινούς δικούς μας, απ’ όλο το νησί επισκέπτες,  διαμορφώνεται ένα κλίμα είναι θετικό σε όλο τον οικονομικό κύκλο του νησιού και τα επαγγέλματα, κυρίως αυτά που συγγενεύουν με την  τουριστική αγορά.

Ενδιαφερθήκαμε να μάθουμε αν και κατά πόσο ένα κομμάτι αυτής της οικονομικής δραστηριότητας το καρπώνεται και η περιοχή μας. Επικοινωνήσαμε και με τα Βατερά και με την Νυφίδα και με τη Σκάλα. Οι πληροφορίες μας είναι ότι ήταν  αισθητή η παρουσία των Τούρκων στα Βατερά, ελάχιστη στην Νυφίδα και καθόλου στη Σκάλα. Και αναρωτιέται κανείς τι άραγε να συμβαίνει. Καλό θα ήταν να μην ξαναρχίσουμε να καταγράφουμε τις γνωστές αιτίες υποβάθμισης της περιοχής. Δεν ωφελεί και δεν προσφέρει τίποτα. Τις γνωρίζουμε όλοι.

Και αναρωτιέται κανείς άραγε συμβαίνει. Το ερώτημα είναι γιατί η Περιφέρεια αδιαφορεί. Σχεδόν μας έχει ξεχάσει. Το ίδιο και η Δημοτική αρχή. Σπάνια ή καθόλου, τουλάχιστον από όσο γνωρίζουμε, δεν αναφέρεται πουθενά ο Πολιχνίτος ως προορισμός. Καλούνται οι δημοσιογράφοι αλλά κατευθύνονται σε άλλες περιοχές, διότι όπως μας είπε και η υπεύθυνη του τουρισμού, όταν ρωτήσαμε για ποιο λόγο η ομάδα των δημοσιογράφων δεν επισκέφτηκε την περιοχή μας, είπε: “Τι να έρθουν να κάνουν στον Πολιχνίτο, το πολύ πολύ να έπιναν ένα καφέ!!”

Και καλά οι “άλλοι” δεν δείχνουν το επιβαλλόμενο ενδιαφέρον, γιατί, όπως μας είπαν, επιλέγονται να προβληθούν οι περιοχές που ζουν από το τουρισμό. Η περιοχή μας έχει τόση μεγάλη οικονομική ανάπτυξη άραγε που δεν χρειάζεται οικονομική ενίσχυση από ένα προϊόν το οποίο μαζικά απλώνεται στο νησί μας; Ή μας έχουν εγκαταλείψει;

Οι ΝΤΟΠΙΟΙ; Εκπρόσωποι του Δήμου, εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Τοπικό Συμβούλιο, Επιχειρηματίες, άνθρωποι που αγαπούν και νοιάζονται για το χωριό; Γιατί δεν μπαίνει κάποιος ή κάποιοι μπροστά να οργανωθεί μία ομάδα προβολής, διαφήμισης του χωριού; Γιατί τα ντόπια πρακτορεία στην Μυτιλήνη δε συνεργάζονται με την τοπική κοινωνία, ώστε να συμπεριληφθεί και η περιοχή μας στις επιλογές τους; Δόξα τω Θεώ τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του νησιού είναι πάρα πολλά και αρκετά φιλόξενα. Ασφαλώς, ξέρουμε πως δεν είμαστε Μόλυβος, δε διαθέτουμε τις προϋποθέσεις παροχής τουριστικών υπηρεσιών κάποιου επιπέδου. Ας εκμεταλλευτούμε, όμως, όσα πλεονεκτήματα έχουμε και είναι αρκετά και ξεχωριστά.

Το λιμανάκι της Σκάλας με τα ψαροκάικα, η Σκάλα, ο Υδροβιότοπος, η Νυφίδα, η Αλυκή, η γαστρονομική μας καταξίωση, οι εξαίρετες παραλιακές ταβέρνες, τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, ο ξεχωριστός και αξιοθαύμαστος αρχιτεκτονικός πλούτος, το μοναστήρι στο Δαμάνδρι, τα ιαματικά του χωριού, για τα οποία βρίσκεται σε εξέλιξη η εκμετάλλευσή τους, οι ανασκαφικές παλαιολιθικές αποκαλύψεις, η παραδοσιακή ουζοποσία κάθε βράδυ στα “Κυβέλια”, τα όποια τοπικά δρώμενα και τοπικές εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρο το Καλοκαίρι, είναι τα σημαντικότερα. Θα μπορούσαμε να σκεφτούμε ή να “εμπνευστούμε”, ίσως, και άλλα.

ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΧΡΟΝΙΑ (!) ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΝΑ ΣΤΕΓΑΣΕΙ ΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ. Ασφαλώς θα ήταν και τούτα στα αξιοθέατα του χωριού.

Αν φωτογραφηθούν ή βιντεοσκοπηθούν ή τυπωθούν (ή σε συνδυασμό) και προβληθούν έγκαιρα τα παραπάνω, πιστεύουμε, πως κάτι θα αρχίσει να γίνεται. Και…τρώγοντας έρχεται η όρεξη. Υποψιάζομαι πάντως πως αυτά κάποιος “ξένος” Πολιχνιάτης θα πρέπει να τα αναλάβει, να πρωτοστατήσει ή να τα οργανώσει.

Τελικά οι Τούρκοι και όσοι άλλοι επισκέπτες, τουρίστες δε μας επισκέπτονται είναι όχι γιατί δεν τους θέλουμε ή δε μας θέλουν αλλά γιατί δε μας ξέρουν!!

ΕΜΕΙΣ ΩΣ ” ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΥ” ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ TO ΦΘΙΝΩΠΟΡΟ ΤΗΝ  ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ  ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. ΘΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΕΓΚΑΙΡΑ.

—————

Αναδημοσιεύουμε το ρεπορτάζ του Lesvosnet έτσι… για να ξυπνήσουμε

Ξεπέρασε τις προσδοκίες των ανθρώπων του τουρισμού η προσέλευση Τούρκων επισκεπτών την τελευταία εβδομάδα, καθώς από την Παρασκευή 23 Ιουνίου που ξεκίνησε η τουρκική γιορτή Κουρμπάν Μαϊράμι, μέχρι σήμερα Κυριακή 2 Ιουλίου που ολοκληρώνεται υπολογίζεται ότι στο νησί έφτασαν 9.000 επισκέπτες από τη γείτονα.

«Ήταν μια πολύ δυνατή εβδομάδα, σημείωσε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο πρόεδρος της ένωσης τουριστικών πρακτόρων Λέσβου, Παναγιώτης Χατζηκυριάκος. Οι πληρότητες των καταλυμάτων έφτασαν το 98% σε όλο σχεδόν το νησί ενώ κινήθηκαν και όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις, καταστήματα εστίασης, ενοικιάσεις οχημάτων, εμπορικά καταστήματα. Για όλο πλέον τον χρόνο περιμένουμε Τούρκους επισκέπτες αλλά κάθε Σαββατοκύριακο η προσέλευση θα είναι μεγάλη. Αλλά δεν είναι μόνο οι Τούρκοι επισκέπτες, γεμάτα φτάνουν τα πλοία και από την ηπειρωτική χώρα κυρίως από τη Βόρειο Ελλάδα, ενώ μεγάλες είναι πλέον και οι πληρότητες των τσάρτερ που φτάνουν από χώρες της Ευρώπης και πλέον δεν μοιραζόμαστε την πτήση με τη Σάμο.

Φέτος είναι μια πολύ καλή χρονιά για τη Λέσβο και πλέον πρέπει να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε για αύξηση κλινών. Αυτή την εβδομάδα δε βρίσκαμε καταλύματα για να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο αλλά τα καταφέραμε, Πρέπει να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε τη δημιουργία δύο μεγάλων τουριστικών μονάδων στο νησί, σε σημεία που δεν θα δημιουργούν προβλήματα στο περιβάλλον.»

Αν δεν γνωρίσατε την παραλία αυτή… είναι η Νυφίδα!! Και με τη γαλάζια σημαία και αυτή!Φωτογραφία Στέλλα Καρνά