Η “χρυσή” δεκαετία του Ευστρατίου Πανσεληνά στον Σύλλογο “Ο ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΣ”-Μέρος 2ο
Από εκδήλωση του Συλλόγου-Διακρίνεται ο Ε. Πανσεληνάς-Στο μικρόφωνο ο Αλέκος Γιαννακός-Αντωνιάδης
Ιγνάτης Ψάνης
Από την 1η Μαρτίου 1955, όταν ο Ευστράτιος [Τάτιος] Πανσεληνάς συντάσσει το καταστατικό του Συλλόγου «Πολιχνίτος» μέχρι τις 16 Μαρτίου 1965 είναι μία δεκαετία αδιάκοπης προσπάθειας, συνεχούς και πολυποίκιλης δράσης προς κάθε κατεύθυνση, με την οποία θα μπορούσε να βοηθήσει, να στηρίξει, να προβάλει και να αξιοποιήσει τον τόπο μας.
 Εμείς, στηριζόμενοι στα αυτοβιογραφικά σημειώματα του ημερολογίου του, κρατήσαμε τις πιο σημαντικές και αξιοσημείωτες πρωτοβουλίες και δραστηριότητές εκείνου, που χρίστηκε ως ο πρώτος Μέγας Ευεργέτης και επίτιμος πρόεδρος.
Και όσο υφίσταται αυτός ο Σύλλογος, είναι καθήκον και υποχρέωσή του να θυμίζει στους νεότερους την μοναδική και αλησμόνητη προσφορά του, με την πρώτη ευκαιρία.
Ακολουθεί μια σύντομη καταγραφή της δράσης του αείμνηστου ΠΡΟΕΔΡΟΥ στο χώρο του Πολιτισμού, της Εκπαίδευσης, της Ψυχαγωγίας, της Οικονομίας, της Νεολαίας.
Η μόνη φράση που τον χαρακτηρίζει και εμπεριέχει την προσωπικότητά του είναι το συναίσθημα της συνεχούς και ανιδιοτελούς προσφοράς στον τόπο του.
Έτσι κλείνουμε το δεύτερο μέρος του αφιερώματός μας στον αλησμόνητο Πρόεδρό μας Ευστράτιο [Τάτιο] Πανσεληνά, με την ευκαιρία της λειτουργίας των 70 χρόνων του Συλλόγου. 
ΣΥΝΤΟΜΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΟΤΕΡΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΩΡΟΒΟΥΛΙΩΝ ΤΟΥ
-Οργάνωσε, στελέχωσε, θεμελίωσε τον Σύλλογο και φρόντισε να έχει εκπροσώπους του από το χωριό, τη Μυτιλήνη, τη Θεσσαλονίκη, ακόμα και από την Αυστραλία και την Αίγυπτο.
-Με την πρώτη ευκαιρία προχωρούσε στην εγγραφή νέων μελών.
– Συνέδραμε στην ίδρυση και χρηματοδότηση βιβλιοθήκης στον τόπο μας.
– Διοργάνωνε εκδρομές σε ιστορικά μέρη συνοδεία ιστορικών, ξεναγών..
Εκδρομή του Συλλόγου στον Ι,Ν,Πεντέλης-Από την οικογενειακή συλλογή της Ασημένιας Κοντογιάννη
– Συνέδραμε σε Πολιχνιάτες ασθενείς σε νοσοκομεία.
-Δώρισε 11.000 δραχμές στο Σύλλογο από πώληση του βιβλίου του “Η Απελευθέρωσις της Λέσβου”. Γι΄αυτό και του αποδόθηκε ο τιμητικός τίτλος “Μέγας Ευεργέτης”.
Το βιβλίο
 
– Συνέδραμε ποικιλότροπα και συστηματικά το Δημοτικό και το Γυμνάσιο της κωμόπολης, (250 φορέματα για παιδιά, όργανα χημείου κλπ) και στην ποδοσφαιρική ομάδα “Διγενής”.

29/6/1957: Κατόπιν τηλεγραφήματος του Συνδέσμου Γονέων και Κηδεμόνων (Αρ. Πρωτ. 106), επέτυχα ως Πρόεδρος, όπως το Υπουργείο Παιδείας αναστείλει διαταγή του και εγκριθεί όπως η διεξαγωγή των Γυμνασιακών εξετάσεων γίνει στον Πολιχνίτο αντί της Μυτιλήνης (αρ. Πρωτ. 106).

 

16/12/1957: Εστείλαμε στην Επιτροπή Πολιχνίτου 250 φορέματα, αγοριών και κοριτσιών, για διανομή σε άπορα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου.

26/6/1958: Ο Σϋλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Πολιχνίτου μέ έγγραφό του της 9/6/58, ζήτησε να τον βοηθήσουμε για την ανέγερση 3 νέων αιθουσών στο Γυμνάσιο.

-Με το υπ.αρ. 145/1.7.58 έγγραφόν μας, του γνωρίσαμε ότι σαν πρώτη προσφορά μας, ο Σύλλογος αποστέλει 12.000 Δρχ. (οι 11.000 Δρχ ήταν το προϊόν διαθέσεως των βιβλίων μου «Η Απελευθέρωση της Λέσβου», για τα οποία δεν κράτησα ούτε καν τα εκτυπωτικά). Δυστυχώς, κανένας άλλος εκτός βέβαια του κ. Δεληγιάννη – παρά την οικονομική των άνεση – έμποροι, επιστήμονες, δεν έβαλε το χέρι στην τσέπη του, παρά τις εκκλήσεις του Συλλόγου.

– Πρότεινε στον Δήμο και στο Δ.Σ. σχέδιο για την αξιοποίηση των θερμοπηγών μας και παρακολουθεί την εξέλιξη του θέματος
Γράφει κατά λέξη:
“13/4/1962: Με τον κ. Γούτον και τον κ. Maurice Cayron αεροπορικώς εις Μυτιλήνην, μετά στον Πολιχνίτο, όπου μας υπεδέχθη ο Δήμαρχος κ. Κ. Πελέκος, με την Αμερικανίδα κ. Howard, του Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού, αναχωρήσαμε αμέσως για Νυφίδα, που απεθαύμασαν, ως κατάλληλος τόπος τουριστικής ανάπτυξης. Βεβαίως και στις Λουτροπηγές Πολιχνίτου, με προοπτικές αξιοποίησης.
16/4/1962: Με τον φοιτητήν Ε. Χιωτέλη, υλοποιήσαμε πνευματικούς παράγοντες του Πολιχνίτου, όπου έθεσε την ιδέα οργάνωσης Μορφωτικού Συλλόγου, για τη μεγαλύτερη πνευματική ανάπτυξη του τόπου, αλλά και για τη σωστή διαχείριση της υπό ίδρυση Βιβλιοθήκης. Η ιδέα μου αυτή βρήκε, ευτυχώς, ανταπόκριση από όλους.”
Ιδρύει φοιτητικό τμήμα στο Σύλλογο με 40 φοιτητές και φοιτητές από Αθήνα και 10 από Θεσσαλονίκη. Οργανώνει εκδρομές με φοιτητές.
 
Συζητά με τον αείμνηστο Κ. Πελέκο την ίδρυση ξενοδοχείου και Λουτροθεραπευτηρίου στον Πολιχνίτο και στη Νυφίδα. 
ΙΔΡΥΣΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «Ο ΠΙΤΤΑΚΟΣ»
18/4/1962: Συγκέντρωση, στο Δημαρχείο Πολιχνίτου όλων των πνευματικών παραγόντων, με τον Δήμαρχο κ. Κ. Πελέκον, καθηγητών, διδασκάλων, δικηγόρων, ιατρών, και όλου του Δημοτικού Συμβουλίου. Ανέπτυξα το Καταστατικό και το Ιδρυτικό, των παρ’ εμού συνταχθέντων, και ερμηνευθέντων, τα οποία ενεκρίθησαν, από την επί τούτου συγκληθείσαν Συνέλευσιν.
Εξελέγη 7μελής Διοικητική Προσωρινή Επιτροπή υπό Πρόεδρον τον Καθηγητή κ. Απόστολο Αναγνώστου, δεχθείς τα συγχαρητήρια όλων.”
Αποστέλλει έπιπλα, γραφεία, τραπέζια, 100 βιβλία στον “ΠΙΤΤΑΚΟ”.
– 19/11/1962: Ο Μορφωτικός Σύλλογος «ΠΙΤΤΑΚΟΣ» ζήτησε θεατρικά έργα για ερασιτεχνικό όμιλο. Ναι, τ’ αγοράσαμε και τα στείλαμε (ΑΠ 372).
– Πρότεινε σε όλα τα λεσβιακά σωματεία να συνεργαστούν για θέματα του νησιού.
– Ξεχωριστή λαμπρότητα και προβολή έδινε στα ¨Ελευθέρια” του νησιού.
Παραθέτουμε εισαγωγή της ομιλίας του στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στις 11 Νοεμβρίου 1956.
ΛΕΣΒΙΟΙ αδελφοί και φίλοι των Λεσβίων
 
Επιτρέψατέ μου πρώτα-πρώτα να απευθυνθώ εκ μέρους του Δ,Σ, και των μελών του Συλλόγου μας “Ο ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΣ” θερμό και εγκάρδιο χαιρετισμό προς όλους σας και ευχαριστίες και συγχαρητήρια προς το διοικητικό συμβούλιο της “Παλλεσβιακής Αδελφότητος Πειραιώς” τόσο για την τιμή της προσκλήσεως όσο και για την τόσο επιτυχημένη οργάνωση της σημερινής εορταστικής συγκεντρώσεως. Όγκος της συμμετοχής τόσου κόσμου περίτρανα αποδείχνει την ακλόνητη και αναλλοίωτη την πίστη όλων μας στα υψηλά, ωραία και ευγενή ελληνοχριστιανικά ιδανικά. Επίσης να ευχηθώ ολόψυχα την γρήγορη πραγματοποίηση όλων των ευγενικών σκοπών της αδελφής μας Οργανώσεως.
Προσωπικά ευχαριστώ τον κ. Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. για την τιμή που με επιφύλαξε με την ευγενική τους πρόσκληση να αναπτύξω σήμερα το ιστορικό της απελευθερώσεως του χιλιοτραγουδισμένου νησιού μας και στην οποία με την πολύ ευχαρίστηση αποκρίνομαι.[…]
 
-20/3/1963: Αγορά οργάνων μικροφώνων για τους Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου, στον Πολιχνίτο, ο κ. Νικ. Βασιλέλλης μας έστειλε 10.000 Δρχ., τα υπόλοιπα ο Σύλλογος. Ο μηχανικός κ. Γιανέλλης προέβη στην εγκατάστασή τους. Ο Ι. Ναός ευχαριστεί.

9/8/1963: Στον ταχυδρόμο, παρέδωσα την Καμπάνα του Ι. Ν. Αγ. Γεωργίου.

17/11/1963: Πανηγυρικά τα Ελευθέρια της Λέσβου, με συμμετοχή όλων των Λεσβιακών Σωματείων.

 Τρίτος από δεξιά στην δεύτερη σειρά ο Πρόεδρος
6/12/63: Αεροφωτογραφούνται οι θερμοπηγές από την Πολεμική Αεροπορία.
3/11/1964: Ο Δήμος Πολιχνίτου, μας ενημερώνει, ότι η αίθουσα Βιβλιοθήκης περατώνεται και θα δοθεί προς χρήσιν η Παιδική Χαρά, καταλλήλως περιφρασσομένη.
1/7/1964: : Αποστολή βαρέων οργάνων Παιδικής Χαράς, με καΐκι του Γουλή.
Εκδρομή για τα 10χρονα του Συλλόγου–Με το καπέλο στο χέρι ο Πρόεδρος-Διακρίνεται και ο Δεληγιάννης
“ΚΑΙ 30-12-1964:ΔΗΛΩΣΙΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΜΟΥ ΕΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΙΝ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΩΣ ΙΔΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ ΟΛΩΝ ΓΕΝΙΚΩΣ.”
 ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ!
 
“16/3/1965: Παραίτησή μου από το αξίωμα του Προέδρου του Δ.Σ. του Συλλόγου Πολιχνίτου, με πρότασή μου την ανασυγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου, με Πρόεδρον, τον Αντ/δρον κ. Χ. Σπυρέλλην”.
ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΣ..ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΤΟ ΚΥΡΙΑΚΟ ΚΟΥΚΟΥΛΑ, ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ) ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΕΝΙΧΡΟ