ι σημαίνει η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας – Ενα καλό νέο για την Ελλάδα που υποφέρει

Αναδημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο, οικονομικού χαρακτήρα, επειδή πιστεύουμε πως για την εθνική μας οικονομία είναι πολύ σημαντική είδηση η αναβάθμισή της με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τον καναδικό οίκο αξιολόγησης DBRS. Ας διαβαστεί και κάτι ευχάριστο μέσα στη μαυρίλα τόσων και τέτοιων, συνεχών και ψυχοπλακωτικών ειδήσεων, που αφορούν κυρίως χιλιάδες δυστυχισμένους ανθρώπους από πλημμύρες σε τρεις νομούς, τον δύστυχο Αντώνη, τα εκατομμύρια καμένα στρέμματα, την ακρίβεια.

πανόραμα πολιχνίτου

Ο στόχος επιτεύχθηκε. Η Ελλάδα από χθες ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα. Η DBRS έγινε ο τρίτος κατά σειρά οίκος αξιολόγησης που προχώρησε στην αναβάθμιση –είχαν προηγηθεί η ιαπωνική R&I και η γερμανική Scope- αλλά είναι ο πρώτος οίκος που αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάτι που έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία.

Σε μια δύσκολη χρονικά συγκυρία για τη χώρα η οποία έρχεται αντιμέτωπη με μια τεράστια καταστροφή, ο καναδικός οίκος αξιολόγησης δίνει το “ΒΒΒ” στην Ελλάδα που είναι και το κατώτερο “σκαλί” στις βαθμίδες που όμως συγκαταλέγονται στις επενδυτικές. Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται ως θετικές.

Η DBRS και με προηγούμενο σημείωμά της στις 4 Αυγούστου είχε ουσιαστικά εκφραστεί με πολύ θετικό τρόπο για την χώρα δίνοντας έμφαση στην πρόθεση της χώρας να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στην δέσμευση της κυβέρνησης για δημοσιονομική εξυγίανση αλλά και στην εφαρμογή πολιτικών αποκλιμάκωσης του χρέους αναλογικά με το ΑΕΠ όπως επίσης και στην αποκατάσταση της σταθερότητας στο τραπεζικό σύστημα. Και χθες ήρθε η αναβάθμιση.

Η συγκυρία των τεράστιων καταστροφών που πλήττει την χώρα, δεν επηρέασαν την απόφαση καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, το συμβούλιο του οίκου αξιολόγησης είχε ανάψει το πράσινο φως εδώ και αρκετές ημέρες, πριν δηλαδή πληγεί η χώρα από την καταστροφική κακοκαιρία.

Στην αναλυτική έκθεση, η DBRS επικαλείται μια σειρά από λόγους: την πρόβλεψη ότι η χώρα θα συνεχίσει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα και φέτος (προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 1,1%) αλλά και το 2024 (με ποσοστό 2,1%). Επίσης, εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί η καθοδική πορεία του χρέους αναλογικά με το ΑΕΠ. Ιδιαίτερη αναφορά και στην πρόθεση να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις όπως επίσης και στο πολιτικό στοιχείο, δηλαδή το γεγονός ότι η χώρα θα διαθέτει μια σταθερή κυβέρνηση για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Το ζητούμενο τώρα είναι να αποτυπωθούν τα οφέλη από την συγκεκριμένη αναβάθμιση τα οποία εκτιμάται ότι μπορεί να είναι τα εξής:

  • Επιτάχυνση των ξένων επενδύσεων.
  • Ενίσχυση του κλίματος εμπιστοσύνης για την Ελλάδα κάτι που μπορεί να αποτυπωθεί και στο κόστος δανεισμού.
  • Βελτίωση του περιβάλλοντος για τις τράπεζες οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να δανειστούν φθηνότερα άρα και να δανείσουν φθηνότερα.
  • Καλύτερες συνθήκες δανεισμού για τις επιχειρήσεις καθώς το κόστος του χρήματος γι’ αυτές, επηρεάζεται σίγουρα από το λεγόμενο “ρίσκο της χώρας” (country risk).

Τα επόμενα βήματα

Εκτός από την 8η Σεπτεμβρίου, στο ημερολόγιο έχουν σημαδευτεί ακόμη τρεις ημερομηνίες. Στις 15 Σεπτεμβρίου δημοσιεύεται η έκθεση του οίκου Moody’s ο οποίος διατηρεί την Ελλάδα τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική. Πιθανή αναβάθμιση θα αποτελέσει θετικό γεγονός ακόμη και αν δεν οδηγήσει σε επενδυτική βαθμίδα από τον συγκεκριμένο οίκο καθώς η Moody’s είναι πολύ μεγάλος “παίκτης” στην παγκόσμια αγορά.

Στις 20 Οκτωβρίου θα είναι η σειρά της Standard and Poors με τον αμερικανικό οίκο να έχει επίσης εκφραστεί θετικά για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Τρίτη ημερομηνία, η 1η Δεκεμβρίου κατά την οποία θα δημοσιευτεί η έκθεση από τον οίκο Fitch. Και η S&P και ο οίκος Fitch κατατάσσουν την Ελλάδα μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική ενώ οι προοπτικές χαρακτηρίζονται ως θετικές από τον S&P και ως σταθερές από τον οίκο Fitch

Πηγή:https://www.thetoc.gr/oikonomia/article/ti-simainei-i-anaktisi-tis-ependutikis-bathmidas—ena-kalo-neo-gia-tin-ellada-pou-upoferei/