1979. Ο Τάσος Κουλούρης, ο Νίκος Μπινταγιάλας και ο Χρήστος Παπανικολάου την εποχή που ηχογραφούσαν τα Παραδοσιακά της Μυτιλήνης.
Κυριάκος Κουκούλας
Ο Κουλούρης ήταν μικρασιατικής καταγωγής και το βασικό του όργανο ήταν το βιολί. Όμως, έπαιζε με άνεση σαντούρι, μπάσο και κρουστά.
Στα χρόνια του εμφυλίου έφυγε στην Αθήνα και εγκαταστάθηκε στο Περιστέρι.
Στο ξεκίνημά του έπαιξε βιολί, στο κέντρο “Κουνέλια”, στο Χαϊδάρι. Εκεί τραγουδούσε ο Στελλάκης Περπινιάδης, που τον βοήθησε πολύ. Στα 1955, ο Κουλούρης ηχογράφησε τα πρώτα τραγούδια του στην Κολούμπια. Τα τραγούδησαν η Ιωάννα Γεωργακοπούλου, ο Στελλάκης και η Γιώτα Λύδια. Ήταν στο νησιώτικο ύφος και γνώρισαν σημαντική επιτυχία. Κάποιοι τίτλοι: “Καταραμένη θάλασσα”, “Κλαίω κρυφά και σκέπτομαι”, “Μάτια μου παραμυθένια”, “Να δω την Κωπαΐδα” και πολλά ακόμα.
Δούλεψε σε πολλά λαϊκά κέντρα στη δεκαετία του 1950. Με Γρηγόρη Μπιθικώτση και Γιώργο Ζαμπέτα στον “Κήπο του Αλλάχ”, με Καίτη Γκρέυ, με Πόλυ Πάνου. Στου Κουλουριώτη στην παραλία Μοσχάτου με τον Γιώργο Μητσάκη και το συγκρότημά του. Στο ίδιο μαγαζί το 1959 με Καζαντζίδη-Μαρινέλλα, που ήταν στο “φόρτε” της καριέρας του.
Το 1960 αρχίζει η σχεδόν 10ετής συνεργασία του με τον μεγάλο τραγουδιστή Πάνο Γαβαλά, που ήταν γεμάτη από μεγάλες επιτυχίες. Δούλεψαν στο σκοπευτήριο στην Καισαριανή, στου “Τζίμη του χοντρού”, και πολλές σεζόν στην θρυλική “Τριάνα” της λεωφόρου Συγγρού.
Σε συνεργασία με τον Γαβαλά, ο Κουλούρης έγραψε μεγάλα λαϊκά τραγούδια: “Φύγε κι άσε με”, “Εγώ είμαι ένα παλιόπαιδο”, “Θα πεθάνω μάνα”, “Μακριά μου να φύγεις”, “Δεν με πονάς, γι’ αυτό με βασανίζεις”, “Μόνος μου”, “Γιατί να γεννηθώ καλός”, “Γύρισα, γύρισα”, “Έλα να κλάψουμε”.
Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1960 συνεργάστηκε με την Πόλυ Πάνου, στην οποία έδωσε τις επιτυχίες “Άσε με, άσε με” και “Γύρισε χαρά μου”, δίσκους ΝΙΝΑ το 1966.
Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1960 συνεργάστηκε με την Πόλυ Πάνου, στην οποία έδωσε τις επιτυχίες “Άσε με, άσε με” και “Γύρισε χαρά μου”, δίσκους ΝΙΝΑ το 1966.
Όταν το βιολί εκτοπίστηκε από τις λαϊκές ορχήστρες και αντικαταστάθηκε από το αρμόνιο, ο Τάσος Κουλούρης συνέχισε με μπάσο και κρουστά. Στα τελευταία χρόνια της καριέρας του συνεργάστηκε με τον Βασίλη Τσιτσάνη, στην ορχήστρα του οποίου έπαιζε μπάσο. Για πολλά χρόνια με τον Τσιτσάνη στο “Χάραμα”, αλλά και τα καλοκαίρια στην λεωφόρο Ποσειδώνος και στην Εθνική οδό.
Σαν εκτελεστής μουσικός (στη δισκογραφία), σαν βιολιστής, δηλαδή, έπαιξε σε πολλές ηχογραφήσεις του Καλδάρα, του Καραπατάκη και του Μανώλη Αγγελόπουλου.
Πέθανε στην Αθήνα, το καλοκαίρι του 1999, χωρίς να γνωρίσει την καταξίωση, που ασφαλώς του άξιζε. (Χριστίνα Βογιάννη)