Φωτογραφία: ΤΟ ΒΗΜΑ- Τουρκία: Μάθημα “Γαλάζια Πατρίδα”
Τελικά, σε όλους τους τομείς θα βρίσκονται πιο μπροστά από εμάς;;;;
Στοχευμένη εκπαίδευση με κριτική σκέψη, ερμηνεία των επίκαιρων διεθνών ζητημάτων της ευρύτερης περιοχής με την τουρκική οπτική και, προ πάντων, πατριωτική.
Τρίτη 30 Απριλίου 2024
Ο Πόντος, το Κυπριακό και η Αρμενία θα μπουν στα εκπαιδευτικά βιβλία στην Τουρκία
Σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών «Ιστορία της Τουρκικής Επανάστασης και του Ατατουρκισμού», που ανακοίνωσε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Παιδείας θα συμπεριληφθούν μαθήματα για τον Ψυχρό Πόλεμο, την ίδρυση των Ηνωμένων Εθνών και του ΔΝΤ, το Παλαιστινιακό Ζήτημα και την αποικιοκρατία, ενώ στη λίστα ανάγνωσης θα συμπεριληφθούν και βιβλία για θέματα όπως το Κυπριακό, το «αβάσιμο των διεκδικήσεων» του Πόντου και των Αρμενίων.
Οι μαθητές θα κληθούν να αναλύσουν γραπτές και οπτικές πηγές σχετικά με το Κυπριακό ζήτημα και να ετοιμάσουν μια έκθεση προς τα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με τις πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές αδικίες που υφίστανται οι Τούρκοι στο νησί.
Θεμελιώδης αλλαγή στην εκπαίδευση της Ιστορίας
Στο σχέδιο προγράμματος σπουδών του εκπαιδευτικού μοντέλου «Αιώνας της Τουρκίας», έγινε μια στροφή από τη διδασκαλία της «μεταφοράς γνώσεων» στη διδασκαλία της ιστορίας με επίκεντρο τις «δεξιότητες ιστορικής σκέψης».
Επιπλέον, θα διδάσκεται ο εκτουρκισμός και ο εξισλαμισμός της Ανατολίας, η θαλάσσια γεωπολιτική της Τουρκίας και η Γαλάζια Πατρίδα, καθώς και οι δραστηριότητες πολιτιστικής διπλωματίας της Τουρκίας συζητήθηκαν στο πλαίσιο των τρεχόντων θεμάτων.
Οι μαθητές θα είναι σε θέση επίσης να αξιολογήσουν τις «σιωνιστικές δραστηριότητες» και το Παλαιστινιακό ζήτημα από την άποψη της σημασίας της δίκαιης δράσης με βάση δείγματα κειμένων και γεγονότων. Οι μαθητές θα κληθούν να συμπληρώσουν τη φόρμα αιτίου και αποτελέσματος που τους δίνεται προκειμένου να αξιολογήσουν τα αίτια και τις συνέπειες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι μαθητές θα είναι σε θέση να αναλύσουν το infographic που παρουσιάζει τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία από την αρχή του Ψυχρού Πολέμου.
Στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, οι μαθητές θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν και ταινία για τη συμβολή της Τουρκίας στον πόλεμο της Κορέας, να διεξάγουν έρευνα για την εξέλιξη του πολέμου και να δημιουργήσουν ένα ιστορικό διάγραμμα ροής της συμμετοχής της Τουρκίας στον πόλεμο.
Μαθήματα εθνικού ιδεώδους
Το σχέδιο του νέου προγράμματος σπουδών (curriculum) “Εκπαιδευτικό μοντέλο του αιώνα της Τουρκίας” παρουσιάστηκε σήμερα από το τουρκικό υπουργείο Παιδείας στο https://gorusoneri.meb.gov.tr, όπου τονίζεται ότι στόχος του νέου μοντέλου είναι η δημιουργία σοφών γενεών με εθνική συνείδηση, ηθική, αρετή και το ιδεώδες του να κάνεις ό,τι είναι ωφέλιμο και όμορφο για το έθνος και την ανθρωπότητα.
Θα τονιστεί η σημασία της Γαλάζιας Πατρίδας
Στα μαθήματα γεωγραφίας θα προσδιορίζεται η απόλυτη και η σχετική θέση της Τουρκίας. Κατά τη διαδικασία αυτή, η σημασία των χαρακτηριστικών θέσης της Τουρκίας θα τονιστεί με τη χρήση διαφόρων μεθόδων ανάλυσης και η ανάπτυξη της εθνικής συνείδησης θα υποστηριχθεί με τη λήψη των απόψεων και των συναισθημάτων των μαθητών σχετικά με το θέμα αυτό.
Θα δοθεί έμφαση στη σημασία της θέσης της Τουρκίας και θα συζητηθούν χάρτες που σχετίζονται με τη Γαλάζια Πατρίδα και την Ουράνια Πατρίδα.
Σε αυτή τη διαδικασία θα τονιστεί ο δίκαιος αγώνας της Τουρκίας ενάντια σε απαιτήσεις που αγνοούν τα νομικά και γεωγραφικά δικαιώματα της Τουρκίας στις θάλασσες και θα δοθεί έμφαση στην έννοια του πατριωτισμού. (Σημ. Αποστολέα: Δεν φοβούνται μήπως τους χλευάσουν ως γραφικούς και φασίστες; )
Θα συμπεριληφθούν η ιστορία της τουρκικής χαρτογραφίας και οι Τούρκοι χαρτογράφοι όπως οι Biruni, Takiyuddin, İbrahim Mursel, Piri Reis, Matrakcı Nasuh, Seydi Ali Reis, Ali Macar Reis, Katip Çelebi, οι μελέτες χαρτογραφίας στην Τουρκία, οι χάρτες ως πολιτικό και στρατιωτικό εργαλείο, η χρήση των χαρτών στην περίοδο του Εθνικού Αγώνα.
Θα αναλυθεί η Γαλάζια Πατρίδα (Μαύρη Θάλασσα, Μεσόγειος Θάλασσα, Θάλασσα των Νήσων (νέα ονομασία αντί του Αιγαίου), Θάλασσα του Μαρμαρά) και θα διερευνηθούν οι λόγοι για τους οποίους η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, τα δικαιώματά της στα διεθνή ύδατα σήμερα και στο μέλλον ή το έργο ύδρευσης που πραγματοποιείται με την “ΤΔΒόρειαςΚύπρου”. Θα τονιστεί η σημασία της “ΤΔΒΚ” για την Τουρκία και τον τουρκικό κόσμο.
Στα σχολικά βιβλία θα συμπεριληφθούν και χάρτες της Γαλάζιας Πατρίδας για να εξηγείται καλύτερα η ανατολική Μεσόγειος, η Θάλασσα των Νήσων (όπως αποκαλείται το Αιγαίο) και η στρατηγική σημασία της Κύπρου.
«Θα διδάξουμε τα παιδιά μας τα δικαιώματα στη Γαλάζια Πατρίδα»
Η ενσωμάτωση ενός δόγματος εξωτερικής πολιτικής στην τουρκική εκπαίδευση υποδηλώνει μια αλλαγή προσέγγισης προς ένα πιο εθνικιστικό πλαίσιο.
«Θα διδάξουμε καλύτερα τα δικαιώματά μας και θα προετοιμάσουμε τη νεολαία μας για το μέλλον», δηλώνουν περιχαρείς απόστρατοι στρατιωτικοί της Τουρκίας.
Μάλιστα κάποιοι υποστηρίζουν ότι «τα παιδιά που θα μεγαλώσουν με αυτό το ιδεώδες θα προστατεύουν καλύτερα τα θαλάσσια εδάφη της χώρας και ότι θα αναπτύξουν πολιτική συνείδηση από μικρή ηλικία».
Πηγή: Sigmalive