Φωτογραφία:iefimerida
Τέλος οι ανέμελες διακοπές στη Μεσόγειο: Η διπλή δοκιμασία της Ελλάδας με κίνδυνο κατάρρευσης του μοντέλου ανάπτυξης – Θερμοκρασία Σαχάρας και άνοδος 1 μέτρου στη στάθμη της θάλασσας
21/06/2024
Με τους ακραίους καύσωνες να γίνονται ο κανόνας, το μεσογειακό κλίμα μπορεί σύντομα να είναι ακατάλληλο για άνετες διακοπές, προειδοποιεί η Telegraph.
Ενώ οι τουρίστες δεν θα σταματήσουν ποτέ να επισκέπτονται την Μεσόγειο, όλα τα σημάδια δείχνουν ότι μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα, η δημοτικότητα της περιοχής αυτής θα πέσει κατακόρυφα ως προορισμός καλοκαιρινών διακοπών, παρατηρεί η εφημερίδα.
Είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς γιατί, αυτή τη στιγμή, ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Είναι ωστόσο γεγονός ότι η ζέστη θα σημάνει, μια μέρα, το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών στη Μεσόγειο, καθώς, όπως ακριβώς συμβαίνει με το Ντουμπάι τον Αύγουστο, θα είναι πολύ άβολο να αντιμετωπίσει κανείς τις υψηλές θερμοκρασίες.
Αυτό δεν αποτελεί ένα υποθετικό σενάριο. Συμβαίνει ήδη, και εάν επισκέφτηκε κανείς την Ελλάδα το τελευταίο δεκαπενθήμερο, θα βρέθηκε αντιμέτωπος με τον πρώτο καύσωνα της χώρας. Μερικοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι η Ευρώπη ανέκαθεν βιώνει εποχιακούς καύσωνες όπως αυτός, πράγμα που είναι αλήθεια. Αλλά ποτέ οι θερμοκρασίες δεν ήταν τόσο υψηλές, ούτε τα φαινόμενα αυτά τόσο συχνά.
Τα 10 πιο καυτά χρόνια που έχουν καταγραφεί έχουν σημειωθεί από το 2000, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (C3S). Πέρυσι, οι θερμοκρασίες σε όλη την Ευρώπη ήταν 1 βαθμό Κελσίου πάνω από το μέσο όρο και έφθασαν 2 βαθμούς πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Η κλιματική αλλαγή είναι, φυσικά, ένα παγκόσμιο πρόβλημα, το οποίο η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί ότι έχει επιδεινωθεί από την υπερβολική ρυπογόνο δραστηριότητα των ανθρώπων από τη βιομηχανική επανάσταση.
Κατά γενική ομολογία, τα πράγματα θα γίνουν πιο καυτά. Ο πρώην επικεφαλής του Met Office για την απόδοση του κλίματος, Peter Stott, προβλέπει ότι οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη σύντομα θα ξεπεράσουν το όριο των 50 C: Πιθανότατα κοντά στη Μεσόγειο όπου η επιρροή του ζεστού αέρα από τη Βόρεια Αφρική είναι ισχυρότερη», είπε το 2021. Καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, οι κάτοικοι της νότιας Ευρώπης είναι αυτοί που θα υποφέρουν πρώτοι. Το ποσοστό θνησιμότητας που σχετίζεται με τη ζέστη στην Ευρώπη έχει αυξηθεί κατά 30% από την περίοδο 2003-12 έως 2013-22, σύμφωνα με την έκθεση Lancet.
Τα μεγαλύτερα, θερμότερα και ξηρότερα καλοκαίρια προκαλούν επίσης ξηρασίες, οι οποίες με τη σειρά τους επηρεάζουν τη γεωργία και την παραγωγή τροφίμων, προκαλώντας επίσης ζημιές στις υποδομές και καταστροφή οικοτόπων. Η Μεσόγειος Θάλασσα θερμαίνεται γρηγορότερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο και η στάθμη του νερού προβλέπεται να αυξηθεί έως και ένα μέτρο μέχρι το 2100.
Σημειώνεται επίσης ότι οικονομίες των χωρών της Μεσογείου βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό που αντιπροσωπεύει το 18% του ΑΕΠ στην Ελλάδα, το 12% στην Ισπανία, το 10,5% στην Ιταλία – είναι λοιπόν φυσικό αυτές οι κυβερνήσεις να σκέφτονται ήδη σοβαρά τι θα σηματοδοτήσει η κλιματική αλλαγή για τις οικονομίες των χωρών τους αυτόν τον αιώνα .
Γιατί αν η Μεσόγειος είναι εκτός ορίων για το καλοκαίρι, πού μπορεί να πάει κανείς για τις διακοπές του; Μια προφανής λύση είναι να στρέψει το βλέμμα του προς τα βουνά: Τα θέρετρα στις Άλπεις έχουν υποφέρει από χαμηλές χιονοπτώσεις τους τελευταίους χειμώνες και πολλά αρχίζουν να στρέφονται προς ένα μοντέλο καλοκαιρινού τουρισμού.
Οι επιλογές ορεινής διαμονής θα αρχίσουν να αισθάνονται λιγότερο απρόβλεπτες. Αναμένεται επίσης μια επέκταση της σεζόν, με τις διακοπές του Πάσχα και τα εξάμηνα του Μαΐου και του Οκτωβρίου να γίνονται πιο δημοφιλείς περίοδοι διακοπών. Ορισμένες εταιρείες τροποποιούν ήδη τα ημερολόγιά τους: «Η ραγδαία άνοδος στις θερμοκρασίες του καλοκαιριού στην Ευρώπη σίγουρα κάνουν πιο δύσκολο για τους ανθρώπους να κάνουν δραστήριες διακοπές», λέει ο Radek Nowak από το Intrepid Travel.«Δεν πραγματοποιούμε πλέον πεζοπορικές εκδρομές στην Ισπανία και την Πορτογαλία κατά τους πιο ζεστούς μήνες του Ιουλίου και του Αυγούστου και έχουμε προσθέσει περισσότερα ταξίδια τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο για να διευκολύνουμε τους ανθρώπους να αποφύγουν τις ακραίες θερμοκρασίες. Προσθέσαμε επίσης χειμερινά ταξίδια σε μέρη όπως η Ελλάδα και η Κροατία», εξηγεί.
Εκπρόσωπος της Andronis, η οποία διαθέτει έξι ξενοδοχεία σε Σαντορίνη και Πάρο, αναφέρει μια επιπλέον αιτία για την άνοδο των κρατήσεων για περιόδους εκτός της θερινής σεζόν: «Ο Μάιος και ο Σεπτέμβριος γίνονται πλέον πιο πολυσύχναστοι από τους παραδοσιακούς καλοκαιρινούς μήνες του Ιουλίου και του Αυγούστου για τις καλοκαιρινές διακοπές. Η φήμη της υπερπληρότητας κατά τους θερινούς μήνες οδήγησε σε μια αντίστροφη τάση, όπου πλέον βλέπουμε τις χαμηλότερες κρατήσεις τον μήνα Αύγουστο κατά τη διάρκεια της σεζόν».
Παράλληλα, οι τουρίστες θα αρχίσουν να στρέφονται προς τα βόρεια. Ένα έγγραφο του 2023 για λογαριασμό της ΕΕ, προβλέπει «ένα σαφές μοτίβο βορρά-νότου στις αλλαγές της τουριστικής ζήτησης, με τις βόρειες περιοχές να επωφελούνται από την κλιματική αλλαγή και τις νότιες περιοχές να αντιμετωπίζουν σημαντικές μειώσεις στην τουριστική ζήτηση». Αυτή η διαδικασία είναι ήδη σε εξέλιξη.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Tui, Sebastian Ebel, δήλωσε ότι η εταιρεία σχεδιάζει να επενδύσει σε περισσότερα πακέτα διακοπών στη Βαλτική Θάλασσα της Πολωνίας, καθώς και στην Ολλανδία και το Βέλγιο: «Μας δίνει περισσότερες ευκαιρίες για ανάπτυξη», είπε μετά τους καύσωνες του 2023.
Προς το παρόν, συνοψίζει η εφημερίδα, η Μεσόγειος τον Ιούλιο και τον Αύγουστο παραμένει σταθερά το πλέον προσφιλές μέρος διακοπών για τους βρετανούς τουρίστες. Όμως, καθώς περισσότεροι τουρίστες θα βιώνουν υπερβολικές θερμοκρασίες στη δεκαετία του 2040, καθώς οι εκκενώσεις από πυρκαγιές στα θέρετρα διακοπών θα γίνονται όλο και πιο συχνό φαινόμενο και οι πισίνες θα αδειάζουν, αναπόφευκτα θα αρχίσουν να ψάχνουν αλλού: είτε πάνω σε ένα βουνό, είτε να κάνουν τις διακοπές τους κάποια άλλη εποχή του χρόνου είτε να κάνουν μια απόδραση στη Βαλτική Ριβιέρα.
Πηγή:ellasjournal.com/2024/06/telos-i-anemeles-diakopes-sti-mesogio-i-dipli-simfora-tis-elladas-me-katarrefsi-tou-montelou-anaptixis-thermokrasia-sacharas-anodos-1-metro-sti-stathmi-tis-thal