Ιγνάτης Ψάνης
Το άρθρο αυτό το ετοιμάσαμε, για να το αναρτήσουμε στον ιστότοπό μας τις μέρες των εγκαινίων των ιαματικών μας λουτρών. Είχαμε ένα μικρό – πικρό παράπονο. Θεωρήσαμε όμως τον χρόνο ακατάλληλο λόγω της γενικότερης ευφορίας που είχε διαμορφωθεί. Δεν θέλαμε να φανούμε αναντίστοιχοι ούτε κατ’ ελάχιστον μπροστά σε ένα τέτοιο αξιόλογο για το χωριό μας γεγονός. Η χρονική απόσταση τώρα μας δίνει την δυνατότητα να το επικοινωνήσουμε, με την όποια αξία έχει για τον καθένα το θέμα του άρθρου αυτή τη χρονική στιγμή.
Το μεσημέρι στις 16 του Αυγούστου, την ημέρα των εγκαινίων στα Ιαματικά Λουτρά ( κακάβια στην ντοπιολαλιά) είδα να περιφέρεται στο χώρο τον Καθηγητή κ. Νίκο Ζούρο. Είναι ο άνθρωπος που τη γεωφυσική και γεωλογία του νησιού την ξέρει σαν την παλάμη του. Είναι ο άνθρωπος που έκανε το Σίγρι παγκοσμίως γνωστό. Είναι ο άνθρωπος που η επιστημονική του οντότητα και προσωπικότητα είναι παγκόσμια καταξιωμένη, με πλήθος διακρίσεων. Είναι ο άνθρωπος που γέννησε τον γεωτουρισμό στη Λέσβο. Ποιος δε θα θεωρούσε, λοιπόν, τύχη την παρουσία ενός τέτοιου ανθρώπου σε εγκαίνια λειτουργίας ιαματικών λουτρών, που αναβλύζουν αιώνες τώρα στα μέρη μας; Μια παρουσία, που αυτόματα θα διακτινωνόταν πολύ μακριά.
Τελευταία πληροφορία από τον Στρατή Μπαλάσκα sto nisi: Η μεγαλύτερη σωστική παλαιοντολογική ανασκαφή στον Ελληνικό χώρο που βρίσκεται σε εξέλιξη κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου και οι μεθοδολογίες και οι τεχνικές που εφαρμόζονται αποτελούν αντικείμενο παγκόσμιου ενδιαφέροντος.( Προϊσταται ο κ. Ν.Ζούρος.)
Δυστυχώς, ο Καθηγητής κ. Ν. Ζούρος δεν κλήθηκε να μιλήσει. Αντ’ αυτού παρήλασαν και κάποιες προεκλογικές αναγκαιότητες, γεγονός που σχολιάστηκε δυσμενώς από πολλούς. Παρ’ όλ’ αυτά ο κ. Ν. Ζούρος θεώρησε επιστημονικό του χρέος να τοποθετηθεί στο θέμα των ιαματικών του Πολιχνίτου. Αναδημοσιεύουμε από τον ιστότοπο stonisi την εξαιρετική ανάρτησή του και το video.
H γεωλογική σημασία του σημείου ανάβλυσης των θερμών πηγών Πολιχνίτου
Ιδιαίτερη γεωλογική σημασία έχει το σημείο ανάβλυσης των θερμών πηγών του Πολιχνίτου υπογραμμίζει σε δήλωση του στην κάμερα του «Ν» ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκος Ζούρος. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η θέση αυτή είναι μεταξύ των σημείων που συνέβαλαν στην ανάδειξη της Λέσβου ως γεωλογικό πάρκο της Ουνέσκο.
Αναλυτικά ο κ. Ζούρος σημείωσε:
«Βρισκόμαστε σε έναν από τους σημαντικότερους γεώτοπους της Λέσβου, δηλαδή στην περιοχή ανάβλυσης, φυσικής ανάβλυσης των πηγών του Πολιχνίτου. Είναι ένα μοναδικό σημείο, γιατί σπάνια μπορούμε να δούμε πια φυσική ανάβλυση θερμών πηγών. Οι περισσότερες θερμές πηγές που υπάρχουν στην Ελλάδα έχουν υδρομαστευτεί, άρα το θερμό νερό διοχετεύεται μέσα από αντλητικά συγκροτήματα σε λουτρικές εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα να μην είναι εμφανής η θέση ανάβλυσης των θερμών πηγών.
Εδώ, στην περιοχή του Πολιχνίτου, έχουμε αυτόν τον μοναδικό γεώτοπο, στον οποίο μπορούμε να δούμε το μηχανισμό ανάβλυσης, πρόκειται για ένα ιδιαίτερο σημείο, το οποίο το αξιοποιούμε και στα πλαίσια των μαθημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου για να εξηγήσουμε τον τρόπο ανάβλυσης των θερμών πηγών. Συγκεκριμένα εδώ έχουμε την διαδικασία διασταύρωσης δύο διαφορετικών ρηγμάτων, τα οποία εμφανίζονται κοντά στην κοίτη του Ασπροπόταμου και βλέπουμε πως όταν έχουμε την διασταύρωση των ρηγμάτων στο φλοιό της γης έχουμε την φυσική ανάβλυση των πηγών. Είναι ένα σημείο ιδιαίτερης αξίας το οποίο ελπίζω στο πλαίσιο της ανάδειξης των θερμών πηγών που γίνεται στην περιοχή θα τύχει της κατάλληλης προσοχής. Διότι πραγματικά αποτελεί ένα μοναδικό γεωλογικό μνημείο της Λέσβου, ενταγμένο στο φάκελο του Γεωπάρκου της Λέσβου, είναι δηλαδή μια από τις θέσεις που είναι προστατευόμενες από την Ουνέσκο.
Οι πηγές του Πολιχνίτου είναι ίσως το σημαντικότερο γεωθερμικό πεδίο της Λέσβου, η ανάβλυση τόσο θερμών νερών που υπερβαίνουν κατά πολύ τους 80 βαθμούς κελσίου είναι ιδιαίτερα σπάνιο στον Ελληνικό χώρο. Ελπίζω πως στην περιοχή, μέσα από προσπάθεια ανάδειξης που γίνεται, θα έχουμε ένα πρότυπο θερμαλιστικό κέντρο και ταυτόχρονα θα αναδειχθεί η ιδιαιτερότητα του γεωθερμικού πεδίου του Πολιχνίτου.
Το σημείο ανάβλυσης των θερμών πηγών του Πολιχνίτου φέρνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα φοιτητές από όλη την χώρα, από τα γεωλογικά τμήματα της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας, άλλους ειδικούς αλλά και φοιτητές από όλο τον κόσμο που επισκέπτονται την Λέσβο και το γεωπάρκο, στα πλαίσια εκπαιδευτικών δράσεων και έχουν την δυνατότητα να δουν από κοντά μια φυσική ανάβλυση θερμών πηγών».
Δείτε το βίντεο:
Πηγή :https://www.stonisi.gr/post/61055/h-gewlogikh-shmasia-toy-shmeioy-anavlhshs-twn-thermwn-phgwn-polixnitoy-video