Εμείς οι Δάσκαλοι συγκινούμαστε, όταν διαβάζουμε ειδήσεις για σχολεία σαν αυτή που ακολουθεί και συγχαίρουμε και τους Δασκάλους τους αλλά και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους με τον Διευθυντή του κ. Νίκο Ζούρο.
πανόραμα πολιχνίτου
Συνεργασία μαθητών στο πλαίσιο προγράμματος ERASMUS+ του Γυμνασίου Αγιάσου
Ενθουσιασμένοι και γεμάτοι νέες εμπειρίες ολοκλήρωσαν την γνωριμία τους με το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου μαθητές του Γυμνασίου Αγιάσου καθώς και μαθητές από το σχολείο ‘Martin-Luther Schule’ της Γερμανία, οι οποίοι συμμετέχουν σε πρόγραμμα Erasmus+ που περιλαμβάνει συνεργασία και ανταλλαγή εκπαιδευτικών επισκέψεων μαθητών από τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Λέσβου & Bergstraße-Οdenwald από τη Γερμανία.
Οι μαθητές κατά την επίσκεψή τους στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου περιηγήθηκαν αρχικά στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, όπου και ενημερώθηκαν για για τη σημασία των απολιθωμάτων για την κατανόηση της ιστορίας της γης αλλά και τη σημασία των απολιθωμάτων του Απολιθωμένου Δάσους για την κατανόηση της γεωλογικής εξέλιξης του Αιγαίου. Στην αίθουσα «Η εξέλιξη της ζωής – Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου», μοναδικά απολιθώματα αλλά και ειδικές μακέτες με αναπαραστάσεις των οικοσυστημάτων στο παρελθόν γνώρισαν στους μαθητές τη μοναδικότητα του Απολιθωμένου Δάσους, ενώ στην αίθουσα «Εξέλιξη του Αιγαίου» έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τον τρόπο δημιουργίας των ηφαιστειακών εκρήξεων και τα υλικά που σκέπασαν τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής πριν 20 εκατομμύρια χρόνια
Και τα δύο σχολεία συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα συντήρησης απολιθωμάτων, το οποίο τους ενθουσίασε καθώς και ήταν η πρώτη φορά που ου οι μαθητές από τη Γερμανία είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά ενός απολιθώματος μέσα από τη διαδικασία της συντήρησης. Μεγάλο ήταν επίσης το ενδιαφέρον των μαθητών κατά τη διάρκεια συμμετοχής τους σε δραστηριότητα προσομοίωσης σεισμών στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου. Οι μαθητές συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου «Φυσικές διεργασίες στον πλανήτη μας – Ελάτε να γνωρίσουμε του Σεισμούς», όπου ενημερώθηκαν για το φαινόμενο του σεισμού και τις ενέργειες που πρέπει να γίνονται πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από ένα σεισμό και στη συνέχεια είχαν την ευκαιρία να εφαρμόσουν τα μέτρα προστασίας κατά τη διάρκεια ενός σεισμού στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η περιήγηση των μαθητών στο Πάρκο Σιγρίου και το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους, όπου είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν εντυπωσιακούς ιστάμενους και κατακείμενους απολιθωμένους κορμούς δέντρων και τα μοναδικά ριζικά συστήματα στη φυσική τους θέση.