Ιγνάτης Ψάνης
Ο ιστότοπός μας ανάμεσα στα ενδιαφέροντά του όχι μόνο δεν παρέλειψε, απεναντίας πρόβαλε συχνά και όποτε είχε κάποια πληροφορία ή λόγο το σημαντικότατο και αξιολογότατο για την περιοχή μας, και όχι μόνο, θέμα των ανασκαφικών δραστηριοτήτων της κας Νένας Γαλανίδου στα Ροδαφνίδια.
Τα Ροδαφνίδια, που με την ασίγαστη προσπάθειά της, την επιμονή της και τη μεθοδικότητά της έμελλαν να ξεκινήσουν μια διαδρομή στον χώρο και στον χρόνο, που υπερέβη τα εθνικά σύνορα και απέκτησαν πια μέσω των διεθνών συνεργασιών, που επιτεύχθηκαν, διεθνή αναγνωρισιμότητα. Νοιώθουμε ότι και εμείς από τη μεριά μας προσφέρουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας στον αγώνα που καταβάλλεται, αφενός γιατί και τα μέρη μας αναγνωρίζονται ως βασικό γεωγραφικό ορόσημο στην “πορεία που διήνυσαν τα προγονικά είδη του ανθρώπου” και για το “πότε γεννιέται η φόρμα για τη δημιουργία της Γλυπτικής”. Και αφετέρου γιατί πιστεύουμε πως η αρχαιολογική σκαπάνη θα επεκταθεί στην περιοχή μας, αποκαλύπτοντας κι άλλα ευρήματα και επιπλέον διότι θα κινηθεί το ενδιαφέρον μιας ξεχωριστής κατηγορίας ανθρώπων να επισκέπτονται τα μέρη μας, καθότι ελπίζουμε και στη δημιουργία ενός μικρού αλλά σύγχρονου και ελκυστικού μουσείου.
Τα γράφουμε όλα αυτά λόγω της πολύ αξιόλογης και μοναδικής για τα ελληνικά χρονικά έκθεσης, που πραγματοποιήθηκε με κάθε επισημότητα στο Μουσείο Μπενάκη στις 26 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.00 υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και στην οποία η κα Νένα Γαλανίδου με επίπονη και συστηματική προεργασία έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Η έκθεση: «Οι απαρχές της γλυπτικής. Αρχαιολογικά ευρήματα από τον Παλαιό Κόσμο και τη Λέσβο 2,5 εκατομμύρια έως 50.000 χρόνια πριν από σήμερα». Διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Μουσείο Μπενάκη και την Περιφέρεια Κρήτης, με τη συμβολή της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Δήμου Δυτικής Λέσβου.
Μπαίνει, λοιπόν, και η Λέσβος, τα Ροδαφνίδια, στον παγκόσμιο παλαιολιθικό χάρτη και συναρτάται με χώρες και τόπους ιδιαίτερου ανθρωπολογικού ενδιαφέροντος. Την έκθεση πλαισιώνει και ένας αστερισμός αξιόλογων ξένων επιστημόνων.
Δυστυχώς, η μέρα και η ώρα συνέπεσαν με την ομιλία που είχαμε για την προβολή της περιοχής μας και την παρουσίαση των αρχιτεκτονικών αποθεμάτων του χωριού μας και δεν μπορέσαμε να παρευρεθούμε. Έχουμε όμως ενημερωθεί.
Θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην επισκεφτούμε όλοι, κυρίως οι Λέσβιοι την έκθεση. Μπαίνοντας στο site του Μουσείου θα έχουμε τις πληροφορίες που θα μας χρειαστούν.
Αρχικά αναδημοσιεύουμε το video που μας έστειλε η κα Ν. Γαλανίδου από την ημέρα των εγκαινίων και στη συνέχεια ένα πολύ κατατοπιστικό άρθρο.
Τότε που γεννιόταν η τέχνη
Λίθινα εργαλεία που κατασκευάστηκαν εκατομμύρια χρόνια πριν από τους προϊστορικούς μας προγόνους και τα οποία δίνουν πληροφορίες για τις δεξιότητες, την ευρηματικότητα αλλά και την αισθητική τους. Λίθινα έργα από τον Παλαιό Κόσμο, δηλαδή από αρχαιολογικές θέσεις της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. «Μορφές σε λίθο» που εικονίζουν κυρίως πτηνά αλλά και πρόσωπα.
‘Ολα αυτά παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα όπως και τα λίθινα εργαλεία της Αχελαίας τεχνικής παράδοσης από τη Λέσβο. Συνομιλούν στην έκθεση «Οι απαρχές της γλυπτικής. Αρχαιολογικά ευρήματα από τον Παλαιό Κόσμο και τη Λέσβο 2,5 εκατομμύρια έως 50.000 χρόνια πριν από σήμερα» στο Μουσείο Μπενάκη.
Εντυπωσιακός χειροπέλεκυς, Ουέστ Τοφτς, Νόρφολκ, Αγγλία περίπου 500.000 – 300.000 χρόνια, λαξευμένος γύρω από απολίθωμα όστρακου. Πρόκειται για το πιο γνωστό παράδειγμα χειροπέλεκυ που κατασκευάστηκε ενσωματώνοντας το απολίθωμα.
Πρόκειται για την πρώτη μεγάλης κλίμακας έκθεση παλαιολιθικών εκθεμάτων που διοργανώνεται στη χώρα μας, φέρνοντάς μας πιο κοντά στις καταβολές μας και ανοίγοντας ένα παράθυρο στα προγονικά είδη που προηγήθηκαν του δικού μας, του Homo sapiens. Και εκείνα τα είδη κατασκεύαζαν εργαλεία, επέλεγαν εντυπωσιακά πετρώματα, επιδίωκαν τη συμμετρία, τους έδιναν δακρυόσχημα και σφαιρικά σχήματα και ενίοτε δημιουργούσαν το χρηστικό εργαλείο τους έχοντας ως κεντρικό σημείο αναφοράς ένα φυσικό αποτύπωμα στο πέτρωμα!